kategoria: A1200
[#1] Zły zwiazek amigi z Apollo
Witam dużo było taki tematów ale nie trafiłem na sensowna odpowiedz otóz jest taki problem
Moja amiga 1200 chodzi stabilnie tylko przy gołym W 3.1 , w miare stabilnie przy Better wb
Bardzo lubi zamarznać przy próbie odpalenia jakiegoś softu lub zmianie czegoś w prefs
Pracuje z apollo 1240 . Myśle ze w nim jest problem , kondersatory w płycie amigi nowe
apollo od nowości wyglada na *nieruszane* mach sztywno siedzi w obudowie jak i drugi układ
robiłem test na pamieć chip i fast niby dobrze . instalacja remapollo wiele nie pomaga.
W tym apollo wystepuje np zimne luty i czy naprade żeby można było spokojnie użytkować
ją , trzeba mach na apollo na stałe lutować ? dosyć droga zabawa.
Dodam że sytuacja z zwiechem identyczna z wieloma systemami jak nawet partycjami
na karcie CF SANDISK . Próbowałem pracy z Fast ata 4 ale wiechy jeszcze wieksze.
Zasilacz od PC , napiecia ok , lubi dostac reset przy próbie właczenia czego kolwiek
partycja z max trasfer ustawiana.pomysł port od turbo na płycie czyszczony a dryciki od strony apollo wygladaja wporządku. Może jakiś timing fix? rev 1.d3 Prosze o wyrozumiałe odpowiedzi ...
[#2] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@marcelino, post #1

Napiszę, jak było w moim przypadku.
Oryginalnie Apollo 1240/40 i tak jak u Ciebie płyta 1.D3. Kiedy odkładałem Amigę na bok, był 2003, po przywiezieniu z akademika była dobre 5 lat nie włączana. Kiedy ją odpaliłem zaczęły się drobne problemy ze stabilnością i dźwiękiem. Jako że nie miałem wtedy za bardzo możliwości dłubania przy niej, przeleżała następnych kilka lat. Po uruchomieniu ok 2011, mój mocno spatchowany system, który wcześniej był bardzo stabilny (pilnowałem tego zawsze, i wywalałem łaty, które przeszkadzały) zaczął się huśtać niczym emocje nastolatki na koncercie Bibera :). Doszło do tego, ze jedyne co dało się na niej zrobić, to odpalanie demek z prawie gołego shella, a i to powodowało zwieszki. Po kilku miesiącach zapadła decyzja: kondensatory na płycie do wymiany (thx _alt), apollo do naprawy (thx stachu100). Płyta nie ma timefixa, od 1996 chdzi non-stop z apollo, samo apollo ma teraz wlutowane machy i pełny tuning ram/cpu/co_ino ;). Po obu naprawach Amiga jest znowu stabilna. Zerknij na listę użytkowników forum, którzy mogą pomóc Ci z naprawą apollo.
[#3] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@baderman, post #2

Właśnie tego sie obawiałem . trzeba bulić
[#4] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@marcelino, post #3

Kiedyś na moim apollo 1240 też miałem takie problemy i okazał się uszkodzony kwarc po jego wymianie karta była stabilna, dlatego była bo teraz przerobiłem na 060
[#5] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@marcelino, post #3

Rok temu za wlutowanie MACHów i wymianę kondensatora pod procesorem zapłaciłem 80 zł. To chyba nie jest kosmiczna kwota.
[#6] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@Amigo-A1200-040, post #4

karta była stabilna, dlatego była bo teraz przerobiłem na 060

Uuuu.
Lipa.
A kto przerabiał?
[#7] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@stachu100, post #6

Była na 040 teraz też jest .
Sam przerabiałem.
[#8] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@Amigo-A1200-040, post #7

Widocznie źle coś zrobiłeś.
Apollo 1260@80MHz z prockiem rev6 są stabilne jak skała jak się je właściwie przerobi.
[#9] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@marcelino, post #1

Oczywiście spotkam was na Amiparty?
[#10] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@marcelino, post #9

Staszka spotkasz zapewne w letniej edycji ale teraz też będą ludzie, którzy się na tym znają.
[#11] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@marcelino, post #1

Kondensator możesz przelutować sam.Nowy kosztuje 2.5 zł,tatal ok. 5(odwrotne oznaczenia!). Macha możesz wyjąć i przeszlifowac papierem sciernym/pilnikiem jak Cosmos.Generator kwarcowy możesz kupić nowy i wsadzić na próbę (10zł).
Nie lam się-jak działała to ma działać.
P.s.Zasilacz też trzeba oglądnąć,podstawa to czy daje ponad 5V na wyjściu bez obciążenia.

Ostatnia aktualizacja: 14.02.2016 21:44:08 przez Mikrobi
[#12] Re: Zły zwiazek amigi z Apollo

@Mikrobi, post #11

Zasilacz też trzeba oglądnąć,podstawa to czy daje ponad 5V na wyjściu bez obciążenia.

5V z obciążeniem. I mierzone na karcie turbo. Nie na zasilaczu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem