[#1] Amiga-prometeusz i internet
Witam Wszystkich, mam następujące pytania . 1. Do użytkowników mostka prometeusz; – w jaki sposób skonfigurować sieć pod tym mostkiem i OS 3.9 (posiadam kartę rtl8029) proszę o szczegółowy i oparty o praktyczne doświadczenia przepis :D . 2. Również do użytkowników mostka prometeusz; w jaki sposób dokonać konfiguracji karty muzycznej od PC by działała pod systemem 3.9 amigi. 3. Pytanie do wszystkich; w jaki sposób można dokonać zmiany hasła w programie AmiTCP. Pozdrawiam i życzę super udanych Świąt. :D

[#2] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #1

Konfiguracja jest taka sama jak dla innych kart sieciowych, ważne jest aby jako urządzenie wybrać "prm-rtl8029.device" i unit 0. Oczywiście rzeczony sterownik powinien znajdować się w DEVS:Networks, można też wcześniej programem PrmScan sprawdzić, czy karta jest widziana przez oprogramowanie.

[#3] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #1

sciagnij z aminetu demo miami, łatwiej Ci pójdzie konfiguracja a jak juz wszystko bedzie dzialac to sobie zmienisz na AmiTCP (jesli zechcesz)

[#4] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Nie ma jak czerpać wiedzę u Źródła :P

[#5] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #2

Witaj. Dziękuje za odpowiedź na moją wiadomość. Zainstalowałem AmiTCP 4.0 demo oraz MiamiDX demo. Wybrałem sterownik prm-rtl8029.device jednak i tak nie działa sieć. Program primscan również się nie uruchamia pomimo wgrania uaktualnienia 2.5 . Grafika w prometeuszu działa super. Jeśli nie sprawi Tobie problemu to proszę napisz mi jak powinny wyglądać zapisy w plikach konfiguracyjnych – bo niestety albo z powodu wieku nie docierają do mnie słowa osoby opisującej konfigurację AmiTcp albo … . Pozdrawiam i proszę o szerszy opis rozwiązania problemu.

[#6] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #5

PrmScan to pierwszy krok. On musi działać, przy czym mam na myśli ten uruchamiany z okna CLI, nie ten graficzny, który ktoś napisał.

[#7] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Niestety program primscan wpisany z CLI nie działa :(. Jeśli się nie myle mam przyjemność prowadzić wirtualną rozmowę z twórcą mostka prometeusz. Miło mi ponieważ jestem zadowolony z mostka.

[#8] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #6

Własnie program prmScan ku mojej radości działa i wykrył kartę siec. oraz graficzną. Niestety program AmiTCP po uruchumieniu wypisuje komunikat, że urządzenie prm-rtl8029.device jest nieznane.
[#9] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #8

wypisuje komunikat, że urządzenie prm-rtl8029.device jest nieznane

A czy na pewno plik o takiej (lub podobnej - Prometeusza nie używam od prawie 3 lat...) nazwie znajduje się w katalogu DEVS:Networks?

Ostatnia modyfikacja: 25.12.06 19:25
[#10] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Tak postępuje zgodnie z opiesem. Chyba już wiem o co chodzi. :D jak tylko zrobie tak jak mysle dam znać. :D

[#11] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #9

Niestety nadal nic :(, program prmScan wyświetla między innymi Board Driver: NONE mimo, że wykrywa kartę sieciową i podaje jej parametry. Czy chodzi o Chip karty sieciowej. Jednak na stronie Matay nie mogę go zlokalizować.

[#12] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #8

Uzyj na poczatku Miami. Jesli ten program wykryje karte sieciowa i jej numer MAC to bedziesz wiedzial ze wszystko jest OK.
Dopiero pozniej skorzystaj z AmiTCP.
[#13] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Norbert, post #12

Nie sądziłem, że powrót do Amigi po wieluuuu latach będzie taki trudny. Przyznam się, że nie wiem gdzie sprawdzić w Miami MAC karty sieciowej. Tym samym moje pytania mogą się wydać dla wielu współczesnych amigowców banalne . Proszę o wręcz rysunkowy opis instalacji i konfiguracji sieci pod Amigą i stałym łączem pod kartą sieciową.

[#14] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #11

To oznacza, że oprogramowanie systemowe Prometeusza (prometheus.library) wykrywa kartę, natomiast stos TCP/IP z jakichś powodów jej nie wykorzystuje. Problem leży więc w konfiguracji stosu TCP/IP. Upewnij się, że podałeś prawidłową nazwę sterownika i numer (unit) i że stos jest w stanie online (AmiTCP wymaga uruchomienia komendy "startnet" o ile dobrze pamiętam, albo automatycznie ze startup-sequence, albo ręcznie).

[#15] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #13

Proszę o wręcz rysunkowy opis instalacji i konfiguracji sieci pod Amigą

1. Jakiego stosu TCP/IP używasz?
2. Czy adres IP masz statyczny, czy też poprzez DHCP?
3. Czy w Twojej sieci są sprawdzane adresy MAC kart sieciowych?
4. Czy wypróbowałeś już swoje połączenie z inną kartą/innym komputerem?

[#16] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #15

Karta sieciowa to rtl8029 wyjęta z PC, IP dynamiczne, modem kablowy z autokonfiguracją karty – wystarczy restartować modem i każda karta sieciowa działa OK. Karta sieciowa zgodna ze specyfikacją określoną przez Matay. Zainstalowałem AmiTCP oraz Miami i MiamiDX

[#17] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #16

To zacznijmy od MiamiDX, bo chyba najłatwiej. Odpalasz, wybierasz z listy po lewej "Hardware". Klikasz w "New", z małego okienka "Ethernet", nazwa np. "eth0", typ "SANA-II driver", driver oczywiście "prm-rtl8029.device", unit 0. Jak wejdziesz w "SANA-II parameters" i klikniesz "Query device" to powinno załadować MAC karty do "Hardware address". Wtedy zamykasz wszystkie okna (oprócz głównego okna Miami) prze "OK". Następnie w głównym oknie wybierasz z listy "Interfaces". Klikasz "New", wybierasz po lewej "Ethernet" i po prawej "Internet". Potem wybierasz z listy dopiero co zdefiniowany hardware. W oknie "Interface definition" ustawiasz "IP type", "Netmask type" i "Gateway type" na "DHCP". Teraz klikasz w "TCP/IP settings", w ramce "DHCP" na dole włączasz "Enable". Teraz "OK", "OK", sprawdzasz, czy zdefiniowany interfejs jest domyślny (nazwa boldem w liście interfejsów). Walisz w "Online" i ma działać.

[#18] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #17

Postąpiłem zgodnie z Twoimi zaleceniami i odnoszę wrażenie, że Amiga loguje się do netu – bynajmniej nie pokazują się żadne przeczące temu komunikaty. Nie mogę jednak żadnej z przeglądarek dostępnych z systemem 3.9 czy też 3.5 zmusić do połączenia się z siecią. Jedna pokazuje, że brakuje jej DNS a inne uparcie pokazują komunikaty o niemożliwości uzyskania połączenia. Poza tym pod emulowanym MacOS`em 7.6 również sieć nie jest widoczna. Jak mogę pod Amigą sprawdzić czy sieć faktycznie działa.

[#19] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #18

W shellu:

Miami:
miamiping www.ppa.pl

i zaobserwuj komunikaty. Sprawdź co masz ustawione w zdefiniowanym interfejsie pod przyciskiem "TCP/IP settings" w gadżecie "Get dynamic DNS servers" (powinno być "verify&add").

[#20] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #18

spróbuj może coś zapingować (np. programem MiamiPing dołączonym do Miami) - stawiałbym jednak, że i-net źle skonfigurowany.

Edit: AAAaaargh, Krashan! Byłeś szybszy :)

Ostatnia modyfikacja: 26.12.06 11:41
[#21] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #18

Odpal GG (Amigg, Gadami) lub Yama - Nie potrzebuja DNSow.

A DNSy musisz skonfigurowac na DHCP. Wejdz do Interfaces/TCP IP Settings i ustaw Get Dynamic DNS Servers na ADD i DHCP na Enable.
Jezeli wszysko bedzie ok, to w Database/DNS Servers pokaza sie dwa numery, ktore MiamiDX wyszukal automtycznie.
[#22] Re: Amiga-prometeusz i internet

@recedent, post #20

Niestety nie działa a Ibrowse pokazuje komunikat, że brakuje mu powiązania DNS. Po w wpisaniu w Miamiping np. ping www.wp.pl nic się nie dzieje, brak reakcji ze strony programu. Ustawiłam wszystko zgodnie z podanymi zaleceniami. Czyżby mój wiek powodował, że działam inaczej . a 11-sto letnia przerwa z Amigą teraz daje się we znaki.

[#23] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #22

ping powinien zareagować jakoś. Przynajmniej że mu pakiety nie wracają. Wpisujesz "ping www.wp.pl", czy "miamiping www.wp.pl"?
[#24] Re: Amiga-prometeusz i internet

@recedent, post #23

Dziala!!!!!!. Wlasnie pisze z IBrowse. Dziekuje za pomoc. Maska sieci musi byc ustawiona na DHCP i jest OK. Jaka polecacie przegladarke by obslugiwala polskie znaki i jak ustawic w systemie OS 3.9 by w necie mozna bylo uzywac polskich znakow

[#25] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #24

Znajdź jakieś czcionki w standardzie Latin2 i ustaw IBrowse żeby z nich korzystał. Większość polskich stron pójdzie (o ile nie korzystają ze standardu Windows albo Unicode).
[#26] Re: Amiga-prometeusz i internet

@wali7, post #25

Zrobiłem pod AWeb z OS 3.9 i mam już polskie znaki. Mam jednak kolejne pytanie; która z Amigowych przeglądarek jest na czasie z obecnymi standardami przeglądarek chociażby pod linuxem, czy Windą?.

[#27] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #26

Żadna ... Nadzieją jest Sputnik . Ale to tylko pod MorphOS-a

[#28] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Grzegorz Kraszewski, post #17

Kolejne pytanie z dziedziny banalne – dla fachowców, trudne dla mnie jako powracającego do łask Amigi po wielu latach. cyt. swoje pytanie „Czy można w programie AmiTCP podobnie jak w MiamiDX dokonać wszystkich ustawień począwszy od adresu IP, maski i bramki w sposób dynamiczny?.

[#29] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Wojtek1, post #28

Wlasciwie od zawsze uzywam tylko MiamiDX i troche probowalem Genesis. Ale o ile dobrze pamietam, poza MIamiDX nie ma niczego innego, nieliczac jakiejs kiepskiej laty na Genesis. Tak czy inaczej, regulamin mojej sieci zabrania laczyc sie statycznie, wiec nie kombinowalem z tym za duzo. Tym bardziej ze nie ma jakichs konkretnych problemow z MiamiDX.

AmiTCP i Genesis sa natomiast szybsze i moga za to przydac sie gdy udostepniamy net Amidze za pomoca peceta. Wtedy nawet trzeba polaczyc sie na Amidze statycznie (np. aby nie bylo problemow z ftp) i mozna pokombinowac z innymi stosami.
[#30] Re: Amiga-prometeusz i internet

@Andrzej Drozd, post #29

Czy obecnie można dokonać rejestracji Miamidx do pełnej wersji?. Dawno temu posiadałem pełną zarejestrowaną – oczywiście przez siebie wersję tego programu jednak kilka przeprowadzek i coraz gorsza pamięć przyczyniły się do zagubienia dyskietek z „Miami.key”. Nie ukrywam, że tylko dzięki pełnej wersji można uzyskać za pomocą vlink`a sieć pod emulowanym MacOs`em. Czy jest inny sposób by udostępnić sieć dla MacOS pod SS. Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem