[#1] Tunig A600 + monitor LCD
Witam!
1. Gdybym chciał przełożyc A 600 w jakąś obudowe najlepiej "Kostkę" taka jak mac mini lub GCN to gdzie takiej szukać? Na Allegro krucho micro atx drogie i nie bardzo mi sie podobają.
2. Kiedys czytałem, że LCD maja częstotliwośc umozliwiającą podłączenie do amigi bez scandublera? Czyli magiczne 15 mhz. Czy wszystkie da się podłączyc pod A600 za pomoca odpowiedniego kabla?
3. Czy kupno apollo 030 do A600 ma sens jeżeli chcę wyłacznie grać ( patrz pytania o sieć 2 razy A600)? Czy gierki pisane pod A600 wykryja i wykorzystają procesor (Ile % z nich tak około)?
4. Ile Chip ram zobaczy A 600? Na stronie Anim Artu widziałem propozycję zainstalowania 2mb chip na płycie. A miejsce pod klapką na 1mb?
5. Skąd zdobyć rozszerzenie 4mb fast ramu? Czy ma sens (gry w sieci 2 amigi)
6. W artykula mała amiga i compakt flash czytałem że system mozna uruchomic z takiej karty uzywanej jako twardziela. Na Allegro ostatnio ktos zamiescił jakąś przejściówkę do podłączenia takiej karty i pisało że nie uruchomi sie systemu tylko mozna uzywać jako 2 dysku twardego. To jak jest? Interesuje mnie opcja nr 1.
7. Na eFunzine widziałem Amige one cube czy coś gdzie dostać taką OBUDOWĘ; moja A600 z kablem od klawiatury doprowadzonym do takiej Kostki, fajnie pomalowana wygladałaby ekstra.
[#2] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@ender, post #1

Ad. 6. Może ten artykuł Ci pomoże
[#3] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@mailman, post #2

Wielki dzięki z pewnością się przyda.
[#4] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@ender, post #1

ender napisał(a):

> Witam!
> 1. Gdybym chciał przełożyc A 600 w jakąś obudowe najlepiej
> "Kostkę" taka jak mac mini lub GCN to gdzie takiej szukać? Na
temat byl juz poruszany podczas innych probllemow; konkluzje sa takie: musisz szukac za granica :(

> Allegro krucho micro atx drogie i nie bardzo mi sie podobają.
> 2. Kiedys czytałem, że LCD maja częstotliwośc umozliwiającą
> podłączenie do amigi bez scandublera? Czyli magiczne 15 mhz.
niestety cos zle poczytales;
jesli jednak kupisz monitor LCD z tunerem to bedziesz mogl bez problemu podlaczyc ami przez zlacze antenowe lub po uzbrojeniu amigi w s-video wlasnie poprzez te zlacze do w/w monitora (zdecydowanie lepszy obraz!)

> Czy wszystkie da się podłączyc pod A600 za pomoca odpowiedniego
> kabla?
odpowiedz punkt wyzej

> 3. Czy kupno apollo 030 do A600 ma sens jeżeli chcę wyłacznie
jeli masz kase, i najdziesz takia karte to na pewno tak; szybsze botowanie, wiecej ramu, szybsze polaczenie amig (chodzi mi o placzone amigi np. parnetem) = w sumie same plusy

> grać ( patrz pytania o sieć 2 razy A600)? Czy gierki pisane pod
> A600 wykryja i wykorzystają procesor (Ile % z nich tak około)?
trudne pytanie; zazwyczaj gry nie sa napisane pod jakis konkretny procek (gry na k600); jesli jednak w kompie jest szybszy proc gra powinna dzialac szybciej (jesli to oczywiscie jest mozliwe z punktu widzenia np. akcji gry)

> 4. Ile Chip ram zobaczy A 600? Na stronie Anim Artu widziałem
> propozycję zainstalowania 2mb chip na płycie. A miejsce pod
> klapką na 1mb?
skoro tak pisza to chyba jest to mozliwe-powinni sie znac

> 5. Skąd zdobyć rozszerzenie 4mb fast ramu?
tez chcialbym wiedziec :)

> Czy ma sens (gry w
> sieci 2 amigi)
punkty wyzej; co do gier na siec pod a600 byly opisane w jednym z wczesniejszych ma (poszujak w wyszukiwarce MA)

> 6. W artykula mała amiga i compakt flash czytałem że system
> mozna uruchomic z takiej karty uzywanej jako twardziela. Na
mozna

> Allegro ostatnio ktos zamiescił jakąś przejściówkę do
> podłączenia takiej karty i pisało że nie uruchomi sie systemu
> tylko mozna uzywać jako 2 dysku twardego. To jak jest?
poczytaj artek ktory podpowiedzial Ci mailman

> Interesuje mnie opcja nr 1.
> 7. Na eFunzine widziałem Amige one cube czy coś gdzie dostać
> taką OBUDOWĘ; moja A600 z kablem od klawiatury doprowadzonym do
> takiej Kostki, fajnie pomalowana wygladałaby ekstra.
modding to jest cos! powodzenia

[#5] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@ender, post #1

Ad.2. Gdzie to wyczytałeś? Bo to całkiem ciekawe jest ;) . Zawze możesz sprawdzić w manualu od monitora jakie on łapie częstotliwości.

Ad.3. Turbo do A600 raczej nie ma sensu. Koszmarnie drogie, praktycznie nie do zdobycia i nie ze wszystkimi płytami głównymi działa. Do gier się nie przyda - te gry które zrobią użytek z 030 i tak wymagają AGA.

A600 z turbo to tylko wtedy gdy jesteś jakimś maniakiem a600, albo aż tak bardzo zależy ci na jej kompaktowych wymiarach :) .
[#6] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@ender, post #1

1. W Polsce trudno upolować małą obudowę - polacy jakoś uwielbiają
gigantyczne maszyny ;)
2. Większość (jeśli nie wszystkie) monitorów LCD nie obsługuje sygnału
15 kHz (sprawdzałem na kilku modelach). Telewizor LCD wyposażony w
stosowne złącze (najlepiej Euro, gorzej S-Video - trzeba przerabiać
Ami, lub Composie, lub w ostateczności poprzez złącze antenowe)
wyświetli obraz 15 kHz.
3. Gry na pewno skorzystają z lepszego procesora (z wyjątkami które
nie lubią pamięci fast), część pewnie się nie uruchomi, ale koszt tego
rozszerzenia wynosi kilkaset zł i wymaga długiego polowania na takę
kartę (wczoraj widziałem na Allegro A600 z kartą z 68020 - cena
dochodziła już do 400 zł). Za te same pieniądze kupisz A1200 z kartą z
68040 i dużą ilością ramu - co zdecydowanie polecam - pozbądź się A600
i kup A1200.
4. Kości ECS zamontowane w A600 obsługują max 2 MB chip
ramu (podobnie AGA w A1200 i A4000). Jeśli rozszerzysz RAM na płycie,
to dodatkowe rozszerzenie nie doda ani bajta ramu.
5. Nie słyszałem o dedykowanych A600 rozszerzeniach RAM (poza 1 MB pod
klapkę) do A600. Jedyna możliwość to pamięc na karcie turbo 68020 lub
68030 (ew. szukaj na BBAH). Można też rozszerzyć RAM A600 poprzez
złącze PCMCIA - trzeba zdobyć kartę 4 MB DRAM - nie mam zielonego
pojęcia gdzie można taką kartę kupić i za ile.
6. Spokojnie można Amigę odpalić z takiej karty - jest ona widziana
jak twardy dysk. Odradza się odpalanie Windowsów na PC z takiej karty,
bo Windowsy intensywnie korzystają z dysku, co znacznie skraca
żywotność flasha. Amiga nie robi takich rzeczy, więc taka karta
powinna z Ami działać lata jako systemowy twardy dysk (ale to tylko
moje przypuszczenie).
7. Patrz odpowiedz na pytanie 1, z tym że podejrzewam, że wykorzystano
jakąś obudowę do PC, więc szukaj po sieci - ale raczej za granicą.
PS. moim zdaniem nie warto męczyć się z A600, zwłaszcza że planujesz
rozbudowę - łatwiej i taniej wyjdzie wymienić A600 na A1200 i
rozbudowywać tę ostatnią.
[#7] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Grygus, post #5

nemac, gloom, coala - podrzuccie wiecej tytulow ecsowych gieroj, ktore zadaja klam teoriom seniora grygusa;)

[#8] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Fazior, post #7

Trapped1, Cytadela i pewnie kilka innych. Tylko jaki to ma sens?
Lepiej kupic A1200 z turbo i jak najwieksza iloscia ramu (32 powinno wystarczyc do prawie wszystkiego).
[#9] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Fazior, post #7

Doom

[#10] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Andrzej Drozd, post #8

oj ma sens. Kolega widac niezle zorientowany jest w temacie A600 wiec tym bardziej kmini o co chodzi z a1200 i jej rozbudową. Amiga to hobby tutaj speed poszedl sie ryckac wieki temu (wlasnie kupuje pega:D ). Trza zrozumiec kolegę ktory chce mieć klimaticzną szescsete za ciezkie pieniadze. Chociaz nie rozumiem pakowania tego w obudowę micro atx. Jezeli ma byc klimat to tylko oryginalny desktop!

