[#1] Problem z C128D
Witam
Sorki ze pisze na tym forum na ten temat ale po dluzszym przebywaniu tutaj stwierdzilem ze wielu w was to niezli fachowcy. Wydaje mi sie ze niejedna tu osoba posiada C64 lub C128 i zna sie na tych komputerach lepiej niz ja. Ogolnie jakis czas temu kupilem sobie C128D ale jakos nie mialem czasu sie nim zajac bo mam troche roboty z Amigami. Przedwczoraj po raz pierszwy odpalilem kompa i podlaczylem go do Samsunga 711MP za pomoca przewodu antenowego, swierdzilem ze nie ma dzwieku. Poczytalem troche i wyczytalem ze problem moze lezec w modulatorze albo SID jest walniety. Drugi problem pojawil sie dzisiaj, po wlaczeniu nie wyswietla trybu C128 widac zielona ramke ale nie widac tekstu. Gdy wlaczam od razu w trybie c64 ekran niebieski sie pojawia, ale oczywiscie niema dziwieku.
Nie wiem o co chodzi moze walniety jest jakis ROM odpowiedzialny za ten tryb pracy.
Moze jest osoba ktora naprawia 8 bitowce? Albo ktos moze mi pomoc w naprowadzeniu mnie co jest nie tak.
Prosze o wyrozumialosc panow Moderatorow:)
[#2] Re: Problem z C128D

@Geeman, post #1

Zdaje się że w Commodorach jest z tyłu taki dynks do przełączania kodowania dźwięku między PAL-em niemieckim a europejskim. Jeśli to działa podobnie jak w magnetowidach to niewłaściwe ustawienie sprawia że nie ma dźwięku. Jeśli masz szczęście to może tylko to.
[#3] Re: Problem z C128D

@ZbyniuR, post #2

Dzieki, sprobuje tak zrobic, ale watpie w to gdyz mieszkam w niemczech i amige kupilem tutaj od znajomego ktory dostal ta amige na zakonczenie szkoly podstawowej w 88 roku:)
[#4] Re: Problem z C128D

@Geeman, post #1

Przyczyn braku dźwięku może być kilka - uszkodzony SID, brak napięcia 9V z zasilacza na przykład. Najlepiej sprawdzić przez kabel podłączany do wejścia monitorowego. Ten samsung, którego masz ma o ile pamiętam S-Video. Przez S-Video będziesz miał najlepszej jakości obraz, a przez wyjście monitorowe wyprowadzony jest też dźwięk.
Co do braku obrazu w trybie C128 to sprawdź po pierwsze czy nie masz wciśniętego czegoś na klawiaturze (przełącznik 40/80col na przykład), druga możliwość jest taka, że masz brak styku na kostce kernala C128. Rozbierz komodę, podociskaj scalaki i sprawdź jeszcze raz (kernal c128 to kostka obok pustej podstawki pod ROM).
[#5] Re: Problem z C128D

@Jenot, post #4

Witam
Wiec tak, apropo obrazu to rzeczywiscie mialem wcisniety klawisz 40/80 Display:) teraz obraz jest ok:) Zakupilem nowy kabel monitorowy Din na Chinche i obraz jest naprawde super ale dzwieku niestety niema, po wlaczeniu slychac takie glosne buczenie ktore tak jakby narasta a po chwili robi takie PYK i cisza. Moze to rzeczywiscie SID. Musze zjac obudowe, mam nadzieje ze Sid jest w podstawce:)
Dzieki za pomoc!!!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem