kategoria: A1200
[#1] Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr
Witam! Przekopałem już kilka tematów z tym związanych, ale nie znalazłem jeszcze rozwiązania. Mam Amigę 1200 z turbo ACA1233n 030/26,67MHz i do całego zestawu dokupiłem właśnie scandoubler IndiVision AGA Mk2cr. Mam monitor LCD ACERa (jakiś jeden z pierwszych) z głośnikami. Mój problem polega na tym, że nie wiem jaką rozdzielczość ustawić. W prefsach->screenmodes wybieram przeróżne i żadna nie spełnia moich oczekiwać. Sterowniki do scandoublera mam zainstalowane. Mógłby mi ktoś pomóc z konfiguracją? I jeszcze jedno, czy przy zbyt dużej rozdzielczości Workbench może spowolnić? chciałbym jakąś 640x480 albo 800x600. Albo jakąś gdzie newicons będą w miarę fajnie wyglądać.

Pozdrawiam
[#2] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Jield, post #1

nie spełnia moich oczekiwać

Co to dokładnie oznacza?

czy przy zbyt dużej rozdzielczości Workbench może spowolnić

Tak, im większa tym wolniej ale dla 030 800x600 w 16 kolorach powinno być spoko.

Próbowałeś tego?

Tu masz też sporo konfigów do ściągnięcia.
[#3] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Jield, post #1

LCD 17" czy 19"?
[#4] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Jield, post #1

Trzy pytania:
1. Jaka jest rozdzielczość matrycy monitora?
2. Jakie masz oczekiwania dokładniej?
3. Czy monitor ma wejście DVI i czy go używasz z Indivision?
[#5] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@_arti, post #2

No np jak ustawię np highgfx na 800x600, to strasznie mi tnie przy przestawianiu okienek.
Monitor 17", max chyba tam jest 1280x960 albo 1280x1024.
Używam apki wersji 1.1 ale widzę też, że jest 1.5 to spróbuję. No i zmniejszę też ilość kolorów, bo mam 64.

Używam DVI z przejściówką na VGA, bo w monitorze tylko jest VGA, a w scandoublerze DVI.

Czyli te cięcia mogą być spowodowane zbyt wolną kartą?

Ostatnia aktualizacja: 19.11.2016 20:24:19 przez Jield
[#6] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Jield, post #5

Te cięcia są spowodowane układami AGA
Masz poinstalowane FBlita, BlazeWCP, CMQ030, nowe icon/intuition/layers.library, SmartWin i FastIPrefs? Tak czy siak, 16 kolorów to maks jeśli chodzi o responsywnego WB na 030/25MHz.
[#7] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@_arti, post #6

No mam wb3.1 z betterWB. Chyba już doszedłem do jakiegoś porozumienia. Ustawiłem PAL Interlaced i mam obraz w 640x512. Myszka mruga trochu przy przesuwaniu, ale może być. Być może kupię jakąś nową kartę turbo, a tą dałbym do Amigi 500 z ACA500plus jak wyjdzie ( chyba się da, prawda? )
[#8] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@_arti, post #6

No tak, na powolność niewiele można poradzić. Ja zaszalałem i mam Workbencha w trybie 1280×1024, do programowania świetna sprawa. 8 kolorów, głównie ze względu na zajętość pamięci chip (każdy bitplan zajmuje 160 kB!). Do tego FBlit i FText do niego. Procesor nie za szybki bo 68020 @ 28 MHz i jakoś to chodzi. W trybie PAL HighRes Laced chodzi już bardzo zacnie, ale mi zależy na rozdziałce, jak każdemu chyba programiście.
[#9] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Jield, post #7

BetterWb nie ma żadnych łatek. Nic dziwnego.
[#10] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@_arti, post #9

Na samych kościach Aga za wiele nie zdziałasz ;) dla tego ja sobie załatwiłem zorro 2 i picasso 2 :) i problem z monitorem jak zawsze hehe nigdy nie może być dobrze zawsze coś :)
[#11] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Jield, post #7

Zainstaluj http://aminet.net/util/boot/fblit.lha powinno być dużo lepiej.
[#12] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Jield, post #7

Koledzy radzą Ci byś instalował łatki "third party", które mogą powodować problemy ze stabilnością systemu. Nie instaluj ich, jeśli chcesz by Twoja praca na Amidze była mniej stresująca, a system nie wieszał się w losowych momentach.

Procedury rysujące w systemie są bardzo złożone i przystosowane do niskiej głębi ekranu i stąd wolniejsze odświeżanie okienek podczas przemieszczania przy większej głębi ekranu. To nie jest wina sprzętowa. Kości AGA to najlepszy chipset, który spotkasz w Amidze. Polecam zobaczyć możliwości programów malarskich jak Deluxe Paint 4 AGA, by się o tym przekonać.

Rozwiązanie jest bardzo proste. Ustaw sobie dowolną ulubioną rozdzielczość (np. 640x512) w 4 lub 8 kolorach, przy czym jak wybierzesz taką rozdzielczość, to będziesz musiał ustawić sobie własną czcionkę ekranową, bo wbudowana czcionka o nazwie "topaz.font" wygląda dobrze tylko w 640x256.

Jak masz 8 kolorów, to możesz zainteresować się pakietem ikonek w palecie MagicWB.

Pamiętaj też, że w Amidze nie musisz wszystkiego trzymać na jednym ekranie. W przypadku, gdy zapragniesz więcej przestrzeni możesz skorzystać z tego co oferuje Amiga - czyli ekranów publicznych. Za pomocą programu MultiView lub jakiegoś menadżera taki ekran możesz sobie otworzyć, a następnie uruchamiać na nim programy, które domyślnie uruchamiają się na Workbenchu.

Nie ma potrzeby siłować się z NewIcons, czyli tzw. ikonami remapowanymi. Wymagają one dużej głębi ekranu, szybkiego dysku, więcej pamięci itp.

Stosując się do tej rady zaoszczędzisz moc procesora, pamięć graficzną CHIP, czas dostępu do dysku. Czyli na dobrą sprawę wszystko. Zostanie więcej zasobów dla innych programów, z których na pewno będziesz korzystać. Bo Workbench to nie wszystko.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2016 00:16:00 przez Hexmage960
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr
[#14] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@recedent, post #13

Ja sam nie jestem przekonany co do tego scandoublera bo nie wiem czy nie odleci moja amiga przy nim. mam rev płyty 2b a wywalić 700zł na coś co ma mi napsuć nerwów to bez sensu. Tym bardziej że mogę sobie przełączać tryby pomięcy kompozytowym a vga to scandoubler mi jest zbędny.
[#15] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@recedent, post #13

Radzę dobrze koledze, a Pan z czymś takim wyjeżdża. 640x256 4 kolory i topaz.font to domyślne ustawienie w Amidze, bo w takiej rozdzielczości system Amigi pracuje najwydajniej. Jeśli chce korzystać z wyższych rozdzielczości to musi pozostać przy 4-8 kolorach i zmienić czcionkę.

Łatki, które polecają koledzy powodują niestabilność systemu. Jeśli poważnie myśli się o pracy na Amidze, nie powinno się ich stosować. Chyba, że ta praca polega na przestawianiu ikonek.

Chciałem też obronić kości AGA, na które wszyscy najeżdżają nie mając pojęcia jak działają funkcje systemowe. Taki DPaint IV AGA może rozwiać wszystkie wątpliwości.
[#16] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Hexmage960, post #12

Im więcej kolorów i pikseli, tym więcej przepustowości pamięci CHIP kradnie chipset, więc to jest wina sprzętowa.
[#17] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Hexmage960, post #12

A ja mimo wszystko proponowałbym wypróbowanie kilku łatek, przede wszystkim poleconego FBlita, który poprawia smutny fakt, że w "doskonałym chipsecie AGA" z roku 1992 pozostawiono (na skutek banalnych oszczędności i błędnych decyzji producenta) ten sam blitter z chipsetu OCS z 1985 roku. Akurat ten element odpowiada m.in. za odrysowanie okien, i smutny efekt widać przy większej ilości kolorów generowanych przez "najlepszy amigowy chipset AGA". Łatka FBlit zastępuje procedury wykorzystujące Blitter na procedury wykorzystujące CPU, który już w przypadku 68030 jest kilka razy w tych operacjach wydajniejszy od blittera.
Stosuję tę łatkę od lat bez najmniejszych problemów. W razie pytań pisz tu, albo na priv. Pomogę.
[#18] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@sanjyuubi, post #16

No nie do końca tak jest. Szybkość wykonywania operacji na dwóch bitplanach jak mamy osiem bitplanów włączonych jest dokładnie taka sama, jakbyśmy mieli włączone dwie bitplany. Blitter pracuje z tą samą efektywnością. Blitter potrafi przerzucić dwukrotność całej pamięci CHIP Amigi w ciągu 1 sekundy. Jak również rozmiar blitu może sięgać 32768x32768 pikseli (w formie bitplanu).

Po prostu w wielozadaniowym systemie jakim jest Amiga Blitter jest współdzielony i potrafi wykonywać tylko jedno zadanie na raz. Więc jeśli jakaś aplikacja korzysta z niego w niewłaściwy sposób (alokuje na zbyt długi okres czasu), to w systemie powstają tego typu blokady. Przy większej ilości bitplanów wiele funkcji rysujących alokuje Blitter aż na 8 sesji za jednym zamachem i dopiero go zwalnia. Najbardziej kluczowe w przypadku wielu kolorów jest wykorzystanie funkcji SetWriteMask(), która ogranicza liczbę bitplanów, którymi objęta jest operacja rysująca. A najlepiej skorzystać z 2 bitplanów, kiedy Blitter jest alokowany tylko na 2 sesje przez każdą aplikację.

W razie czego mam na to dowód.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2016 01:07:54 przez Hexmage960
[#19] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Hexmage960, post #18

Mówiąc wprost, ilość danych do przerzucenia w trakcie operacji blittera w układach AGA zdecydowanie przekracza jego możliwości (cóż z tego, że potrafi skopiować chip RAM w ciągu sekundy, skoro to zbyt mało). A wynika to wyłącznie z faktu, iż nie zmieniono jego wydajności od czasu pierwszej Amigi. I nie jest to żadna zaleta, czy specjalny "ficzer" AGA, tylko paskudna wada wynikająca z głupich oszczędności Commodore. Skoro układy AGA potrafią wyświetlić prawie dwa razy tyle bitplanów co OCS i ECS, to wydajność blittera powinna zostać przynajmniej podwojona. Nie byłoby wtedy opisanych przez pytającego atrakcji i nie musielibyśmy o tym dyskutować.
A dowodem na skuteczność szybkiego blittera w operacjach np. przesuwania okien jest błyskawiczne wykonywanie się tych operacji na amigowych kartach graficznych z własnym blitterem. Polecam filmik pokazujący w działaniu moją PicassoII++ https://www.youtube.com/watch?v=6nSwYvFbcDg#t=7m00s . Tam widać także te straszne, pożerające zasoby ikony NewIcons, zaś sam komputer nie jest demonem prędkości, bo to A2000 z 68030 50 MHz....

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2016 01:29:14 przez wali7
[#20] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Hexmage960, post #15

Źle radzisz koledze. Nie po to ma AGA i lepszy procesor, żeby oglądać Workbencha w zwykłym HiResie, 4 kolorach i brzydaśnym topazie. To sobie mógł robić na A500. Po to ma lepsze (nie rewelacyjnie lepsze, ale jednak) kości, żeby z nich skorzystać. A jeśli trzeba będzie w tym celu łatać archaiczne funkcje systemowe to niech tak będzie.

Może poleć Krashanowi, żeby swoją poważną pracę (programowanie) wykonywał w 640x256 i 8-punktowym topazie?

Może włącz tego rozwiewającego wątpliwości DPainta IV w jakiejś normalnej rozdzielczości, 256 kolorach i pokaż moc malując dużym brushem? Może nakręcisz filmik jak Ci się tnie?
[#21] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@wali7, post #19

Zgadza się. Poza tym akurat FBlit/FText to chyba najbardziej stabilna "łatka" ze wszystkich amigowych. W ciągu 20 lat amigowania nie pamiętam by kiedykolwiek, na jakiejkolwiek Amidze sprawiał mi problemy.

Te, które podałem jeszcze, czyli: BlazeWCP, CMQ030, SmartWin i nawet icon.library, która jest napisana naprawdę nieźle - również nie powodują problemów.
[#22] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Hexmage960, post #12

to będziesz musiał ustawić sobie własną czcionkę ekranową, bo wbudowana czcionka o nazwie "topaz.font" wygląda dobrze tylko w 640x256.
Ale po co siłować się z inną czcionką. Procedury rysowania tekstu w Amidze są bardzo złożone, a czcionka załadowana z dysku pożera cenne zasoby. Można przecież przyzwyczaić się do topaza w 640×512. pomysł

W MacOS X nie da się zmienić czcionki systemowej i wszyscy są zadowoleni .

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2016 10:56:32 przez Krashan
[#23] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Krashan, post #22

Ale w edytorze się jak najbardziej da
[#24] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr
[#25] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@_arti, post #23

Panowie, udało się. Skorzystałem z FBlita, wgrałem nowszy toolconfig do scandoublera, wgrałem MagicWB, z którego wykorzystuję fonta, XEN i XHelvetice. Rozdzielczość, dalej używam PAL: High Res Laced z 64 kolorami. Działa wyśmienice. Próbowałem też MULTISCAN: Productivity, który ma 640x480, ale obraz mam z lewej ucięty i nie umiem sobie z tym poradzić. Gdybym umiał wrzuciłbym Wam screena. Co do pamięci to po starcie mam ok 1,7mb CHIP z GlowIconsami.

Pozdrawiam
[#26] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr
[#27] Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr

@Jield, post #25

No widzisz OK Dodaj sobie jeszcze chociaż BlazeWCP, icon.library by PeterK i layers/intuition.library by Cosmos (mogę ci podesłać na priv) - będzie tak z 20% szybciej jeszcze.
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr
[#30] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 1200 + Indivision AGA 1200 MK2cr
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem