[#1] Co to za kondensator???
Cześć

Liczę na Waszą pomoc. Wiem, że sprawa nie dotyczy Amigi tylko PieCa, ale szlag mnie zaraz trafi. Przekładałem płytę Gigabyte X58A-UD3R (rev 2.0) do drugiej obudowy i przez problem z kołkiem (kręcił się w kółko) uszkodziłem kondensator.

Oznaczenie ma takie, że na 100% można być pewnym napięcia i nic więcej.
Jest oznaczony:
F 05H
100
16V

Teoretycznie może to być 100uF ale pewności nie mam, bo producenci potrafią wprowadzać różne zmyłki. Pomóżcie Panowie elektronicy.

[#2] Re: Co to za kondensator???

@Duracel, post #1

100uF 16V

link

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 05:30:29 przez groovebox
[#3] Re: Co to za kondensator???

@Duracel, post #1

Kondensator elektrolityczny 100uF/16 V do montażu powierzchniowego.

Tu masz takie same:
http://www.tme.eu/pl/katalog/kondensatory-elektrolityczne-smd_100556
http://www.tme.eu/pl/katalog/?art=CE100%2F16-SMD
[#4] Re: Co to za kondensator???

@Duracel, post #1

Płyta jest z serii "All solid capacitors" a więc jest to kondensator polimerowy. Takich szukaj.
Na allegro masz za 1-1.5zł szt.
[#5] Re: Co to za kondensator???

@Duracel, post #1

Oznaczenie wydawało się oczywiste, ale miałem obawy ponieważ na płycie jest kilka które mają oznaczenie 100 i 16V, ale to przed nimi inne inne. Podejrzewałem, że Gigabyte wstawia jakieś swoje oznaczenia żeby nikt nie grzebał w płycie.

Byłem rano w ZURCIE i wziąłem zwykły elektrolityczny, i nie 16V a 50V i działa.
Grają dwa kanały czyściutko i tak samo.

Tak czy inaczej dzięki za rozwianie wątpliwości.
Wymieniałem komputer i ten idzie na sprzedaż w nowej obudowie. Może ktoś chętny? :)

- Wspomniana płyta główna X58A-UD3R (USB 3.0, SATA 3 - 6Gb)
- Procek wciąż całkiem mocny, bo to i& 1366 Extreme 965 (8 jajek 3,3 GHz)
- 6 GB RAM DDR3 (Triple chanel)
- Duży radiator Scythe Mugen II
- SSD OCZ Vertex III 120GB
- Zasilacz Logic 620W
- GFX Palit GTX 570
- Drugi dysk 80GB
- Napęd DVD
- Obudowa Silentium PC Brutus M25 (zewnętrzna zatoka na dysk SATA na górze obudowy)
- Myszka i Klawiatura

Sprzęt sprawny, stabilny i szybki. Windows uruchamia się... wolniej niż na Amidze ;) ale około 20 sekund więc jak na PieCa całkiem ładnie :)

W komplecie pudełka, sterowniki etc.
Ja standardowo wymieniam co 5 lat komputer na nowy więc to cykliczna sprawa i tylko tym spowodowana.

Ostatnia aktualizacja: 15.01.2016 16:25:39 przez Duracel
[#6] Re: Co to za kondensator???

@Duracel, post #5

W sumie fajny zestaw. Mam tą samą płytę, trochę słabszy procek i7 930 i grafę GTX460. Od paru lat stabilnie hula - może trochę głośny pod dużym obciążeniem.
[#7] Re: Co to za kondensator???

@jimmy, post #6

Ja tu miałem na początku i7-920, po roku zmieniłem na tego Extreme bo znajomek pracował przy testowych egzemplarzach i załatwił odsprzedaż jednej sztuki.

Grafikę z tego zestawu sobie zostawiłem. GTX 660 - mimo że obecnie jest w serwisie i wydajnością szału już nie ma, ale polecam bo mało prądu bierze i cichy jest.
Ten wsadzony GTX 570 jest praktycznie nieśmigany. Leżał w pudełku dwa lata od nowości.

Najlepsze jest to, że jak to z PC zaczęło się od pomysłu zmiany SSD na większy. Zacząłem grzebać i okazało się że obecnie najszybsze są dyski SSD pod M.2 ...więc nowa płyta główna, nowy procek, pamięci itd. :)

Tego GTX 660 pewnie też będę musiał sprzedać, bo nie obsługuje trybu UEFI, a ten umożliwia szybki rozruch Windowsa.

...gdyby Commodore nie dało ciała... dzisiaj wszystko mogłoby wyglądać równie wydajnie i być pozbawione tych wszystkich bolączek... no ale cóż
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem