[#1] Mediator PCI 1200
Witam forumowiczów,
mam Medka PCI 1200. W Medku są karty: Radeon 9200, Spider USB,SB 128, karta sieciowa Realtek 8029. Od czasu do czasu (nieregularnie) zamiast obrazu z karty graficznej pokazuje sie obraz na monitorze PAL. Winny temu jest prawdopodobnie styk (a raczej jego brak) Mediatora z płytą główną A1200. Karty podopychałem lecz dalej 0 efektu Wykonałe mpolecenei pciinfo jednak na razie nie mam jak przenieść jego wyni8ków żeby umieścić tutaj (najłatwiej było by podłączyć pendrive ale na razie SpiderUSB nie działa). Czy ktoś z Was próbował taką kombinację i też karty mu nie stykały? Pytanie jest w jaki sposób wszystko podopychać żeby działało? Styki karty graficznej i sieciówki przemyłem spirytusem.
Dziękuję z góry za pomoc.
[#2] Re: Mediator PCI 1200

@adi, post #1

Moim skromnym zdaniem może być tylko problem z połączeniem radeona z medkiem. spróbuj radeona wsadzić w inne porty PCI. Najlepiej by było jeszcze zobaczyć inna kartę gfx, z kad pewność że nie styka medek z płytą A1200

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2016 06:36:18 przez mwb113
[#3] Re: Mediator PCI 1200

@adi, post #1

Niestety medek był kłopotliwy za nowości, a 20 lat później jest już upierdliwy. Przyczyn może być wiele, ja w swoim czyściłem styki, machy, przelutowałem gniazdo blizka - wydawałoby się że jest wszystko ok. Ostatnio jednak co któryś start medek zatrzymuje się podczas startu krzycząc coś o 'hardware_id'. Mam gigantyczny problem z stabilnym używaniem medka, prawdopodobnie jak przyjdą obudowy z kickstartera medek wyląduje na półce.

Ja bym jeszcze przelutował przejściówkę płyta-medek. Swoją niebawem oddam do odświeżenia lutów - tam też może być problem włąśnie przez wieloletnie 'machanie' się wszystkiego w obudowie.

Zamiana kart czasem daje rezultaty, pod warunkiem że nie ma problemu ze stykami.
[#4] Re: Mediator PCI 1200

@adi, post #1

Miewam podobne akcje. Remedium na to jest wymontowywanie układów mach z podstawek, lekkie przetarcie styków drobnym papierem ściernym i płynem ipa cleanser. Sniedzieje dziadostwo.
[#5] Re: Mediator PCI 1200

@codi, post #3

No wlasnie podejrzewam,ze u mnie powodem problemow moze byc ta przejsciowka plyta-Medek. Na MACHach mam zainstaliwane radiatory. Wczoraj pendrive wlozony do karty Spider nie dzialal mi ale tez jednoczesnie Workbench nie uruchomil sie z karty graficznej Radeon tylko w PALu. Stad to podejrzenie. Dziwne to,ze z taka Amiga chcialem jezdzic na imprezy gdy okazuje sie,ze to wszystko takie delikatne,ze nawet dotkniecie karty powoduje, ze ona nie styka. Sprobuje jeszcze wlozyc karte S3 Virge do slotow PCI w Medku i zobaczymy czy ja zauwazy. Czy ktos z Was moglby mi podeslac wynik dzialania polecenia pciinfo ? Chcialbym porownac jakie urzadzenia sa u mnie wykrywane. Dodam,ze czasem zamiast konkretnej nazwy urzadzenia mam "Unknown".
[#6] Re: Mediator PCI 1200

@adi, post #1

Wyślij do Elboxu. Robią ekspertyzę za 50-60PLN a jak coś popsute, to naprawią.
[#7] Re: Mediator PCI 1200

@_arti, post #6

@adi a ten apollak to na 80Mhz ci chodzi. przestaw go oscylatorem na 66 lub na 50 i popatrz wtedy.
Kiedys miałem medka i miał stare machy to na 80Mhz nie zabardzo działał poniżej 66 chodził super.
[#8] Re: Mediator PCI 1200

@mwb113, post #7

Ja mam Apollaka na 80Mhz i starego medka A1200 i nie ma problemu.
Jeśli z medkiem jest wszystko OK (a z opowieście Adiego wynika, że nie) to Apollo nie powinno mieć nic do rzeczy.
[#9] Re: Mediator PCI 1200

@BULI, post #8

No według mnie problem może właśnei leżeć w styku pomiędzy płytą główną Amigi a Mediatorem. Też posiadam kartę Apollo 1260 80 MHz (przerobioną na 68060 przez Stacha). Jeszcze gdy działała mi karta graficzna, udało mi się zrzucić do pliku wynik polecenia pciinfo.
pciinfo-grafika.txt - wynik polecenia pciinfo gdy Amiga jeszcze widziała kartę graficzną
pciinfo-bez_grafiki2.txt - wynik polecenia pciinfo w chwili obecnej (karta graficzna DeviceName: Unknown)
Tak to u mnie wygląda. Kartę Mediator 1200 nabyłem z drugiej ręki i mam do układów MACH przyklejone radiatory.
[#10] Re: Mediator PCI 1200

@adi, post #9

A gdzie kolega @adi mieszka może ktoś z okolicy ma mediatora na podmianke, lub wysłać do kogoś na testy. Taka ostateczność, lub dojechać
[#11] Re: Mediator PCI 1200

@mwb113, post #10

No ja jestem z Poznania.
Wczoraj i dzisiaj zabawy z Mediatorem ciąg dalszy. Wcześniej karty PCI miałem umieszczone w Mediatorze w następującej kolejności (liczymy od góry): LAN RTL8029, SB128, Spider USB, Grafika Radeon 9200. Teraz zacząłem eksperymentować i zmieniłem tę kolejność,dokładając za każdym razem po jednej karcie PCI. W tej chwili karty są w takiej kolejności (licząc od góry): grafika, wolny slot PCI, LAN RTL8029, Spider USB. Na razie nie mam umieszczonej tam karty muzycznej ale chwilowo mogę się bez tego obejść
Jak na razie wniosek jest dla mnie jeden: kolejność umieszczenia kart w slotach PCI ma znaczenie.
Ciekawą rzeczą jest to, że niby poprzednia kolejność miała zapewniać bardziej stabilną pracę całości.
Czy któryś z kolegów potwierdza tę teorię? W jakiej kolejności są u Was umieszczone karty PCI w Mediatorze 1200 ?
[#12] Re: Mediator PCI 1200

@adi, post #11

Tak ta teoria jest prawdziwa,możesz spróbować też odwrotnej konfiguracji z grafiką na samym dole,potem muzyczna spider i sieciówka.
[#13] Re: Mediator PCI 1200

@Grisza, post #12

Od dołu
1. Voodoo
2. Terratec
3. sieć 8028
4. spider
5. Wolny
6. Wolny
Ułożenie kart ma znaczenie. nie napisałeś czy sama grafika chodzi. Potestuj sama grafikę Narazie w różnych slotach.
[#14] Re: Mediator PCI 1200

@mwb113, post #13

Sama grafika chodzi. Po tym jak karta graficzna w ogóle nie chciała się uruchamiać, wyjąłem wszyskie karty PCI i zostawiłem kartę graficzną z tym,  że przełączyłem ją do slotu na samej górze. Wcześniej miałem tak jak masz Ty czyli grafika w dolnym skrajnym (bo mój mostek PCI ma tylko 4 sloty) slocie. W tej konfiguracji jak na razie mi wszystko działa i obawiam się powrotu do sytuacji gdzie karta graficzna umieszczona jest w dolnym slocie (chociaż jestem otwarty na eksperymenty). Miało by to swoje plusy bo wtedy na grafikę jest więcej miejsca bo nic już od dołu nie zawadza (a karta graficzna jest grubsza niż USB czy muzyczna).
[#15] Re: Mediator PCI 1200

@adi, post #1

u mnie upierdliwosci zniknely jak ta mediatorowa przelotke, wchodzaca miedzy amige a turbo, przylutowalem na stale do plyty glownej
[#16] Re: Mediator PCI 1200

@Valwit, post #15

No w sumie ja też na początku problemów upatrywałem w tej przelotce. Nawet mocniej docisnałem ją do płyty głownej Amigi (bałem się tylko czy ścieżki na płycie nie popękają). To nic nie pomogło. Poprawę sytuacji dała dopiero zmiana kolejności kart. Planuję wrócić z kartą graficzną ze slotu 1 na slot 4 (na dole) bo mało miejsca jest później na inne karty.
[#17] Re: Mediator PCI 1200

@adi, post #16

Pamiętam jak jeszcze używałem Radeona 9250 to czy on był na górze czy na dole to nie miało znaczenia , ale z Voodoo już były chyba jakieś jajka.
Pobaw się samą grafika potem po kolei dokładaj SB, potem sieć, USB
Od góry
1. Radeon
2. Sieć
3. SB
4. USB
Sieć daj pod radeona bo jest mniejsza.
[#18] Re: Mediator PCI 1200

@mwb113, post #17

Dzieki za odpowiedz. W sumie wlasnie taki jest plan: najpierw grafika a pozniej dokladanie kolejnych kart. Pobawie sie w te przekladanke i dam znac.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem