[#1] [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku
Czy ktoś wie, jak na Maku korzystając z FS-UAE (lub innego emulatora) uruchomić prawdziwy amigowy dysk?
[#2] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@_arti, post #1

Czy Mak ma mozliwosc zobaczenia dysku jako pliku, tak samo jak MorphOS w RAWDISK?
[#3] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Norbert, post #2

¯\_(ツ)_/¯
[#4] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@_arti, post #1

pierwsza rzecz to to, jak system zobaczy dany dysk. u mnie kartę cf widział czasami jako /dev/disk2 czasami jako /dev/disk3
można to sprawdzić narzędziem dyskowym (disk utility)
załóżmy że /dev/disk2

wchodzisz więc do /dev z terminalu (cd /dev)
nadajesz prawa do odczytu dla userów czyli np: chmod 777 /dev/disk2
w fs-uaw w panelu konfiguracji dysku zamiast ścieżki do katalogu lub obrazu dysku, po prostu wpisujesz /dev/disk2 i już.
niestety po następnym zbootowaniu maka może to być /dev/disk3 więc trzeba się upewniać.

i tyle.
działało zawsze z dyskami poniżej 2gb. większe czasami mi się źle walidowały przy zamykaniu fs-uae więc zaprzestałem.

Ostatnia aktualizacja: 01.03.2016 20:44:12 przez retronav
[#5] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@retronav, post #4

Wypróbuję jutro. Dzięki.
[#6] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@retronav, post #4

Mnie to za bardzo nie chce działać co napisałeś a to może dlatego, że dyski są tylko podzielone na partycje i nie są sformatowane. A właśnie chcę je formatować pod emulatorem(Ubuntu FS-Uae), gdyż na prawdziwej Amidze mam szopki z dyskami SCSI. U mnie dysk np. jest w Ubuntu widziany jako /dev/sda. Niestety pod emulatorem nie mogę wpisać w miejscu Dyski twarde, gdyż tam nie da się wpisać. Można jedynie wybrać katalog lub plik w tym miejscu.
A czy można jakoś bezpośrednio z Ubuntu formatować partycje Amigowe(np. FFS, PFS3)?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2016 19:22:01 przez Tomski
[#7] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Tomski, post #6

FS-UAE część ustawień da się wprowadzić bezpośrednio edytorem w pliku konfiguracyjnym, kiedyś ustawiałem i działało.

hard_drive_0

Example: hard_drive_0 = path/to/image.hdf

A hard disk image file (.hdf) can be mounted within fs-uae with options hard_drive_0 through hard_drive_9. Currently, only default “geometry” is supported. (surfaces: 1, reserved: 2, sectors: 32 and block_size: 512)

hard_drive_0 = path/to/image.hdf

Instead of using hard disk image files, you can also mount folders as drives. This is enabled by pointing the hard_drive_x options at a folder on you computer:

hard_drive_0 = path/to/folder

You can also mount a zipped folder as a drive. It will be mounted read-only, but otherwise works as a normal folder mount:

hard_drive_0 = path/to/folder.zip

Szczegółowy opis konfiguracji
[#8] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Tomski, post #6

Dopisz z palca w pliku konfiguracyjnym
hard_drive_3 = /dev/sda
i zmień prawa do odczytu i zapisu przez użytkownika dla urządzenia /dev/sda.
Mam tak na Debianie i działa.

Kolega mnie uprzedził.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2016 19:37:56 przez km-l
[#9] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@km-l, post #8

Po wpisaniu chmod 777 /dev/sda wypisuje - nie można zmienić uprawnień do "/dev/sda": operacja niedozwolona.

A jak uruchomić pod FS-Uae daną konfigurację? Do tej pory odpalałem z launchera.
[#10] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Tomski, post #9

Uprawnienia zmieniaj jako root.
Możesz uruchomić fs-uae z przełącznikiem -f i ścieżką do pliku konfiguracyjnego albo dalej z launchera, tylko wpis zrób w odpowiednim pliku konfiguracyjnym (tym widzianym przez launchera).
[#11] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@km-l, post #10

"sudo" pomogło z tym chmod. Powinno to wyglądać tak:

sudo chmod 777 /dev/sda

Jeszcze raz podzielę na partycje i zobaczę czy będzie widoczny dysk.
[#12] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@km-l, post #10

Dysk dalej nie jest widoczny pod Workbenchem:/. Dysk jest na kontrolerze SCSI pod Ubuntu. Jest tylko podzielony na partycje i przypisany system plików FFS i to wsio. Teraz co należy z nim zrobić to sformatować ale przez to, że nie jest widoczny pod Workbenchem to nie mam jak:/. Kuźwa paragraf 22;).
[#13] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Tomski, post #12

Czy przy stracie fs-uae pokazał Ci się na dole napis
HARDFILE '/DEV/SDA' NOT FOUND ?
[#14] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@km-l, post #13

Raczej nie. Nie pokazywał się żaden napis.
System jaki uruchamiam na tym emulatorze to jakaś moja kopia systemu sprzed kilku lat. Przy uruchamianiu się wyświetla monity(systemu Amigi) typu podłącz napęd DH0: itd ale w końcu się system uruchamia.
Na prawdziwej Amidze jak uruchomię system to od razu widzę na blacie te dyski niesformatowane. Sądziłem, że tak samo będzie w emulatorze.
[#15] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Tomski, post #14

I tak samo powinno być.
Jeśli nie pokazał się monit to najprawdopodobniej uruchomiłeś fs-uae z pliku konfiguracyjnego bez wpisu hard_drive_3 = /dev/sda .
Jeśli w launcherze masz plik konfiguracyjny moja_Amiga to w nim należałoby dodać wpis. Plik ten najprawdopodobniej masz w /home/katalog_użytkownika/Dokumenty/FS-UAE/Configurations/moja_Amiga.fs-uae
Sprawdź czy dokonałeś zmian w odpowiednim pliku.

Można jednak edytować plik konfiguracyjny z poziomu launchera --> zakładka Dodatkowa konfiguracja --> opcje niestandardowe...

Uprawnienia do urządzenia /dev/sda trzeba zmieniać za każdym razem po odpięciu dysku od komputera.
Jeśli wszystkie wpisy są poprawne i nie pojawia się monit, sprawdź czy dysk jest widoczny w programie HDToolBox. W ToolTypes ikonki programu zmień SCSI_DEVICES_NAME na uaehf.device

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2016 21:47:59 przez km-l
[#16] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@km-l, post #15

Jeśli nie pokazał się monit to najprawdopodobniej uruchomiłeś fs-uae z pliku konfiguracyjnego bez wpisu hard_drive_3 = /dev/sda

Jest tam na bank wpisany. Sprawdzałem kilka razy. Zastanawiam się jedynie czy edytując gedit'em nie zmieniam struktury tego pliku konfiguracyjnego. Gdyż np. nazwałem go A1200 w luancherze ale gdy go zmodyfikowałem właśnie gedit'em to wszystko się wyzerowało w launcherze ale plik konfiguracyjny był w porządku, gdy go ponownie podglądałem gedit'em.

Jeśli w launcherze masz plik konfiguracyjny moja_Amiga to w nim należałoby dodać wpis. Plik ten najprawdopodobniej masz w /home/katalog_użytkownika/Dokumenty/FS-UAE/Configurations/moja_Amiga.fs-uae
Sprawdź czy dokonałeś zmian w odpowiednim pliku.

Tak dokładnie mam w /Dokumenty/FS-UAE/Configurations/A1200.fs-uae

Uprawnienia do urządzenia /dev/sda trzeba zmieniać za każdym razem po odpięciu dysku od komputera.

Dysku nie odłączałem fizycznie. Cały czas pracowałem na jednym odpaleniu Ubuntu.

Jeśli wszystkie wpisy są poprawne i nie pojawia się monit, sprawdź czy dysk jest widoczny w programie HDToolBox. W ToolTypes ikonki programu zmień SCSI_DEVICES_NAME na uaehf.device

Nic nie jest widoczne w HDToolBox'ie. Po odpaleniu go wszystkie opcje są wyszarzone. Pozostaje mi następnym razem wpisać w tooltype ikonki HDToolBoxa i zobaczyć czy to coś zmieni.
[#17] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Tomski, post #16

A jesteś pewny, że Twój podłączany dysk to urządzenie /dev/sda ?
[#18] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@km-l, post #17

Tak jest to /dev/sda(jako cały dysk). Partycje to odpowiednio /dev/sda1, /dev/sda2 i /dev/sda3.
[#19] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Tomski, post #18

To Twoje Ubuntu obsługuje RDB, że widzi 3 partycje ?
[#20] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@Norbert, post #19

No widzi, możesz też te partycje zamontować jeśli jest na nich ffs.
[#21] Re: [FS-UAE] Podłączenie prawdziwego dysku

@km-l, post #20

Ok problem rozwiązany z widocznością dysków w FS-UAE. Problemem okazała się stara wersja emulatora oraz launchera. Takie ściągnąłem ze strony z programami pod Ubuntu. Dopiero jak wszedłem do strony twórców emulatora to tam dodałem automatyczne aktualizowanie oraz ściągnąłem najnowszą wersję tych programów. O czym nie miałem pojęcia, że jest nowsza wersja. Sądziłem, że główna strona z programami pod Ubuntu podaje najnowsze wersje. A że dostałem e-mail z linkiem do filmu od km-l to wtedy zobaczyłem, że jego programy całkiem inaczej wyglądają. W tym miejscu chcę podziękować km-l za pomoc. Od razu było więcej możliwości z edycją, itd. Teraz dyski są widoczne(3 dyski SCSI, które próbuję podłączyć przez Apollo SCSI module to tak na marginesie). Sformatowałem je HDToolboxem(2 dyski 2,3GB) na razie na szybko FFS ale potem będę chciał tam dać PFS3. Z tym, że muszę przygotować sobie soft pod emulatorem aby to zrobić. Będę próbował użyć oryginalnego softu z modułu SCSI do Apollo.
Jeszcze raz dziękuję km-l za pomoc.

Aaa i oczywiście musiałem zmienić SCSI_Device_Name na uaehf.device w tool type HDToolBox.

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2016 21:51:41 przez Tomski
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem