[#1] Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy
Witam, odmawiam A 1200 Tower, i mam pytanie, czy klawiaturę ps2 podlacze przez przejściówkę DIN na ps2 bez żadnych dodatkowych przeróbek ?

Drugie pytanie to jakiej wielkości dysk mogę założyć? Czy 20 GB będzie działał?
[#2] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@kataklysm, post #1

1. Tak;
2. Zasadniczo tak ale bez nowego scsi.device będzie widoczne tylko 4;
[#3] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@kataklysm, post #1

Zależy jaki masz "kontroler" tej klawiatury. Jeśli to jest infinitiv, to u mnie działa klawiatura din na przejściówce din-ps/2. Dysk mam również 20gb w tej Amidze, więc potwierdzam - działa. O tym jak instalować system, żeby było widać całość znajdziesz tu na forum i w internecie całą masę porad. Przykładowo: w tym wątku jest dużo informacji.
[#4] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@kataklysm, post #1

Drugie pytanie to jakiej wielkości dysk mogę założyć? Czy 20 GB będzie działał?

Będzie. Nawet 256 GB i większy.
Standardowo A1200 widzi jednak tylko pierwsze 4 GB. Tak więc partycje systemową musisz założyć w obszarze poniżej 4 GB. Czyli np. jedną o wielkości 3,9 GB lub więcej mniejszych partycji.

Aby A1200 zobaczyła pozostałą część HDD, musisz załadować nowszy SCSI device i dopisać do startup-sequence np. taką linijkę:

C:SetPatch QUIET

run >nil: LoadModule Devs:scsi.device_43.46_A600_A1200 REBOOT

Gdy będziesz potrzebował plik scsi.device to daj znać.
To dotyczyło AmigaOS3.0/3.1
AmigaOS3.9 ma już odpowiednie sterowniki i nie potrzeba ich instalować.

PS. Podczas instalacji HDD na AmigaOS3.0/3,1 użyj HDInstTools z Aminetu, ponieważ stary HDToolbox ma problemy z dużymi dyskami.
[#5] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@Andrzej Drozd, post #4

Możesz przesłać mi też ten plik. Na aminecie go nie widzę.
[#6] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@Andrzej Drozd, post #4

Ten plik, który raz mi podlinkowałeś z "scsi.device_43.46_A600_A1200" niestety tak naprawdę nie działa z gołą A600 (z procesorem 68000), podobnie jak inne wersje niby przeznaczone dla A600 od Cosmosa. Działają tylko te, które przetestowałem: link

Ostatnia aktualizacja: 18.12.2015 17:01:01 przez RomanWorkshop
[#7] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@baderman, post #3

Mam obudowę gift system i taki też jest "kontroler" czyli przejściówka DIN na ps2 zadziała? Bo ciężko będzie mi kupić klawiaturę na DIN
[#8] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@kataklysm, post #7

Ogólnie przejściówki DIN<>ps2 działają w obie strony, więc to nie powinien być problem. Pytanie, czy ten giftowy "kontroler" czy raczej konwerter - obsługiwał Amigowe klawiatury na din, czy pecetowe klawiatury na din. Jeżeli pecetowe - to powinno zadziałać, jeśli Amigowe - to nie zadziała. Stawiam, że obsługuje pecetowe i z przejściówką klawiatura ruszy. Ale to może ktoś kto ma/miał taką wieżę się wypowie, bo nie chciałbym Cię w błąd wprowadzić.
[#9] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@baderman, post #8

[#10] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@Jenot, post #9

Słuszna uwaga @Jenot. Skoro (potencjalnie ;) ) sprzedają w takim zestawie: >> Interfejs klawiatury Gift + klawiatura Tracer + przejściówka DIN-PS/2 << to myślę, że można założyć, że interfejs tak działa. @Kataklysm: Czy tak wygląda Twoja przejściówka jak na zdjęciach pod linkiem Jenota?
[#11] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@baderman, post #10

Dokładnie taki sam zresztą wystarczyło zapytać bo mam klawiaturę PC która dała ale nie wszystkie przyciski chodzą bo jak się okazało ścieżki się utlenily? W każdym razie niektóre zwyczajnie zmieniły kolor i nie przewodza już prądu. Dzięki wszystkim za odpowiedzi
[#12] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@KRISS, post #5

http://www27.zippyshare.com/v/rPNKY65y/file.htm
[#13] Re: Pytanie o przejściówkę klawiatury i dysk twardy

@RomanWorkshop, post #6

Aha, dobrze że rozwikłałeś ten problem. Generalnie problem wielkich twardych dysków trwa od zawsze, gdy pojawiły się większe niż 4 GB i wciąż będzie trwał, gdy użytkownicy Amig wrócą do nich np. za 5 lat.
Po to jest forum, aby duże twarde dyski po prostu uruchomić i że można to zrobić bez FastATA itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem