Definicja słowa "malkontent" ze Słownika Języka Polskiego:
człowiek negatywnie nastawiony do życia, niezadowolony z rzeczywistości, we wszystkim doszukujący się ujemnych stron; maruda, zrzęda, tetryk
Myślę, że to określenie do mnie nie pasuje

Nie zrzędzę na wszystko. Jest zupełnie odwrotnie - we wszystkim doszukuję się pozytywów, jestem optymistą, propaguję zdrowe podejście do Amigi (klasycznej).
Jest dokładnie jak Flops opisał! Chodzi mi o to, że w dzisiejszych realiach twardy dysk stał się standardem. Podobnie programy przyjazne dla użytkownika. Jeśli już na starcie program wyłącza mi multitasking (i to w niewłaściwy sposób) jestem zdezorientowany.
Proszę mi wybaczyć, ale stawiam pewne wymagania przed programami, z których korzystam. Przykładowo Solid Gold, o ile jest świetną grą, troszkę razi, że został wydany w postaci ADF. Instalacja na twardym dysku jest przeze mnie bardzo mile widziana.
Zobacz i zagraj sobie w takie gry jak Colonization, a zrozumiesz o czym mówię! A może nawet przekonasz się do moich racji.
Proszę też sobie wyobrazić taką sytuację - autorzy piszą po rejestrach sprzętowych i robią programy nieprzyjazne dla użytkownika, bo zwyczajnie używają wyłącznie emulatora Amigi. W tle chodzi im jakiś edytor tekstu. W emulatorze odpalają i wyłączanie multitaskingu im nie wadzi. A co ma zrobić biedny użytkownik prawdziwej Amigi kiedy odpala takie demo?
Oczywiście wielce gratuluję Ci, że uczysz się programować na Amidze i to z sukcesem! Ponieważ nie chcę dzielić grupy programistów piszących na naszą ukochaną Amigę powiem tak:
akceptuję i wspieram każdego programistę amigowego - czy pisze wyłącznie po rejestrach, czy korzysta z systemu. Każda technika ma swoje plusy i minusy. Niech każdy pisze jakie ma preferencje.
Niech ten kurs i mu podobne będą przyczynkiem do nowych bajecznie pięknych produkcji na Amigę.
A teraz zamilczę w takich sprawach dopóty .... nie wydam własnej produkcji, która będzie posiadać mile widziane przeze mnie cechy. Najpewniej będzie to program użytkowy.
Pozdrawiam i miłego kodowania!