[#11] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Korni, post #9

Odpalilem kiedys Dooma w trybach 64 kolorowych, chyba EHB (nie pamietam na jakim porcie). Wizualnie wyglada marnie. Ciekawe jakby to chodzilo na takiej A600 z 020 i 8 MB Fastu ;)
[#12] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Andrzej Drozd, post #11

Wizualnie to wyglada fajnie na MorphOSie w wsokiej rodzialce :P

[#13] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Korni, post #12

Niedlugo bede w stanie sprawdzic:D

[#14] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Fazior, post #10

No, hobby to hobby i juz :)
Ale jesli chodzi o powyzsze gry, to raczej sens jest pokazac je dla szpanu, ze jednak mozna odpalic np. takiego Dooma.
Poniewaz grac, to juz lepiej na A1200 lub WinUAE z JITem.
[#15] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Andrzej Drozd, post #14

Jakie win? lepiej E :P

[#16] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Korni, post #12

Wierze, bo np. na 603e i BVision, gra wyglada tragicznie. Wszystko przez brak portu ze sprzetowa akceleracja. BVision robi tylko za wyswietlarke trybu, a 603e nie pociagnie plynnie powyzej 400x300 (juz w takie rozdzialce rwie).
Gra za to dobrze wyglada na AGA (lo-res) w Palu i smiga na tak slabym PPC. ADoom na 040/50 MHz, tez niezle sobie radzi. Takze Doom 2 na tym samym porcie.
Szkoda ze nie ma portu wykorzystujacego Warp3D.
Podobno powstal taki na PC i ktos nawet zachwycal sie daaaawno temu, ze mozna bylo pomylic sie z Quake ;)
[#17] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Korni, post #15

A co z JITem? ;)
[#18] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Andrzej Drozd, post #17

Po kij Ci Jit w grach z A500 :P

[#19] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Andrzej Drozd, post #14

Generalnie to najlepiej grac na PC-chcialem napisac ps3, bo xpudlo ze wzgledu na firme mi nie podchodzi:), ale ponoc to sa zblizone wydajnosciowo sprzety-ale nie napisze bo w sklepie dla idiotow podszedlem wczoraj do kiosku z xpudlem i przestalem wierzyc w konsole "nowej" generacji. Gralem przez moment w jakas scigalke motocyklowa. Grywalnosci w tak krotkim czasie zmierzyc oczywiscie nie moglem, ale zabila mnie in minus:) oprawa graficzna - tragedia po prostu. Kiedys wydawalo mi sie ze takie kioski z konsolami wystawia sie w celach promocyjnych, ale widac w kielckim centrum idiotow znalazl sie jeden(przynajmniej ) przekorny koles ktory wykminil sobie ze zaprezentuje promocje z tzw. dupy strony:)

[#20] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Fazior, post #19

Hehe, moze na codzien uzywa PS3 i do xpudla wlozyl stara gre z lat 90-tych :)
[#21] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Andrzej Drozd, post #17

JIT by się przydał, ale na PeguII z G4 1 GHz emulowana Amiga pod E-UAE chodzi 10x szybciej od A500 :) ... więc do pięćsetkowych gier wystarcza, gdyby był JIT, można by pograć w gry na rozbudowaną A1200
[#22] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@wali7, post #21

można by pograć w gry na rozbudowaną A1200

A jak chodza typowo AGAtowe klony Dooma jak np. Alien Breed 3D II - TKG lub Breathless? Albo np. samochodowka z Rodzynek - XTreme Racing?
[#23] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Fazior, post #7

TRAPPED 2 też . Jeśli kolega by zdobył kartę GRAFFITI do takiej amigi to brak gfxa byłby rekompensowany w pewnym stopniu . kilka gier + Sahpe Shifter może z tego korzystać czyli full 256 kolorów na ECS . Razem z prockeim do a600 byłby to bardzo ciekawy zestaw kolekcjonerski . Który dało by się sensownie używać (tylko CENA!!!!)

Benedykt

[#24] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@wali7, post #6

"2. Większość (jeśli nie wszystkie) monitorów LCD nie obsługuje sygnału
15 kHz (sprawdzałem na kilku modelach). Telewizor LCD wyposażony w
stosowne złącze (najlepiej Euro, gorzej S-Video - trzeba przerabiać
Ami, lub Composie, lub w ostateczności poprzez złącze antenowe)
wyświetli obraz 15 kHz."

niektore obsluguja, ale raczej nie te najtansze. w swoim mam min. composite i s-video (samsung 215tw).
[#25] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Andrzej Drozd, post #22

Alien Breed 3D II TKG działa bez euae, należy wyposażyć się w patch RTG z aminetu. Ujawniają się niestety dwa bugi, menu gry jest nie widoczne, gra wiesza się przy naciśnięciu klawisza m(włącza mysz).

Ostatnia modyfikacja: 15.02.07 10:46
[#26] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@ender, post #1

Tuning A600 to ZŁO. Jest drogi, upierdliwy i niesatysfakcjonujący. Slogan "lepiej kup A1200" jest mocno wyświechtany, ale to prawda. Dla zyskania 10 cm na szerokości nie ma sensu się męczyć.

2) Niektóre monitory LCD mają wejścia CVBS i/lub S-Video. Niestety, daje to zwykle dosyć biedny obraz. Przede wszystkim dlatego, że LCD z optymalną jakością pracują tylko w dedykowanej rozdzielczości. C1084S, Philips CM8833 albo dowolny mały telewizor CRT, podpięty do A600 przez eurozłącze, wgniata w glebę każdego LCDka jeśli chodzi o jakość obrazu w 'typowo amigowych' trybach.

3) Apollo 030 do A600 to ZŁO. Karta zrobiona "na siłę", wbrew założeniom konstrukcyjnym A600. Tak też wygląda i się spisuje. Esencja amigowego kanapkowania w najczarniejszej postaci. Jak Ci się uda nacisnąć to na procka i jakimś cudem poskładać Amigę tak, aby chodziła, to lepiej się do niej potem nie zbliżaj. Jeden fałszywy ruch i karta spadnie albo się poluzuje. Przykręcić jej się nie da w żaden sposób. Pozostaje przyklejenie. Jak przykleisz a potem okaże się, że coś jest krzywo i Amiga wiesza się po 15 minutach pracy, to będziesz musiał odrywać. I tak mać jego w tę i na zad do skutku. Ja walczyłem 3 tygodnie, po czym rodzina znalazła mnie powieszonego na taśmie od HDD.

5) Pamięć fast w A600 można zaistalować tylko na karcie turbo (ZŁO - patrz punt 3). Wynalazki typu PCIMCIA są powolne i obecnie raczej niedostępne.

7) Pewnie można, zastanawiam się tylko po co. Ani to retro nie będzie z amigowym feelingiem, ani porządny komputer. Słyszałem o przypadkach pakowania silnika od BMW do Syreny i nawet jestem skłonny uśmiechnąć się do takiej koncepcji. Ty jednak chcesz zrobić odwrotnie...
[#27] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Korni, post #25

Wiem o tym patchu do TKG. To jest nie wypal, po zatym jest bardzo niestabilny. Gra duzo na tym traci. Oprocz wspomnianych przez ciebie bledow, nie mozna jej odpalic w wyzszej rozdzialce.
To co AGAtowe, zostawmy AGAcie i trybowi Pal.
Nie wiem jak na EUAE, ale na WinUAE mozna nieco zatuszowac pixeloze zwiazana z niska rozdzialka. Lub po prostu odpalic gre na minimum 040 i monitorze Pal.
[#28] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@Andrzej Drozd, post #22

Hmmm, prawdę mówiąc uruchamiałem pod E-UAE tylko gry z A500 - działały bardzo ładnie. Co do Dooma, to raczej szukałbym jakiegoś portu otwierającego systemowy ekran, wszystko jedno 68k czy PPC - odpalałbym prosto z MOSa.
Jedyne czego mi brakuje, to możliwość pogrania w gry wymagające czegoś w rodzaju 68040 pod A1200 (a więc E-UAE bez JIT wykłada się), a niechodzące pod MOSem - np. Napalm, czy Star Crusader.
Może coś by poszło lepiej pod E-UAE z Picasso? (E-UAE bez problemu chodzi z P96)
[#29] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@wali7, post #28

Powiedz mi jak Ci działa pod e-uae International Karate +

http://powernico.free.fr/MorphOS/ADoomMOS/ADoomMOS.lha

Doom akurat jest, tylko z dźwiękiem jest coś nie teges :)

[#30] Re: Tunig A600 + monitor LCD

@ender, post #1

Można hobbystycznie wymienić 68000 na 68010. Są identyczne pod względem wyprowadzeń, a ten drugi jest podobno 15% szybszy (jeśli wierzyć www.amiga-hardware.com). Tylko trzeba zdobyć 68010 i mieć znajomego elektronika który to przelutuje ;) .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem