[#1] Gry amigowe na MAME
Które gry prócz Mortal Kombat 2 istniały wcześniej na automatach (MAME) i wyglądały ładniej, działały szybciej itd a potem dostaliśmy je jako konwersje na Amigę często w wersji okrojonej (możliwości sprzętowe Amigi / niezbyt udana konwersja)?
[#2] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #1

outrun, koszmarna konswersja
[#3] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #1

Final Fight!
[#4] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #1

r-type, golden axe
[#5] Re: Gry amigowe na MAME

@juen, post #4

Golden axe?? jak dla mnie jest całkiem spoko - nie wiem gdzie tu ta "kiepska konwersja" ?
[#6] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #1

Wejdź na HOL i wpisz conversion hardware = arcade. Tego jest ze 200 pozycji.
[#7] Re: Gry amigowe na MAME

@sunater, post #5

a grales w oryginal?
[#8] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #1

Silkworm- całkiem udana konwersja ok, racja
[#9] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #1

PIT fighter
[#10] Re: Gry amigowe na MAME

@juen, post #7

Tak. Ale przyznam że na dosyć wyeksploatowanym sprzęcie arcade lata temu i mogę dobrze tego nie pamiętać :P chodziło mi o ogólne wrażenia - w golden axe gra mi się całkiem spoko - jedyne co wkurza to brak "skakania" przyciskiem...
[#11] Re: Gry amigowe na MAME

@BULI, post #8

A sprawdzałaś MK2 pod A1200 pod WOS (MAME) albo pod AOS41 (MAME)? Jest grywalny?
[#12] Re: Gry amigowe na MAME

@sunater, post #10

Zgadzam się z kolegą.
Moim zdaniem to bardzo dobra konwersja (do ideału brakuje odrobinę więcej kolorów i paralaxy w tle- no i ten przycisk do skakania, ale to można obejść samemu jak już bardzo komuś to przeszkadza).
Moim zdaniem jest to lepsza wersja niż na SMD pomimo, że wersja SMD wydaje się mieć więcej kolorów, ale za to odpycha mnie zupełnie urzyta paleta- blee, no i Amigowa wersja ma oczywiście lepszą muzykę ok, racja
[#13] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #11

Jest nie grywalny (Blizzard PPC 240 i chyba był problem z brakiem pamięci, albo brak pamięci dotyczył MK3 ultimate- już nie pamiętam dokładnie, pod CS PPC będzie na pewno dużo lepiej- dobrze to widać emulując SNESa pod Blizardem i CS, ale do większych rzeczy ograniczeniem będzie brak pamięci.

Jeśli chodzi o mordobicia MAME pod WOS to Art of Fighting 3 pięknie chodził i dawł dużo frajdy OK

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2015 12:10:38 przez BULI
[#14] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #1

Niestety zdecydowana większość gier przeniesionych z automatów wypada blado. Chyba łatwiej wymienić dobrze przeportowane gry niż te źle, bo jest ich zbyt dużo.
[#15] Re: Gry amigowe na MAME

@BULI, post #12

Moim zdaniem to bardzo dobra konwersja

Zagraj w nią na MAME. Gra jest nie tylko mniej kolorowa i ma skopane sterowanie (brak przycisku do skakania) ale także jest krótsza niż wersja automatowa.
[#16] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #1

Swoją drogą był już o tym podobny wątek... a nawet dwa razy...

Ostatnia aktualizacja: 28.12.2015 12:58:51 przez Solo Kazuki
[#17] Re: Gry amigowe na MAME

@Solo Kazuki, post #15

Grałem w kilka konwersji jak i oryginał, owszem najwięcej czasu spędziłem przy wersji amigowej i SMD.

To że wersja amigowa jest krótsza (zapomniałem o tym) to jest wada (nie pierwsza to konwersja skrócona z powodu oszczędności nośnika- patrz np "Król Lew") , ale sterowanie dla mnie już tak wielką wadą nie jest- pewnie kwestia przyzwyczajenia, ale to dotyczy każdego z nas.

Co do samych konwersji z maszyn arcadowych, to nie ma co porównywać możliwości wieloprocesorowych dedykowanych kombajnów (bo w większości z takimi mamy do czynienia) z sprzętem domowym, ale tak jak wszyscy wiemy są lepsze i gorsze konwersje.
Pomimo wspomnianych wad Golden Axe zaliczam do udanych (trzeba uwzględnić jej ekonomiczny charakter: jedna dyskietka, zabawa na joyu z jednym fire, sprzęt z 512 KB RAM)- gra nic nie straciła z swojej miodności w stosunku do oryginału ok, racja
[#18] Re: Gry amigowe na MAME

@BULI, post #17

> Co do samych konwersji z maszyn arcadowych, to nie ma co porównywać możliwości
> wieloprocesorowych dedykowanych kombajnów (bo w większości z takimi mamy do czynienia).

W większości gry z tego okresu spokojnie by wystarczyła AGA... gdyby wyszła w 1990, jak początkowo planowano. A tak wyszły okrojone wersje na 512kB/1MB. Niemniej Golden Axe wyszła nieźle, szczególnie z niektórymi wspomnianymi w powyżej przytoczonych wątkach.
[#19] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #11

A może jest szansa na fanowską konwersję MK2 z arcade na A1200 AGA?
[#20] Re: Gry amigowe na MAME

@pong777, post #19

A może jest szansa na fanowską konwersję MK2 z arcade na A1200 AGA?

Jest, ale.. pewnie nie będzie, bo kto się za nią weźmie, a same dobre chęci i rozmach nie wystarczą.
Przykładem dobrych chęci i "niedokońca" udanej konwersji na amigę jest SF2 Turbo (ma świetną grafę/muzykę na gołej A1200/CD32) ale przyjemności z gry jest "ograniczona" ok, racja
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem