kategoria: A600
[#1] Furia i niewidoczny dysk twardy
Miałem do Amigi podłączony dysk twardy Toshiba 6GB. Gdy podpiąłem Furię, moja Amiga przestała ten dysk widzieć. Po włączeniu wyświetla się ekran startowy, a dioda dysku cały czas świeci. Znalazłem w szafie dysk IBM 6GB i ten bez problemu jest wykrywany. Czyżby Furia była wybredna w kwestii dysków twardych? Może miał ktoś tego typu problem i go rozwiązał?
[#2] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@mralien, post #1

Może dysk za wolno sie rozkreca.
Sprobuj z przecietym czerwonym kablem na taśmie IDE. (czasami wymagany jest drugi reset)
[#3] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@mralien, post #1

A może Furia bierze więcej prądu? Zasilacz nie wyrabia? Albo też dysk jest jakiś starszy i bierze dużo prądu? Albo wtyk zasilania w Amidze trzeba lepiej docisnąć.
[#4] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@Tomski, post #3

Dzisiaj odpaliłem Amigę z dyskietki i po załadowaniu dysk jest widoczny razem ze wszystkimi danymi. Okazuje się, że Amiga nie chce z niego wystartować, a drugi reset nic nie daje. Jak tylko znajdę drugą taśmę to będę próbował z przeciętym czerwonym przewodem.
[#5] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@mralien, post #4

Miałem ten sam problem z kartą CF.

Z tego co tłumaczył mi Boris (i z tego co zrozumiałem z maila), to problem polega na prędkości synchronizacji/załączania się urządzenia, które może nie działać w przypadku używania Furii. Pozwolę sobie wkleić treść maila, choć według autora dyski powinny śmigać bez problemu.

"Ahoj,
Problém s CF kartami je známi. Furia EC020 R1 tento problém nemá, pretože CPU beží na 28MHz, iba ak ojedinele. Furia EC020 R2 pracuje na 33MHz, čo naruší nejaký process v Amiga 600, pravdepodobne s GAYLE. To spôsobuje, že niektore CF karty nepracujú, pretože zlyháva komunikácia s IDE radičom. Jedná sa najme o karty veľkej kapacity nad >4GB a niektore značky ako KINGSTONE. Problém som riešil aj s Toni Wilem-om, žiaľ bez úspešne. Nekompaktibilita sa prejavuje iba na CF kartách, Harddisky pracujú dobre.

Doporučujem Microdrive Hitashi 4GB, sú rýchle a spoľahlive. Tiež SanDisk do kapacity 4GB sú vhodné.
Adapter IDE2SD som neskúšal, niekto s uživateľov tvrdí, že pracuje dobre."

Przerzuciłem się na adapter IDE-SD i problem mi się rozwiązał.
[wyróżniony] [#6] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@mralien, post #1

A nie zacząłeś używać np. innej wersji kickstartu? Zobacz, czy te partycje są widoczne w bootmenu.

W najgorszym wypadku spróbuj przygotować partycje na nowo pod obecną konfiguracją. Miałem kilka takich przypadków, gdy dysk stworzony pod ks2.0 nie chciał bootować na ks3.1 (albo na odwrót). Po odpaleniu HDtoolbox lub hdinstools i wyjściu pojawiał się na blacie.
[#7] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@sanjyuubi, post #6

Sprawdziłem i partycje są widoczne w bootmenu. Jedyna zmianą w Amidze było wpięcie Furii. Potraktowałem go ponownie hdtoolbox'em i sytuacja wygląda tak, że partycje można sformatować tylko przez Quick Format, a przy pełnym formacie zaświeca się dioda HD w Amidze i format stoi w miejscu. Dodam, że używam dysku 2,5". Kupiłem dwa kolejne dyski (IBM 6,5GB i Hitachi 20GB) bo ten jedyny IBM, który aktualnie startuje jest już w lekkiej rozsypce i jak tylko dotrą to zobaczę czy problemy się powtórzą. Jak się nie uda to będę próbował z kartą CF, ale tego chciałbym uniknąć bo lubię świergot pracującego dysku szeroki uśmiech hehe
[#8] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@mralien, post #7

W takim przypadku pewnie trzeba by stroić timingi Furii specjalnie do tego dysku, to by wymagało wysłania karty i dysku do Borisa, więc mało sensowne. Niestety, gdyby karta była zrobiona "po bożemu" to byłaby znacznie większa, nawet Jens zrobił swoją ACAę na skróty.

W przypadku karty CF, możesz nagrać szum dysku mikrofonem, zainstalować w środku mały głośniczek z mikrokontrolerem, który będzie także generował losowe chrobotanie podczas aktywności dysku. Potem będziesz sprzedawał takie urządzenia na allegro.

Jest jeszcze coś takiego jak Microdrive, tylko nie wiem czy tam slychać głowice.

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2016 14:14:07 przez sanjyuubi
[#9] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@sanjyuubi, post #8

Ciekawe, czy ten dysk by poszedł na moim akceleratorze albo mojej furii.
[#10] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@sanjyuubi, post #8

możesz nagrać szum dysku mikrofonem, zainstalować w środku mały głośniczek
Smiech

swoją drogą właśnie kupiłem furię i nawet wrzuciłem na pokład sześćsetki, ale czekam na przyjście adaptera IDE-SD z krashanową kątówką aby bezproblemowo wystartować OK

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2016 16:21:59 przez movin
[#11] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@sanjyuubi, post #9

Ciekawe, czy ten dysk by poszedł na moim akceleratorze albo mojej furii.
Sprawdzałem, Seagte CF 4/5GB działa na Twojej 9T OK.
[#12] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@Architect1200, post #11

Chodziło mi raczej o tego IBM 6GB z wątku.
[#13] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@sanjyuubi, post #12

Przyszły dzisiaj dyski IBM i Hitachi. IBM działa, a Hitachi tak samo jak Toshiba nie rusza. Najwyraźniej moja Furia lubi się z IBM'em

A co do głośniczka wydającego dźwięki pracującego dysku, to trzeba opatentować karty CF z wbudowanym głośniczkiem i wgranym dźwiękiem pracy dysku to byłby HIT OK

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2016 22:05:58 przez mralien
[#14] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@movin, post #10

No i wpiz.u wylądowała.
Furia rev2 by Lotharek.
Za nic nie mogę jej założyć poprawnie.
Miałem A6095 i siedziała o niebo ciaśniej.
Założona: czarny ekran, nie bootuje.
Zdejmę i jest git, system się ładuje.
Przemyłem nóżki procka A600 spirytem, podłączyłem inny zasilacz i nic.
Musi być problem ze stykiem.
Ktoś? Coś?
HELP!

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2016 19:41:32 przez movin
[#15] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@movin, post #14

Podeślij, wstawię Ci podstawkę taka na jakie wymieniam w Vampire.
[#16] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@movin, post #14

Coś gdzieś było, że podstawkę trzeba lekko podpiłować, tfu splanować żeby działało, bo niektórzy mają niższe. Poprawcie mnie jak źle mówię.
[#17] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@mralien, post #1

Microdrive Seagate pracują bez zarzutu z Furią, sam używam.
[#18] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@Mariodj, post #17

Mam SD ultra 40MB/s więc chyba nie jest za wolna (bo ponoć z CFkami robiła kłopoty)
A karta jutro leci do Kolegi Archiecta na poprawki po producencie ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2016 20:03:23 przez movin
[#19] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@movin, post #14

Niebo ciaśniej? Ja musiałem się nieźle nagimnastykowac by zdjąć Furię przed wysłaniem 600ki do Archi'ego na wymianę kondziołków. Tak sztywno siedziała (dźwigałem Ami trzymając za Furię).
[#20] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@tbone, post #19

U mnie furia siedzi bardzo mocno (trzeba się nagimnastykować by wsadzić/zdjąć turbo) :)
[#21] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@tbone, post #19

Może Lotharek coś zakombinował z podstawkami, albo na taśmie dali inne (dla nich pewnie każde PLCC68 to to samo), te co wstawiał Boris były drogie i mocne.
[#22] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@Bartek2075, post #20

U mnie przy dysku Toshiba też wyświetla się albo czarny ekran albo ekran startowy. Może Twoja Furia też ma problem z dyskiem (kartą SD). Dyski IBM Travelstar działają mi bez problemu, a dzisiaj zamontowałem kartę CF (Kingston z kwiatkiem 4GB) i też wszystko śmiga jak należy.

Może warto jeszcze sprawdzić czy system załaduje się z dyskietki. Ja też myślałem na początku, że coś źle zmontowałem, a po włożeniu dyskietki system się załadował.

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2016 21:32:21 przez mralien

Ostatnia aktualizacja: 24.11.2016 21:33:58 przez mralien
[#23] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@sanjyuubi, post #21

podstawki plcc sa od zawsze u mnie takie same. w ch...twarde i mocne

musza ciezko wchodzic na cpu. i nie kombinuje z niczym, kolego - zakombinowac to moge ze swoim sniadaniem - zjesc albo nie...

jesli nie dziala ami z furia bez hdd, czyscimy procesor. jesli nie pomaga piszemy do mnie po wymianie kondeatorow, ze nic nie pomaga.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 00:11:00 przez lotharek
[#24] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@lotharek, post #23

Wyślę komplet niech ktoś z większą wiedzą i doświadczeniem sprawdzi. Niepotrzebnie napisałem o "poprawkach" bo w sumie nie wiem gdzie leży problem.
Poza tym nie pamiętam żebym widywał gdzieś wpisy Kolegi Lotharka na ppa więc mówię CZEŚĆ :)

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 08:36:41 przez movin
[#25] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@lotharek, post #23

Kolega napisał, że furia się trzymała słabiej niż A6095, a tam były podstawki o normalnej sile docisku. Widziałem podstawki, których używał Borys, sam mi jedną kiedyś wysłał i to są podstawki o zwiększonej sile docisku, dlatego wydało mi się podejrzane, że trzymają słabiej niż zwykłe (a przynajmniej w tym modelu o którym było wspominane), poza tym, napisałem "MOŻE", co sugeruję, że mogę nie mieć racji póki ktoś nie zostanie potwierdzona chociażby przez podmiot dyskusji. Przepraszam jeśli moje teorie cię uraziły.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2016 14:05:44 przez sanjyuubi
[#26] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@movin, post #14

Furię od Lotharka trzeba dość mocno wcisnąć. Ja ze swoją też początkowo miałem taki problem. Potem doszedłem, że najlepiej się zakłada tak, że zakładasz pod kątem, żeby jedna (lewa) strona doszła do końca, a potem korzystając z dźwigni, jaką daje płytka, dociskasz prawą stronę pilnując, żeby lewa nie wyskoczyła. Musi działać. I powinno się dać komputer podnieść za akcelerator.
[#27] Re: Furia i niewidoczny dysk twardy

@perinoid, post #26

Właśnie tak powinno być, więc zdziwiło mnie, że koledze się nie trzymała, bo znam te podstawki.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem