kategoria: Sprzęt
[#1] BlackBox 1200
Obudowa BlackBox 1200 pojawiła się w ofercie sklepu amigastore.eu, dzięki czemu można zobaczyć ją na zdjęciach w całej okazałości. Wiadomo już było, że to przeróbka Zalmana R1, więc wyglądu można było się domyślić, ale teraz można zobaczyć jak wygląda tylna część obudowy.

Tekst w opisie obudowy na stronie firmy Elbox może być trochę mylący:
"If your current Amiga 1200 is left in the desktop case, BlackBOX 1200 is the must-have solution for you!"
- obudowa nie ma żadnego interfejsu zasilania, jak np. było to w obudowie Infinitiv, więc nie wystarczy przełożyć Amigi 1200 z desktopowej obudowy. Oficjalnie do zasilania amigi będzie potrzebny jeszcze mediator (kolejne 300 euro).

Mnie najbardziej załamała ta recenzja Zalmana R1. Ciężko mi zrozumieć, dlaczego wybór firmy Elbox padł na obudowę tak niskiej jakości. Mimo wszystko, ze względu na brak alternatyw, rozważam zakup.
[#2] Re: BlackBox 1200

@xylaz, post #1

"Ciężko mi zrozumieć, dlaczego wybór firmy Elbox padł na obudowę tak niskiej jakości"

Wybor byl taki a nie inny ze wzgledu na duzy zarobek na tym masowym pudle.
Przeciez to oczywista oczywistosc.
Natomiast jesli faktycznie obudowa nie ma wbudowanego gniazda zasilania a jest dedykowana Amigom, to jest to taka kolejna kpina z amigowcow (nie pierwsza i nie ostatnia).
[#3] Re: BlackBox 1200

@xylaz, post #1

teraz można zobaczyć jak wygląda tylna część obudowy.

brzydko. buuu! wymiotuje
[#4] Re: BlackBox 1200

@xylaz, post #1

Z tyłu wygląda profesjonalnie OK

Ale jeśli w tej cenie nie ma przejściówki zasilania i interfejsu klawiatury to lipa

Obudowa nie jest taka lipna (Zalman R1), szczególnie jak się weźmie pod uwagę jej cenę (200/300zł), zresztą mam ją u siebie i jest całkiem OK (szczególnie w tych pieniądzach) ok, racja
[#5] Re: BlackBox 1200

@xylaz, post #1

Kolejna obudowa z wentylatorem zasilacza dmuchającym w blachę boczną? OK

Ostatnia aktualizacja: 27.06.2017 18:41:29 przez tbone
[#6] Re: BlackBox 1200

@tbone, post #5

Raczej do wnetrza zasilacza
[#7] Re: BlackBox 1200

@SuperBuster, post #6

Racja.
[#8] Re: BlackBox 1200

@xylaz, post #1

Ciężko mi zrozumieć, dlaczego wybór firmy Elbox padł na obudowę tak niskiej jakości
. W tym Zalmanie jest miejsce na flopa, pewnie dlatego został wybrany.
[#9] Re: BlackBox 1200

@BULI, post #4

Ale jeśli w tej cenie nie ma przejściówki zasilania i interfejsu klawiatury to lipa

Interfejs klawiatury podobno jest. Widać złącze w prawym dolnym rogu.
Jednak nie wygląda to na złącze PS/2 (chyba AT).
[#10] Re: BlackBox 1200

@BULI, post #4

Ale jeśli w tej cenie nie ma przejściówki zasilania

Bo zakładają że zasilisz mobo z Mediator PCI 1200 TX Black.
[#11] Re: BlackBox 1200

@xylaz, post #1

ta recenzja Zalmana R1

Jeżu, ja myślałem, że ta obudowa to stal a to tani plastik i guma
[#12] Re: BlackBox 1200

@xylaz, post #1

Ciężko mi zrozumieć, dlaczego wybór firmy Elbox padł na obudowę tak niskiej jakości. Mimo wszystko, ze względu na brak alternatyw, rozważam zakup.

I to jest, niestety, typowe amigowe podejście w dzisiejszych czasach. Wiadomo że badziewie, wiadomo że za drogie, ale i tak trzeba kupić.

Przy okazji porównanie cen:
Zalman R1 około 180 zł, czyli jakieś 43 euro.
Blackbox 1200: 300 euro.
Bez komentarza.

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2017 09:22:50 przez PopoCop

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2017 09:24:02 przez PopoCop
[#13] Re: BlackBox 1200

@PopoCop, post #12

Ani klimatu, ani jakości, tylko nieprzyzwoita cena
[#14] Re: BlackBox 1200

@PopoCop, post #12

Przecież napisał wyraźnie:

Mimo wszystko, ze względu na brak alternatyw, rozważam zakup.

Zamiast "nie komentować" zorganizuj środki, wyprodukuj kilkaset sztuk lepszej obudowy za niższą cenę - przecież gołym okiem widać, że jest rynek i że "zarobek szybki i łatwy".
[#15] Re: BlackBox 1200

@recedent, post #14

Przecież napisał wyraźnie:

Mimo wszystko, ze względu na brak alternatyw, rozważam zakup.

A co to za różnica?
To jak pójść do sklepu po buty i kupić brzydkie i za małe, bo ładnych i w dobrym rozmiarze nie było.
[#16] Re: BlackBox 1200

@PopoCop, post #15

Nie do końca. Kupuje buty brzydkie i za drogie, ale za to jedyne w rozmiarze. Najwyraźniej inni producenci butów (szewcy?) nie wpadli na pomysł, żeby pasujące na kolegę buty zrobić.
[#17] Re: BlackBox 1200

@PopoCop, post #15

Bez tej obudowy da się żyć ... naprawdę. Tu jest wielu majsterkowiczów. Można samemu coś sobie sklecić nawet "po złości" na tej samej obudowie od pc.
[#18] Re: BlackBox 1200

@PopoCop, post #15

To jak pójść do sklepu po buty i kupić brzydkie i za małe, bo ładnych i w dobrym rozmiarze nie było.

Raczej jak pójść do sklepu i kupić jedyne buty (akurat w rozmiarze), bo innych nie ma i nigdy nie będzie. Chodzić w brzydkich i przepłaconych dziesięciokrotnie butach, czy nie chodzić wcale...

Co do ceny - obudowy desktop z kickstartera można obecnie wspierać/zamówić też za 300 euro. Edycja specjalna? To ciągle ta sama obudowa, tylko w innym (gorszym wg mnie) kolorze.

Gdyby obudowa BlackBox oferowała lepsze rozwiązania, czyli interfejs zasilania i złącze klawiatury PS/2, to byłaby ciekawą opcją. Niestety cena i jakość to nie jedyne wady.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem