kategoria: A600
[#1] A600 - co sypiemy?
Nabyłem A600 drogą kupna. Biała niczym M. Jackson na pogrzebie, a goła jak dzieciątko Jezus za 17 dni.

Wobec powyższego zastanawiam się, co do niej dorzucić by w miarę komfortowo:
  • grać, w dyskietki i wuhadelołdy
  • oglądać dema, krajowe i zagraniczne
  • pracować w systemie, nie tylko nad przesuwaniem ikonek
  • stawiać pisele w trybach różnych
  • klepać ten słynny kod w asemblerze
  • słuchać muzyki, bo z poczuciem rytmu godnym drukarki igłowej niespecjalnie cokolwiek stworzę

Jak na razie, to wczoraj otrzymałem Goteka z firmware Cortex na Allegro. Okazuje się, że żeby go zamontować bez rozbierania trzeba trochę porzeźbić w obudowie co spowodowało wycięcie niektórych elementów w obrębie szczeliny stacji dyskietek, by w ogóle obudowę zamknąć. Chociaż po całej operacji zauważyłem że lepiej byłoby rozebrać Goteka i wyprowadzić gniazdo USB nad joystickami, a przyciski nad klawiaturą. Nie mam do końca koncepcji.

Jeśli chodzi o firmware HxC, to słyszałem że rozwiązuje ono problemy z kompatybilnością niektórych gier, lecz jeszcze nie natrafiłem na taką która by nie działała. O ile jestem w stanie wydać 10 EUR za plik z firmware, o tyle przeraża mnie fakt uruchamiania jakiejś niezaufanej binarki pochodzącej niewiadomo skąd, z obfuskowanym kodem i pełnym dostępem do portów szeregowych, połączenia sieciowego. Do tego podnoszącej sobie uprawnienia wykonywania. I to jeszcze na roboczej maszynie.

Zastanawiam się też nad trzymaniem jednocześnie stacji FDD i Goteka naraz w Amidze, z tym żeby usunąć gniazdo zewnętrznej stacji i zamiast niego wmontować wewnątrz piny na taśmę FDD. Pytanie tylko czy to możliwe i jak wygladała by sprawa z zamianą DF0: na DF1: i odwrotnie.

Przechodząc do meritum, nie jestem jeszcze w 100% określony co do zestawu rozszerzeń i akcesoriów które tam zainstaluję. Budżet oscyluje około jednej kilozłotówki, na razie wstępna lista wygląda tak:
  • A604n
  • Indivision ECS
  • Furia 020 z FPU
  • IDE -> CF + karta (tę akurat mam)
  • Karta sieciowa PCMCIA, coś na RTL8139 lub podobne

Nie zamierzam brać Vampire ponieważ nie dość, że czas oczekiwania jest zabójczy, to w tej konfiguracji Amiga służy tylko jako klawiatura i porty I/O oraz podstawka na ROMy z Kickstartem, a kompatybilnością toto nie grzeszy.

Wątek zakładam raczej luźny, będę pewnie pytał tutaj jeszcze kilkukrotnie o rzeczy związane z tym co wyżej napisałem. Główną jednak prośbą są wszelkie porady i rekomendacje dotyczące złożenia "battle station" na płycie Amigi 600 w okresie 2016/2017 przy użyciu obecnie dostępnych rozwiązań, tak by nie przesadzić z ceną a jednocześnie osiągnąć zacny poziom wydajności i stabilności.

Pomożecie? :)
[#2] Re: A600 - co sypiemy?

@Skrzyp, post #1

Jak chodzi i podlutowanie się pod port zewnętrznej stacji to jest to możliwe, mam tak w a500 z tym ze dodatkowo wpialem tam kontroler zewnętrznej stacji :)
[#3] Re: A600 - co sypiemy?

@Skrzyp, post #1

Mam taki konfig w jaki celujesz (bez goteka i poki co karty sieciowej) i sprawuje sie to znakomicie - do tego stopnia że A1200 nie wychodzi z pudelka i czeka az mi szescsetka się znudzi
Tylko na Twoim miejscu zminilbym IDE-CF na IDE-SD, chociaż jeżeli już masz to może być. Tylko ja właśnie straciłem 2 partcje na CF ( niekoniecznie z winy adaptera czy samej karty, ale niesmak pozostał ;) )
[#4] Re: A600 - co sypiemy?

@Skrzyp, post #1

Vampir - dokładnie tak jak piszesz
Gotek - niepotrzebne dziwactwo (chyba ze w gołej A500 to OK)
CF albo SD zamiast dysku twardego to profanacja
a kompatybilnością toto nie grzeszy
[#5] Re: A600 - co sypiemy?

@Vato, post #4

CF albo SD zamiast dysku twardego to profanacja
Indivision ECS czy
Furia 020 z FPU to taka sama profanacja jak CF czy SD czyli jak kto woli. Osobiście wolę dysk, z którego korzystam, ale karta SD wobec bardzo pochlebnych opinii też godna uwagi. Co do CF jako dysk mam zdecydowanie więcej negatywnych skojarzeń niż pozytywnych.

Wracając do tematu zapewne warto mieć (poza dyskiem) dodatkowy 1 mb chipu i kartę turbo choćby Furia. Miałem chwilę w domu golaska + 1mb chip + fast coś koło 8 mb i muszę przyznać, że to była biedna konfiguracja. Więcej frustracji niż przyjemności.
[#6] Re: A600 - co sypiemy?

@misiek2, post #5

Jakub, właściwie podepnę się pod temat, bo także niedawno kupiłem A600. W środku montuję Goteka HxC (został mi od Atari STe), z wyświetlaczem 16x2 na obudowie oraz przyciskami D+, D- i SELECT na zewnątrz.
Docelowo też celuję w Furię (mają być dostępne coś koło 12 grudnia).
Zastanawiam się jeszcze czy jest sens zostawiać oryginalną DF0 w środku i gdzie wyprowadzić wejście USB do Goteka.
Myślałem też o piggybacku, ale generalnie odradzono mi, więc kupuję "zwykłe" rozszerzenie.
Jak coś, wiesz gdzie mnie złapać ;)
[#7] Re: A600 - co sypiemy?

@Drakon, post #6

polecam zostawienie oryginalnej stacji dyskow, az dziw jak czasem jest problemowo uruchomic dyskietke na jakims zlocie, bo nagle nikt nie ma stacvji dyskow tylko same goteki.

ja swoja hxc podpialem zamiast ZEWNETRZNEJ stacji dyskow, wiec mam ja na kabelku i moge przenosic miedzy roznymi amigami nie rezygnujac z prawdziwej (nieraz potrzebnej) stacji dyskow :)
[#8] Re: A600 - co sypiemy?

@juen, post #7

Generalnie będzie ona stała w domu, w środku CFka jako HDD, więc wpakowanie HxC do środka wydaje mi się w moim przypadku optymalnym wyjściem (to ma być sprzęt domowy, tracker only, ew. jakieś kolorowe gry dla synka). Ale w związku z tym, co piszesz, rodzi się pytanie - załóżmy, że chciałbym zostawić DF0, ale wpakować też do środka Goteka - czy jedyną możliwością szybkiego przełączania tych dwóch urządzeń (DF0 jako DF1 i Gotek jako DF0) jest bootselector?
Pytam czysto teoretycznie, bo Furię, CF z przejściówką, Goteka+wyświetlacz i oryginalną stację może być ciężko upchać w A600, choć kto wie...
[#9] Re: A600 - co sypiemy?

@Drakon, post #8

Nie wydaje mi się że wystarczy że napiszesz do Hyperion aby zrobili update Kickstartu. Bo takie rzeczy powinno się dać zmieniać z poziomu boot menu.

Boot selector do Amigi 600 na razie jako tako nie istnieje.
[#10] Re: A600 - co sypiemy?

@juen, post #7

polecam zostawienie oryginalnej stacji dyskow
W pełni popieram, zwłaszcza jeżeli stacja jest sprawna. W A600/1200 zamiast się boksować z Gotekiem i niszczyć obudowę, prościej do gierczenia używać WHDLoad i PCMCIA do wymiany danych. A dla klimatu zawsze te parę dyskietek można gdzieś mieć.
[#11] Re: A600 - co sypiemy?

@Krashan, post #10

Jak chodzi i podlutowanie się pod port zewnętrznej stacji to jest to możliwe, mam tak w a500 z tym ze dodatkowo wpialem tam kontroler zewnętrznej stacji :)

Zastanawiam się jeszcze czy jest sens zostawiać oryginalną DF0 w środku i gdzie wyprowadzić wejście USB do Goteka.

polecam zostawienie oryginalnej stacji dyskow, az dziw jak czasem jest problemowo uruchomic dyskietke na jakims zlocie, bo nagle nikt nie ma stacvji dyskow tylko same goteki.

W pełni popieram, zwłaszcza jeżeli stacja jest sprawna.

No właśnie, jak zrobić tak, żeby wilk był syty i owca cała...? Najlepiej chciałbym trzymać fabryczne FDD i Goteka w obudowie jednocześnie. Niestety wymaga to hacków z boot-selectorem, który do tanich nie należy (jak na swoje możliwości). Widziałem zaś na blogu mfilos'a ( http://www.mfilos.com ) użycie stacji "slim FDD" i wmontowanie gniazda USB nad gniazdami joysticka.

Jeśli chodzi o WHDLoada, to przy A1200 miałem z nim więcej problemów niż pożytku i jak na razie sobie odpuszczę. Słyszałem też, że ma to sens dopiero przy procesorze 030.

na Twoim miejscu zminilbym IDE-CF na IDE-SD

Czemu tak wszyscy ostatnio promują to IDE->SD i jak ono ma się w porównaniu do CF?

Zastanawiam się też, czy konfiguracja z Furią 020 pozwoli na swobodne korzystanie z Magellana zamiast Workbencha, czy będzie to jednak zbyt dużo jak na taką specyfikcję.
[#12] Re: A600 - co sypiemy?

@Skrzyp, post #11

Furia 33 mHz ma ponad 7 mips także ma tyle mocy co mniej więcej starsze karty do A1200 z 1230/40 mHz. Magellana nie używałem także się nie wypowiem. Mam "tylko" MagicWB z prostego powodu nie montowałem jeszcze narazie IndiECS trzeba także pamiętać o odpowiedniej wersji WHDLoad (17.1 oraz 18.2 bardzo ładnie sobie radzą). Mam też inną wersję tzn. 28mHz czyli rewizję pierwszą przed zakupem radziłbym poszperać opinie na temat wersji 33mHz czy nie powoduje niekompatybilności.
[#13] Re: A600 - co sypiemy?

@Skrzyp, post #11

Gotek ssie. Ma wszystkie wady dyskietki, tyle że... nie można włożyć dyskietki.
Karty SD są dobre, bo są mniej wybredne. Nie spotkałem jeszcze karty SD, które by nie działała na Amidze.

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2016 17:33:01 przez _arti
[#14] Re: A600 - co sypiemy?

@_arti, post #13

A ja się nieco z kolegą nie zgodzę na to ssanie. Na przykład dla mnie osobiście gotek ma jedną fajną zaletę. Mianowicie, kończę grać na Ami, wypinam pendrive, jade do roboty albo gdzieś gdzie Ami nie zabiorę... Wpinam pena w lapka, odpalam WinUAE i gram sobie dalej ;)
[#15] Re: A600 - co sypiemy?

@softiron, post #14

Ja mam to samo, tyle że pod WHDLoad i nie muszę wozić pendrive'a No ale jak ktoś nie ma turbo i dysku, to ten Gotek pewnie jakimś rozwiązaniem jest...

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2016 06:38:16 przez _arti
[#16] Re: A600 - co sypiemy?

@_arti, post #13

Gotek ssie.

Racja. Lepiejj zainwestować w HxC.
Jeśli chodzi o WHDLoada, to przy A1200 miałem z nim więcej problemów niż pożytku i jak na razie sobie odpuszczę. Słyszałem też, że ma to sens dopiero przy procesorze 030.

że do WHDLoad'a aż 030 Ci potrzebny??
Zastanawiam się też, czy konfiguracja z Furią 020 pozwoli na swobodne korzystanie z Magellana zamiast Workbencha, czy będzie to jednak zbyt dużo jak na taką specyfikcję.

Spokojnie. U mnie na ACA620 Magellan działa tak samo szybko jak zwykły Workbench.
[#17] Re: A600 - co sypiemy?

@QkiZ, post #16

Właśnie, co to za przesądy z tym 020. Mam ACA1221 (020 @ 28 MHz), WHDLoad działa bardzo dobrze, Magellan też działa bardzo dobrze...
[#18] Re: A600 - co sypiemy?

@juen, post #7

Amiga bez stacji dysków to już nie jest prawdziwa Amiga.szeroki uśmiech
[#19] Re: A600 - co sypiemy?

@softiron, post #14

To w robocie na lapku brakuje wam miejsca na HDD?
[#20] Re: A600 - co sypiemy?

@Andrzej Drozd, post #19

Może pracuje pod VPN-em i mu co chwila usuwają jako niezgodny z polityką firmy?
[#21] Re: A600 - co sypiemy?

@_arti, post #20

oj tam oj tam...
w jakiś magiczny sposób te save'y jednak trzeba przenieść, nieprawdaż?
[#22] Re: A600 - co sypiemy?

@Andrzej Drozd, post #18

Moja A1200 od kilkunastu lat nie jest zatem Amigą.
[#23] Re: A600 - co sypiemy?

@madman15, post #22

Wyjdź
[#24] Re: A600 - co sypiemy?

@madman15, post #22

To musisz zacisnąć zęby, przemóc się i oddać jej flopa.szeroki uśmiech
[#25] Re: A600 - co sypiemy?

@Andrzej Drozd, post #24

Spoko, obecnie protezuję. Znaczy mam zewnętrznego. Wewnętrzny - rozważam wciąż, ale klika a zewnętrzny odłączam i nie klika.
[#26] Re: A600 - co sypiemy?

@Skrzyp, post #1

Jeśli chodzi o firmware HxC, to słyszałem że rozwiązuje ono problemy z kompatybilnością niektórych gier, lecz jeszcze nie natrafiłem na taką która by nie działała.
Tytułów nie wymienię, ale z tego co pamiętam problem dotyczył oprogramowania wielodyskowego. Objawiało się to w ten sposób, że Amiga nie czytała "dyskietek" po zmianie na kolejną. Oczywiście chodzi o pewne tytuły, a nie generalnie soft wielodyskowy. W hxc są częste aktualizacje i autor eliminuje takie problemy, cortex nie jest wspierany i na poprawki nie ma co liczyć. Zaletą hxc, moim zdaniem główną, jest możliwość korzystania z takiego goteka (czy innego urządzenia np. od Lotharka) z innymi komputerami np. atari st czy amstrad bez kombinacji i przeróbek.
[#27] Re: A600 - co sypiemy?

@misiek2, post #26

Wracając do tematu, po tym jak nam tak bezczelnie przerwano:

problem dotyczył oprogramowania wielodyskowego. Objawiało się to w ten sposób, że Amiga nie czytała "dyskietek" po zmianie na kolejną.

Taki problem napotkałem jedynie w demie "Hardwired". Jednocześnie miałem glitche na ekranie "1MB CHIP LOCATED". Chociaż obstawiam że to problem z Kickstartem 2.0

Furia 33 mHz ma ponad 7 mips także ma tyle mocy co mniej więcej starsze karty do A1200 z 1230/40 mHz.

Według strony z opisem Furii jest to tylko 5.99MIPS. Ale może coś się zmieniło?

trzeba także pamiętać o odpowiedniej wersji WHDLoad (17.1 oraz 18.2 bardzo ładnie sobie radzą).

Wiem że coś się w WHDLoad ostatnio mocno zmieniło, nie pamiętam wersji jakiej używałem w 2013, ale na pewno była to wersja problematyczna. Swoją drogą, WHDLoad z kluczem sypie się mniej od TEGO SAMEGO WHDLoada bez klucza, niezależnie od maszyny. I nie mówię tu o slave'ach wymagających funkcji z wersji zarejestrowanej. Ogólnie jest stabilniejszy jakby.

Gotek ssie. Ma wszystkie wady dyskietki, tyle że... nie można włożyć dyskietki.

No niby tak, ale w sumie nie do końca. Docelowo planuję mieć FDD i Goteka naraz. Na Goteku mogę sobie odgrywać gry w ilościach hurtowych i dema sprawiające problem z WHDLoad (a ta druga kategoria ma do tego większe skłonności niż gry). Jednocześnie odpalając gry z pudełek (OSH mi takowe wypożyczył, super sprawa) chcę mieć możliwość wsadzenia ich do fizycznej stacji i posłuchania jej podczas rozgrywki. Mogę też kopiować gry z flopa na USB i odwrotnie.
Sam Gotek też ma sens i nie ma co się oburzać na ludzi, że go używają.

Racja. Lepiejj zainwestować w HxC.

Gotek z firmware HxC == HxC.
Chociaż jedyną niezgodnością z firmware Cortexa było demo opisane wyżej. Nawet problematyczny ponoć Superfrog dobrze działa, co mnie samego zdziwiło.

Spokojnie. U mnie na ACA620 Magellan działa tak samo szybko jak zwykły Workbench.

No i to jest dobra wiadomość :D

Właśnie, co to za przesądy z tym 020. Mam ACA1221 (020 @ 28 MHz), WHDLoad działa bardzo dobrze, Magellan też działa bardzo dobrze...

O Magellanie przesądów nie słyszałem, po prostu zastanawiałem się jak ten "ciężki" soft sobie na 020 poradzi. Jeśli chodzi o WHDLoad to od paru osób na zlotach usłyszałem że "030 jest najbardziej kompatybilnym procesorem do obsługi WHDLoad". Może to związane z faktem posiadania MMU, nie wiem.
[#28] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 - co sypiemy?
[#29] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: A600 - co sypiemy?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem