@Skrzyp, post #1
@Vato, post #4
CF albo SD zamiast dysku twardego to profanacjaIndivision ECS czy
@misiek2, post #5
@Drakon, post #6
@juen, post #7
@juen, post #7
polecam zostawienie oryginalnej stacji dyskowW pełni popieram, zwłaszcza jeżeli stacja jest sprawna. W A600/1200 zamiast się boksować z Gotekiem i niszczyć obudowę, prościej do gierczenia używać WHDLoad i PCMCIA do wymiany danych. A dla klimatu zawsze te parę dyskietek można gdzieś mieć.
@Krashan, post #10
Jak chodzi i podlutowanie się pod port zewnętrznej stacji to jest to możliwe, mam tak w a500 z tym ze dodatkowo wpialem tam kontroler zewnętrznej stacji :)
Zastanawiam się jeszcze czy jest sens zostawiać oryginalną DF0 w środku i gdzie wyprowadzić wejście USB do Goteka.
polecam zostawienie oryginalnej stacji dyskow, az dziw jak czasem jest problemowo uruchomic dyskietke na jakims zlocie, bo nagle nikt nie ma stacvji dyskow tylko same goteki.
W pełni popieram, zwłaszcza jeżeli stacja jest sprawna.
na Twoim miejscu zminilbym IDE-CF na IDE-SD
@Skrzyp, post #11
@_arti, post #13
Gotek ssie.
Jeśli chodzi o WHDLoada, to przy A1200 miałem z nim więcej problemów niż pożytku i jak na razie sobie odpuszczę. Słyszałem też, że ma to sens dopiero przy procesorze 030.
Zastanawiam się też, czy konfiguracja z Furią 020 pozwoli na swobodne korzystanie z Magellana zamiast Workbencha, czy będzie to jednak zbyt dużo jak na taką specyfikcję.
@Skrzyp, post #1
Jeśli chodzi o firmware HxC, to słyszałem że rozwiązuje ono problemy z kompatybilnością niektórych gier, lecz jeszcze nie natrafiłem na taką która by nie działała.Tytułów nie wymienię, ale z tego co pamiętam problem dotyczył oprogramowania wielodyskowego. Objawiało się to w ten sposób, że Amiga nie czytała "dyskietek" po zmianie na kolejną. Oczywiście chodzi o pewne tytuły, a nie generalnie soft wielodyskowy. W hxc są częste aktualizacje i autor eliminuje takie problemy, cortex nie jest wspierany i na poprawki nie ma co liczyć. Zaletą hxc, moim zdaniem główną, jest możliwość korzystania z takiego goteka (czy innego urządzenia np. od Lotharka) z innymi komputerami np. atari st czy amstrad bez kombinacji i przeróbek.
@misiek2, post #26
problem dotyczył oprogramowania wielodyskowego. Objawiało się to w ten sposób, że Amiga nie czytała "dyskietek" po zmianie na kolejną.
Furia 33 mHz ma ponad 7 mips także ma tyle mocy co mniej więcej starsze karty do A1200 z 1230/40 mHz.
trzeba także pamiętać o odpowiedniej wersji WHDLoad (17.1 oraz 18.2 bardzo ładnie sobie radzą).
Gotek ssie. Ma wszystkie wady dyskietki, tyle że... nie można włożyć dyskietki.
Racja. Lepiejj zainwestować w HxC.
Spokojnie. U mnie na ACA620 Magellan działa tak samo szybko jak zwykły Workbench.
Właśnie, co to za przesądy z tym 020. Mam ACA1221 (020 @ 28 MHz), WHDLoad działa bardzo dobrze, Magellan też działa bardzo dobrze...