[#1] Zgrywanie/przechwytywanie z VHS na komputer - Jak najlepiej ?
Witam

Zabieram się za przechwytywanie materiałów z kaset VHS które mam w domu.

Posiadam magnetowid SVHS, wykorzystuję złącze S-VIDEO dla polepszenia jakości.

Chciałem zapytać co polecacie do przechwytywania oraz kompresji materiału.

Są grabbery USB, ale jakoś nie ufam jakości obrazu z tych grabberów.

Myślę zakupić tuner TV z wejściem S-VIDEO.

Mam wobec tego pytanie:

1. Czy pchać się w tuner na PCI czy PCI-E ? Co daje PCI-E względem PCI ?
2. Czy idzie znaleźć tuner ze sprzętową kompresją ? Wiadomo, że 1 min przechwyconego materiału bez kompresji zajmuje ogromną ilość miejca
3. Jak kompresować w locie taki materiał ? Dawno próbowałem procesorem Athlon XP 2000+ i gubił klatki. Obecnie mam INTEL G3258 na socket 1150 - nie wiem czy wydoli.
4. Gdzieś słyszałem o kompresji materiału przez GPU w Karcie graficznej - czy to możliwe ? Podobno GPU radzi sobie dużo lepiej jak procesor.

W domu posiadam Grabbery na PCI, ale niestety nie wspierane przez Windows 7 - Pinnacle DC30+ oraz Adaptec AVC 2000 (początek XXI wieku).

Jak kupię Tuner TV to zapewne DVB-T - coś czasami bym może obejrzał w tle.

Moje typy to: Pinnacle 7010ix, Hauppauge WinTV-HVR-1200, Leadtek WinFastDTV2000H Plus, bądź jakaś inna współcześniejsza karta z DVB-T.

Czy brnę w dobrym kierunku ?

Nie interesuję mnie firma która mi to zrobi, chcę to sam zrobić.
[#2] Re: Zgrywanie/przechwytywanie z VHS na komputer - Jak najlepiej ?

@Hubez, post #1

Trochę się bawiłem w te rzeczy jakiś czas temu i powiem, że na początku miałem jakiś prosty tuner od PixelView. Niestety to rozwiązanie nie było dobre, bo materiał zgrany miał fatalną synchronizację między obrazem, a dźwiękiem.

Potem kupiłem bardziej profesjonalną kartę do tego celu. Tu problemu nie było. W tej chwili nie powiem co to za karta - wieczorkiem mogę to sprawdzić.

Co do kodowania, to sam musisz pokombinować.
[#3] Re: Zgrywanie/przechwytywanie z VHS na komputer - Jak najlepiej ?

@jarob, post #2

Kupiłem tuner Winfast DVR3100H za 100zł. Działa z Windows 7 X64 (taki posiadam)

Tuner ma dwie fajne cechy:

- Sprzętowy wspomagacz wyświetlanego obrazu z DVB-T (nie obciąża procka)
- Sprzętowy encoder sygnału analogowego (na tym mi zależało)

Będę się bawił nie długo.

Dam znać o efektach.
[#4] Re: Zgrywanie/przechwytywanie z VHS na komputer - Jak najlepiej ?

@Hubez, post #1

Najlepiej - stacjonarna nagrywarka DVD. Byle jaka, może być nawet jakaś Manta. Nagrywasz płytę w nagrywarce, odpalasz na kompie, pod systemem, znajdujesz odpowiedni plik .vob i konwertujesz na co tam potrzebujesz. Możesz też plikowi .vob zmienić rozszerzenie na .mpg i używać bez konwersji.

Ostatnia aktualizacja: 05.07.2016 17:53:26 przez Daclaw
[#5] Re: Zgrywanie/przechwytywanie z VHS na komputer - Jak najlepiej ?

@Daclaw, post #4

Też używałem stacjonarnej nagrywarki DVD, do której podłączałem odtwarzać VHS po scart i wszystko w nawet dobrej jakości wędrowało na płyty. A potem możesz z tym robić co chcesz.
[#6] Re: Zgrywanie/przechwytywanie z VHS na komputer - Jak najlepiej ?

@Hubez, post #1

Używałem karty hauppauge ze sprzętowym kodekiem w windows media center, efekty bardzo dobre. Teraz sporadycznie używam do tego celu telewizora LG z dyskiem PVR - efekt jeszcze lepszy, tylko pliki zakodowane
[#7] Re: Zgrywanie/przechwytywanie z VHS na komputer - Jak najlepiej ?

@makarsky, post #6

Ja używam tej karty co napisałem wyżej. Zużycie procesora w trakcie kompresji do MPEG2 wynosi 1%.

Jestem zadowolony. Dźwięk ładnie zsynchronizowany z obrazem.
[#8] Re: Zgrywanie/przechwytywanie z VHS na komputer - Jak najlepiej ?

@Hubez, post #1

,a jeszcze jedna myśl mi przyszła.

Który wariant przechwytywania najlepiej wybrać ? Obstawiam, że 14:

1. MPEG-1 Normal Quality
2. MPEG-1 Good Quality
3. MPEG-1 Optimal Quality
4. MPEG-2 Normal Quality
5. MPEG-2 Good Quality
6. MPEG-2 Optimal Quality
7. VCD
8. Super VCD
9. DVD
10 Windows Media(R) Video
11. Uncompressed AVI
12 H.264
13. Hardware MPEG-1
14. Hardware MPEG-2
15. Hardware VCD
16. Hardware SVCD
17. Hardware DVD
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem