kategoria: A600
[#1] A600 Problem ze stacją dyskietek
Cześć, mam mały kłopot ze swoją stacją dyskietek w Amidze 600, a mianowicie: po uruchomieniu komputera i załadowaniu obrazu startowego "z rączką" nie chcę czytać włożonych do niej dyskietek. Natomiast, jeśli wyłącze Amige i włącze ponownie z włożoną dyskietką w stacji czyta bez problemu, o co chodzi jakby ? :)
[#2] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@tommysi, post #1

Diskchange df0: powinno tymczasowo pomóc.

Nie masz przypadkiem pecetowej stacji w Amidze.
[#3] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@tommysi, post #1

Masz problem z czujnikiem włożenia dyskietki. W miarę łatwe do naprawienie. Potrzeba tylko lutownicy i nieco cierpliwości
[#4] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@Marcin74, post #3

Ja mam to samo w A500, ale zmieniłem na przerobioną z PC-ta.
Możesz Marcin dać wskazówki jak to naprawić(stacji dyskietek nigdy za mało:))?
[#5] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@AD99, post #4

Patrząc od przodu po lewej stronie masz taki podwójny czujnik. Musisz go wylutowac i jeśli nie da rady dopasować takiego z pcetowej stacji to trzeba go delikatnie rozebrać uważając na sprężynki w środku. Wyczyścić środek najlepiej małym płaskim wkrętakiem, pózniej złożyć i wlutowac. Przyda sie lupa i nie trzęsące ręce. Ja z reguły dopasowywałem od stacji PC bo kiedyś miałem ich sporo.
[#6] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@Marcin74, post #5

No lupy niestety nie mam, ale na trzęsące ręce chłodzi się browarek w lodówceszeroki uśmiech.
Mam taki czujnik od starej stacji, co wyzionęła ducha, to spróbuje bez rozbiórek.OK
[#7] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@AD99, post #6

Spróbuj najpierw podać na oba piny czujnika po kropli IPA i rozruszać.W paru przypadkach mi pomogło.Sprężynki w środku sa mikroskopijne i baaardzo lubią wystrzelić:)
[#8] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@dawid84, post #7

Podepnę się. Mam podobny problem, ale dotyczy zewnętrznej kieszeni. Nawet jak włożę w nią stację, która bezproblemowo działa jako DF0, to w kieszeń nie raportuje wyjęcia/włożenia dyskietki. :-/
[#9] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@perinoid, post #8

Diskchange df1: probowales?

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2016 22:00:23 przez Norbert
[#10] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@Norbert, post #9

Jeszcze nie, bo dopiero dzisiaj tutaj o tym przeczytałem, a komputer w pracy - jutro sprawdzę.
[#11] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@Norbert, post #9

Sprawdziłem. DiskChange daje radę i stacja działa. Aczkolwiek ręczne przestawianie jest upierdliwe i nie zawsze możliwe do zrobienia. Sama stacja bez problemu raportuje zmiany jeśli jest podpięta wewnątrz komputera. Najwyraźniej coś z kieszenią. Nic to. Ważne, że ręcznie to ręcznie, ale daje się jej używać.
[#12] Re: A600 Problem ze stacją dyskietek

@perinoid, post #8

Cześć. A jaką stację wkładasz do tej kieszeni bo domyślam się, że oryginalną Amigową, jeśli działa jako DF0. A w kieszeni może siedzi interfejs na stacje PC i tu może być problem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem