[#1] 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?
Czy wlutowujac dodatkowe 05mb na plyte i wsadzajac pod klapek 2mb pojdzie to? Z tego co wiem pod klapka 1,8mb moze byc jako slow, lub 2mb jako fast (16bitowy)..pojdzie to razem? (Chodzi o a500, REV 6.a wersje dla 1mb CHIP)

Ostatnia modyfikacja: 19.09.06 13:50
[#2] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #1

Pod klapką nigdy nie zainstalujesz pamięci FAST w A500. Od tego jest złącze z lewej strony A500.

[#3] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #1

- to będzie fast, ale podpięty poprzez Agnusa... czyli potocznie nazywany slow ram
- jeszcze niedawno napisałbym, że nie da się, bo ram w dodatkowych kostkach na płycie i pod klapką to te same szyny adresowe. wygląda na to, że jednak nie, bo komuś się udało (przynajmniej tak twierdzi) i ma 1.5 MB w A500
[#4] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@Pinto, post #2

Wiem ze 32bitowy fast mam na M-Tecu, zreszta na szynie z boku w MegaRam to jest 16biotwy fast, wiec nie zawsze jest to prawdziwy fast, ktory i tak chodzi z predkoscia chipu:)Chodzi mi o to czy a500 bedzie potrafila zaadresowac 1mb na plycie i 2 pod klapka. Jednemu koledze na forum udalo sie, ale z mniejsza iloscia. Na BBoAH widzialem rozszerzenia pod kalpke o 4 i 8mb, wiec jakos to sie da zaadresowac chyba:)

[#5] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #4

Wiem ze 32bitowy fast mam na M-Tecu, zresztą na szynie z boku w MegaRam to jest 16biotwy fast, wiec nie zawsze jest to prawdziwy fast, ktory i tak chodzi z predkoscia chipu

Porównujesz A500 z A1200.

[#6] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@Prince, post #5

M-Tec 530 z 32bitowym fastem dla Amigi 500, jak w stopce:)

[#7] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #6

No to już więcej się nie odzywam

[#8] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@Prince, post #7

:)Skrot myslowy, jak ja czytam Apollo to od razu mysle 040 do a1200, a byly np Apollo 4060, 2040 itd:))Sam sie na tym lapie czesto:)

Ostatnia modyfikacja: 19.09.06 15:55
[#9] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #8

Teraz sobie tak pomyślałem, że ten 32bit Fast jest dlatego 32bit ponieważ jest ten M-Tec to karta turbo z 030, więc i pamięć jest adekwatna do procesora. MegaRam to zwykłe rozszerzenie pamięci. Tym się różni od tego pod klapką (w A500) że pracuje jako pamięć Fast zatem jest na pewno szybsza od Slow.

Ale nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć czy możliwa jest taka konfiguracja jak napisałeś. Z tego co mi wiadomo to wspólna szyna adresowa (tak jak napisał Wali) teoretycznie uniemożliwia takie operacje. A praktycznie? A praktycznie to ktoś już zrobił A500 w jednym układzie scalonym, karty muzyczne są wpinane do portu zegara, a Amigi z procesorem MC68020 mogą mieć jako kooprocesor PowerPC :)
Przypuszczam że jakoś można :D

[#10] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #4

Ale na pewno te rozszerzenia nie działają z pamięcią na płycie jednocześnie. No i nie wiadomo czy są z autoconfigiem.
[#11] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #4

Fast pod klapką (czyli slow) jest wolny w A500 nie dlatego, że jest 16 bitowy, bo prawdziwy Fast (czyli ten w złączu z boku) też jest 16 bitowy. Jest wolny, bo dostęp CPU do niego jest blokowany przez jakiekolwiek operacje pomiędzy chipsetem a chip ramem (a jest tego sporo - każdy dzwięk wyprodukowany przez Paulę, każdy pixel wyświetlony przez Denise i każdy bajt przeniesiony przez Blitter w Agnusie wymaga zatrzymania dostępu cpu do slow ram, mimo tego że chipset i tak do niej nie ma dostępu). Jeszcze bardziej dramatycznie wygląda to w A1200 (z tym że nie ma slow) - operacje na chip ramie są niewiarygodnie powolne z uwagi na szerokie pasmo pamięci wymagane przez AGA (oczywiście w porównaniu do OCS).
A z 32 bitami masz rację, bo posiadając w MTecu procesor z szyną 32 bit możesz korzystać z pamięci o takiej samej szerokości magistrali danych.
Chyba nie da się zaadresować dużo więcej pamięci w rozszerzeniu pod klapką... zresztą sam nie wiem. Jest na Aminecie opis rozszerzenia chip ramu w A500 do 2MB, jest tam opisany dokładnie problem adresowania pamięci przez Agnusa, na pewno zależy to od posiadanej wersji Agnusa (z tego co pamiętam, to Agnus widzi max 2 MB i to chyba jest maksimum możliwości rozszerzania pod klapką... chociaż zdaje się były rozszerzenia 2.3 MB, czy podobnie... pod klapkę). Mi się wydawało, że szyna wyprowadzona pod klapkę i ta w punktach lutowniczych na drugie 0.5 MB na płycie to te same linie. To co ktoś kiedyś pisał (ale kto?), że udało mu się uruchomić jedną i drugą pamięc jednocześnie, przeczy mojej tezie.
Ja w każdym razie jestem w kropce, może z ciekawości przestudiuję to archiwum z Aminetu i coś mi się rozjaśni. A może ktoś wie na pewno?

Ostatnia modyfikacja: 19.09.06 17:06
[#12] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@wali7, post #11

2 MB Chip RAM-u to tylko w A500+ jest możliwe, bo trzeba mieć odpowiedniego Agnusa.

"Mi się wydawało, że szyna wyprowadzona pod klapkę i ta w punktach lutowniczych na drugie 0.5 MB na płycie to te same linie."
Mi też się tak zdaje :)

[#13] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@Pinto, post #12

ale możesz bezproblemowo wymienić Agnusa w A500 na tego z A500+
[#14] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@wali7, post #13

Bede wymienial,juz mam takowego,gorzej z wiecznym brakiem czasu;/Musze ejszcze kupic przelacznik 74F74 to i podkrece tego M-Teca, moze w weekend wreszcie:(

[#15] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@Pinto, post #12

Musiał być to Agnus FAT, czyli taki montowany w A600 i A500+.
Co do klapy i kostek na płycie - można wlutować na płyte dodatkowe 0,5MB. Można też jednocześnie pod klapą używać RAMu, ale bćdzie widoczny on dla procka (jak fast, tyle, że megapowolny), dla układów specjalizowanych bćdzie widoczne tylko pierwsze 1 MB .
Operacja udała sić mojemu znajomemu (kiedy to było, ohoho), ale to na pewno nie ten kolo, co tutaj pisał. Pamićtam, że był problem taki, że jedno roszerzenie nie chciało działać (na siłć sić chciało wpartolić w przestrzeń dolutowanych kostek), inne zaś zadziałało, bo było widoczne w trochć dalszej przestrzeni, właśnie SlowRam.
Na płycie i pod klapą w A500 moża mieć w sumie 2MB, z czego bez FAT AGNUSa tylko pierwsze 1MB bćdzie CHIP RAMem, co by sić nawet zgadzało, bo jak mnie pamićć nie myli, pod klapą szyna adresowa ma wyprowadzone 20 bitów... (2^20=1048576B=1MB pod klapą).

Pozdrawiam...
[#16] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@wali7, post #13

Z wymianą Agnusa nie powinno być problemu, bo kostka jest zgodna w dół. Ale nie wiem, czy nie trzeba mieć Kickstartu 2.0 aby ten FAT był wykorzystany jako FAT... Głowy nie oddam...

Ostatnia modyfikacja: 20.09.06 10:53
[#17] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@quantor, post #16

Raczej Fatter Agnus, bo Fat Agnus to zdaje się był w A500, a Kickstart zdaje się nie ma tu nic do rzeczy, bo chodzi tylko o mozliwośc zaadresowania większej ilości pamięci przez Agnusa, a to sprawa czysto sprzętowa

Ostatnia modyfikacja: 20.09.06 12:28
[#18] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@wali7, post #17

Aby byc pewnym czy posiada sie odpowiedni uklad warto zerknac tutaj:

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1448
[#19] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@Phibrizzo, post #18

Ciekawa sprawa z tym Agnusem 2MB. Wiadomo, że były A2000 z ECS, ale o fabrycznych A500 nie słyszałem.
[#20] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@cholok, post #19

Z tego co wiem, to zwłaszcza pod koniec produkcji A500 składali te Amigi z tego co się nawinęło i zdarzały się w pięćsetkach rozmaite układy i wersje płyty głównej (włącznie z płytą od A500+). Ja mam 2 Amigi500 (w tym jedną spaloną ;) ) i różnią się m.in. wersją Agnusa.
[#21] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@wali7, post #20

Jak mowilem tak zrobilem - wlutowalem podstawki pod DIPy jak w a3000D i zaczalem sie bawic (nie zdazylem jeszcze wymienic Agnusa). W tej chwili mam 1mb CHIP i 1,7 mb SLOW (oprocz fastu na 030 itd) czyli razem 2,7 mb.(i 4mb 030, prace nad megaram w toku)Dalsze testy beda jak wsadze najnowszego Agnusa. Ogolnie jet dobrze i A500 moze swoje zdzialac jeszcze:)))Dla niedowiarkow biore A500 na AmiZaduszki:)

PS. Testy nocne z roznymi rozszerzeniami (2x2mb pod klapke i raz x 0,5mb pod klapke) wykazaly przy roznych konfiguracjach dziwne akcje typu 1,2mb chip i 1,3mb fast itp. Na razie mam 4mb fast na 030, 1,7 mb slow pod klapka i 1mb chip bo to chyba najstabilniej chodzi i ogolnie jestem zadowolony:)

Ostatnia modyfikacja: 20.09.06 21:12

Ostatnia modyfikacja: 20.09.06 21:32

Ostatnia modyfikacja: 20.09.06 21:33
[#22] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #21

Errata, dokladnie mam 1,8mb slow i 1mb chip. Na plycie 0,8mb a pod klapka 2.0.

[#23] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@MrT, post #22

ja mam jedna A500 6.3 MB RAM .. (0.5 na plycie + 1.8 ROZSZERZENIE pod klapka jakos dziwnie skonfigurowane .. co dalo lacznie 1024 KB CHIP i 1.3 SLOW) do tego MEGA RAM HD 4 MB + 2 GB DYSK..

smiga az milo ;P

[#24] Re: 1mbCHIP na plycie + 2mb pod klapka?

@HOŁDYS, post #23

W mojej 500 plus mam 1MB na płycie 0.5MB pod klapką i 2 MB z lewej w kontrolerze HDD. Razem system widzi 1.5 MB i 2 MB Co do pamięci Chip ram są specjalne układy Fat Agnus, które potrafią zaadresować więcej pamięci niż 2.3 MB nie pamiętam ile na Maxa, ale więcej..
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem