kategoria: A500
[#1] Kolny procesora 68000
Ostatnio kupiłem konsole Sega Mega Drive. Konsola oparta jest na procesorze 68000.
Jak zacząłem o niej czytać to natknąłem się na takie zdanie: Procesory "Signetics 68K był używany tylko we wczesnych wersjach tejże konsoli, gdyż nie był wystarczająco efektywny."
Z tego co widzę w rev 3 Amigi 500 też były montowane procesory Sigentics.

Jakie wasze zdanie o wydajności tych procesorów?

Takie znalazłem u siebie w Amigach procesory tej firmy:

[#2] Re: Kolny procesora 68000

@robertos231, post #1

Powinny działać tak samo przy tym samym taktowaniu. Różnice mogą polegać na np. zużyciu energii (i wydzielaniu ciepła) wynikającym z odmiennych procesów produkcyjnych. Być może o to chodziło autorowi zdania o Sedze.
[#3] Re: Kolny procesora 68000

@robertos231, post #1

A sysinfo czy inne takie zwracają jakąkolwiek różnicę?
Też gdzieś mam jakąś nie-motorolę, albo hitacz albo właśnie ten. Tylko że ostatnio totalnie nie mam warunków na odpalenie A500, więc nie sprawdzę sam czy różnica jest mierzalna.
[#4] Re: Kolny procesora 68000

@robertos231, post #1

Procesor 68000 oprócz Motoroli produkowały także Hitachi, Mostek, ST, Rockwell, Signetics, Thompson, Toshiba. Apple remarkowało procesor Hitachi. Źródło - www.cpu-world.com

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem