kategoria: A1200
[#1] Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....
Witam
Kupiłem kartę speedtouch 110 - wsadziłam, zainstalowałem prism2 - zapytał o ssid i hasło - wpisałem.
Potem z ClassicWB zainstalowałem MiamiDX które tam leży w katalogu.
Wszystko tak jak wyszukałem na forum i tutkach ale problem się pojawił.

Najpierw nie łączył się z Routerem jak było radio BGN przestawiłem tylko na B - poszło - ping idzie tzn miamiping :) o DNS TPSA też - ale DNSy ogólnie nie działają - nie rozwiązują nazwy.
1. Kiedy wybieram DNS Servers i dopisuję klikam dodaj, wskakuje pusta linia >> i nic.
Jak bym nie klikał to nie wpisuje na listę.
2. MiamiDX nie zapamiętuje ustawień interfejsów i kart - za każdym razem jak je odpalam to jest pusto - muszę dodawać za każdym razem od nowa.
3. Czy nie lepiej ustawić sieć otwartą dla jednego MAC z ami? żeby oszczędzić procka? Czy WPA bardzo go poci?
4. Który stos TCP zadziałał by lepiej? AmiTCP, MiamiDX czy Roadshow?

Pomyślałem tak ponieważ mam w szafie kilka routerków mogę takiego użyć jako AP osobno. Domowy Router niech mi udostępnia radio N a ten dodatkowy jako radio B będę miał tylko do Amigi.

PS. Mam kilka Routerków Linksys WRV54G jak ktoś by chciał oddam za 20zł.
Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2016 15:18:15 przez Lukasz1977

Ostatnia aktualizacja: 06.04.2016 15:20:39 przez Lukasz1977
[#2] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Lukasz1977, post #1

Jak juz wszystko ustawisz w Miamidx, z gornego menu wybierz zapis konfiguracji (najlepiej z ikona)
Potem juz tylko dwuklik na zapisaną konfiguracje i musi działać.
[#3] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Norbert, post #2

Dzięki
To co napisałeś działa - nie zauważyłem tego. Powoli zmieniam przyzwyczajenia.
Mam jednak kłopot z DNS - kiedy wpisuję i klikam add albo enable itd to mi wpisuje pustę linię i DNS nie działają - cokolwiek bym nacisnął to wstawia pustą linię.
Co robię nie tak? Dodaję zdjęcie.

Może ktoś pomoże jak zamontować katalog udostępniony po SMB z dysku NAS.
jest coś w stylu smbmount? etc.

Który klient ftp jest szybki, lekki i najlepiej GNU, freeware

Pozdrawiam
Łukasz
[#4] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Lukasz1977, post #3

W niektórych wypadkach po wpisaniu wartości w pole trzeba nacisnąć enter, albo tab, i dopiero potem klinkąć "add".
Do FTP to jakiś AmiFTP jest dobry. A najlepszy to wiadomo, Opus Magellan.
[#5] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Lukasz1977, post #3

Wpisy zatwierdzaj ENTEREM
[#6] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Lukasz1977, post #3

Jak masz ustawiony router? Sprawdźmy czy łączysz się z routerem.
SpeedTouch 110 obsługuje tylko WEP i WPA/TKIP.
Musisz ustawić swój router w tryb WPA. Nie możesz mieć WPA/WPA2. Podobnie, nie może być TKIP + AES, musi być tylko TKIP. Niestety ta karta inaczej nie będzie działać.

Znajdź w User-startup linijkę:
C:WirelessManager prism2.device ....

Postaw przed nią średnik - ;
Zapisz ustawienia.
Następnie reboot. Otwórz CLI i wpisz:

C:Wirelessmanager prism2.device VERBOSE

Zobaczymy czy karta połączy się z routerem.
[#7] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Sir_Lucas, post #6

Karta łączy się z routerem bo widzę ją na routerze i na zdjęciu które zamieściłem widać jak idzie ping o adres 8.8.8.8 - to jest DNS google więc połączenie do netu mam.
Tylko bez DNS w TCP nie mam rozwiązywania nazw. Czyli nie pingnę o google.pl :( tylko o adres IP w sieci.
[#8] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Norbert, post #5

Dzięki wam za ten enter.. teraz ping idzie o onet.pl i DNS chodzi:)

ja klikałem myszką w pole jedno, drugie a potem add - tak logika mi podpowiadała .... a wystarczyło Enter

Wieczorem jeszcze spróbuję AmiFTP :)
[#9] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Lukasz1977, post #8

Witam
Pytanie jeszcze o przeglądarkę www lekką i taką która identyfikuje się jako MOBILE.
Stronki mobilne są lekkie nawet ta z ppa.pl przy czym na telefonie ładuje się wersja lekka chyba że wybiorę w firefoxie aby przeglądarka zgłaszała się jako desktop.

Czy któraś lekka przeglądarka amigowa ma taką możliwość?

Na ClassicWB jest tylko zainstalowany AWEB ale działa:)
[#10] Re: Sieć amigowa Miami DX - Niekończąca się opowieść....

@Lukasz1977, post #9

IBrowse 2.4 to dobra przeglądarka. Niestety nie można jej zarejestrować, klucz znajdziesz w Google.

IBrowse 2.4
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem