[#1] jano text edytor - podswietlanie skladni
Czesc,
szukam od paru godzin jakiegos edytora textu pod wb3.0, ktory moze kolorowac skladnie.
Znalazlem ten co w temacie ale za diabla nie moge tego kolorowania uruchomic - zakladka SYNTAX w opcjach jest jakby niedokonczona albo ja nie posiadam wlasciwego pliku ze skladnia do podswietlania. Czy ktos mial stycznosc z tym edytorem i moze pomoc?
Albo najlepiej podajcie nazwe innego edytora z taka mozliwoscia (o ile istnieje)

Dzieki
[#2] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@peceha, post #1

Którą ty masz wersje? Ja czegoś takiego jak Syntax w ogóle nie widzę.
[#3] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@_arti, post #2

1.01d z aminetu.

Wejdz w ustawienia programu. Tam powinny byc 2 zakladki:
2ga to wlasnie SYNTAX. Jest tam domyslnie ustawiony plik S:JANOSYNTAXDB a w oknie ponizej (chyba wlasnie do edycji) nie ma nic. Gadget ADD SYNTAX nie robi nic, jedynie gadget "?" otwiera okno wyboru pliku ale czego tam szukac to nie wiem. W kataligu sources jest plik C.SYNTAX - ale zaladowanie tego tez nic nie daje.
3cia zakladka w opcjach programu to ustawianie kolorow do podswietlania
[#4] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@peceha, post #3

To ja mam chyba zupełnie coś innego - tu żadne taby nie są klikalne. Skąd ta wersja "d"?

[#5] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@_arti, post #4

ciekawe :)

a mam to:
janoEditor

dodalem:
a okienko INFO daje mo PRAWIE ten sam wpis co u Ciebie - inny jest rok - ja mam 2002 oraz wersja 1.01d

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2017 11:59:52 przez peceha
[#6] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@peceha, post #5

Brak pliku JanoSyntaxDB w S: i tekst w pliku guide wskazuje, że działające podświetlenie składni nigdy nie zostało ukończone ALE są źródła. Jestem za bounty, bo to super edytorek OK
[#7] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@_arti, post #6

wlasnie takie same mialem obawy po przeczytaniu guide - i wlasnie, sa zrodla wiec moglby ktos to dokonczyc :)

dodano:
_arti, widze ze tu nieraz mobilizowales ludzi do dzialania wiec trzymam kciuki ze i tym razem Ci sie uda szeroki uśmiech - a jest tu wielu zdolnych do takiego zadania

dodano 2:
zoobacz katalog sources/janoSyntax - tam jest plik c.syntax z ktorego moznaby cos wykombinowac ale pewnie trzeba by kompilowac program z przerobionym plikiem

Ostatnia aktualizacja: 06.01.2017 12:09:00 przez peceha
[#8] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@peceha, post #7

Dodatkowo, w wersji dla OS4, w archiwum jest plik Syntax ale nie wiem, co on robi.

Póki co, możesz spróbować tego.
[#9] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@_arti, post #8

Trafilem na niego wczoraj ale on chyba tez nie ma podswietlania sladni...
[#10] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@peceha, post #9

Hm, wydawało mi się, że ma. No to zostaje komercyjny CubicIDE. Na 060 fajnie działa.

[#11] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@_arti, post #10

Jest jeszcze bardzo fajny Annotate.
[#12] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@dolek, post #11

Dzieki !!
Sprawdzam wlasnie
[#13] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@peceha, post #12

Wypróbuj jeszcze TuiTED.
[#14] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@R-Tea, post #13

Zaraz sie za niego wezme - akurat zajety jestem Annotate.

Napisalem juz okolo polowe podswietlania skaldni Hollywood dla tego edytora (dla 4 kolorow). Dojade z tym do konca i oblukam TuiTED-a.

Dzieki.
[#15] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@peceha, post #14

Na marginesie: chętnie potestuję twoją hollywoodzką twórczość.
[#16] Re: jano text edytor - podswietlanie skladni

@R-Tea, post #15

Skladnia Hollywood w programie Annotate juz dziala - niestety jest tam okolo 750 slow kluczowych wiec na amidze 1200/030 mozna zapomniec o plynnym pisaniu gdy podswietlanie jest aktywne (samo przewijanie juz lapie sekundowe opoznienia).

Jesli ktos jest zainteresowany tym plikiem to dajcie znac i wtedy gdzies go wrzuce.

Zawsze mozna sobie wyciac komendy z jakich sie nie korzysta - uzywam wlasnie takiej wersji okrojonej do 100 pozycji i dziala to zadowalajaco.

R-Tea, ta "tworczosc" to nic specjalnego - ot tak relizuje to co za mlodego chcialem na amidze zrobic - ale jak rusze z nastepnym krokiem Ci podrzuce. Na razie od 4 dni zajmuje sie wlasnie ustawianiem jakiegos edytora na amidze bym mogl to poprawiac i testowac wlasnie tu a nie na PC.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem