[#1] Kupno A1200 w efunzine
Wiem ze tematy pt. "kupno Amigi" byly walkowane setki i tysiace razy, ale tym razem pytania z troche innej strony:
1. Czy oplaca sie kupic Ami na efunzine? Tzn. czy z wyzszej ceny sa jakies profity? A moze ktos kupowal A1200 w "ofercie specjalnej" i wie o co z tym chodzi? (zreszta i tak sie o to podpytam)
2. Czy na efunzine oplaca sie zostawic w rozliczeniu A500 ktora posiadam i oprogramowanie (oryginalne oczywiscie)?
---
PS1. Do efunzine tez napisze, ale spolecznosc amigowa bedzie chyba bardziej obiektywna w ocenie niz obsluga sklepu.
PS2. Nie, nie stac mnie Pegasosa.
PS3. Na AmigeOne tez mnie nie stac
Pozdrawiam

[#2] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #1

Ad1. Na pewno jest taki plus, że jest gwarancja. I chyba też ta Amiga jest czyściutka i w dobrym stanie. Czy się opłaca ? Ja kupowałem wiele rzeczy w efunzinie i zawsze byłem zadowolony. Cena trochę za wysoka, można kupić taniej, ale trzeba uważać.
Ad2. Tu już pytaj M.S. ;)

[#3] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #1

Robilem w efunzine zakupy na grubsza kase i po za tym ze ceny sa duuuuuuzo zawyzone, to wszystko jest super. Sprzet czysty, kompletny, niezniszczony. No i gwarancja co jest zauwazalnym plusem.

[#4] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #1

Kupowało się to i owo w eFunzine ;)
Ceny wysokie, ALE wystarczy nie szukać po necie niższych i automatycznie, 'te', wydają się już "normalne"
Towar w nienagannym stanie, gwarancja niepotrzebna bo sprzęt i tak się nie psuje...
[#5] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #1

Ja nie mam dobrego zdania o tej firmie. Podczas pierwszego kontaktu nie popisali się (delikatnie mówiąc), za drugim razem musiałem zrezygnować z połowy zamówienia, bo nie był zgodny z tym co zamawiałem. Przy trzeciej tranzakcji zamówiłem sprzęt, który był na stanie i do tej pory go nie otrzymałem - ponad 4 lata (pomimo potwierdzenia otrzymania realizacji i przygotowywania towaru).

[#6] Re: Kupno A1200 w efunzine

@AS, post #5

Ja z kolei mam całkiem dobre zdanie :) swoja drogą piszesz że 4 lata temu to było... więc wiele mogło się zmienić...
[#7] Re: Kupno A1200 w efunzine

@Mir3k, post #6

Ja wczoraj na efunzine zamówilem HDD 850mb :)
Jak przyjdzie to zobaczymy ;)

[#8] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #1

1) Opłaca się. Profity to: sprzęt na pewno sprawny, nie żadne "niewiem nieznam się niemam jak sprawdzić"; gwarancja a i po gwarancji nie zostawią Cię na lodzie; jeśli masz konkretne plany co do docelowej konfiguracji, dobiorą Ci taką sztukę, która na pewno zadziała optymalnie.

2) Nie opłaca się. Ani w eFunzine zostawiać, ani wogóle się pozbywać. Zyskasz równowartość Kubełka Palce Lizać z KFC i co Ci z tego przyjdzie? A500 to kawał historii i fajny gadżet, a spakowana w szafie jeść nie woła. Może kiedyś będziesz chciał wrócić do tego klimatu albo np. dziecku pokazać?
[#9] Re: Kupno A1200 w efunzine

@pwe, post #7

Fajnie, że sobie coś zamówiłeś, tyle że ja też bym chciał, ale jak wybieram sobie np. "Amiga 1200", to nie pokazuje mi się w ogóle jej opis, nie mogę jej zamówić, tak jest z wszystkimi produktami. O co chodzi? Wcześniej wszystko chodziło pięknie, każda strona się ładowała i nie było żadnych problemów. Używam przeglądarki Opera, jeżeli to miałoby coś pomóc w pozbyciu się tego kłopotu. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mi pomógł.
[#10] Re: Kupno A1200 w efunzine

@Daclaw, post #8

Dzieki za odpowiedzi. A500 zamierzam raczej sprzedac bo szkoda zeby sie kurzyla, jesli ktos inny moze miec z niej sporo radochy. A tak przy okazji mam jeszcze 2 pytania:
1. Na Macu LC miałem kiedyś procek 020 - a więc taki sam jak w A1200. Czy na takim procesorze oplaca sie emulowac Maca?
2. Jezeli chce podlaczyc do Amigi tylko 1 CD-ROM i 1 HDD to nie musze nic dokladac (oprocz przejsciowki do HDD) czy moze potrzebny jest jakis dodatkowy sprzet?

[#11] Re: Kupno A1200 w efunzine

@KubaAmigowiec, post #9

Mam ten sam problem na Firefoxie pod Windowsem, wiec to cos ze strona sklepu

[#12] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #11

Czym się różni Amiga 1200 używana na efunzine od oferty specjalnej o 100 złotych droższej na tej samej stronie?
[#13] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #11

Trzeba chyba wejść jakimś AmiBrowserem.
[#14] Re: Kupno A1200 w efunzine

@KubaAmigowiec, post #12

cytujac odpowiedz jaka wlasnie dostalem z efunzine:
Jest to Amiga w pudełku, w stanie idealnym, z oryginalnym  
wyposażeniem. W tej chwili nie mamy takiej.

Na kazda Amige 1200 udzielaja 3-miesieczna gwarancje. A A500 nie przyjma na ten moment w rozliczeniu, bo maja ich wiecej niz 1200 i "raczej leza", wiec mysle ze wkrotce na gieldzie pojawi sie nowe ogloszenie.

Ostatnia modyfikacja: 20.02.07 16:09
[#15] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #14

mam do sprzedania 1200 w tower elboxu +8MB FASTu na Mtecu + monitor 1084 brak tylko HDD ostatnio posucha no i CDROM też zdałoby sie wymienić :)

[#16] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #1

Ad1. Zawsze jest jakas gwarancja i mozliwosc zwrotu w razie awarii.

Ad2. Nie skupuja A500. Tzn. do ich komisu "chyba" mozna dac i czekac az ktos kupi.

AdPS2. Zaczekaj na Efike lub moze ktos ma na zbyciu Pegaza1. Na sprzet pod AOS4 i samego AOS4, chyba sie nie doczekamy w najblizszej przyszlosci. Spekuluje ze tak za okolo 5 lat, ale cena sprzetu bedzie pewnie porazajaca.
[#17] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #10

1. Na Macu LC miałem kiedyś procek 020 - a więc taki sam jak w A1200. Czy na takim procesorze oplaca sie emulowac Maca?

Nie oplaca sie. Tzn. nie wiem jaki to byl Mac. Ale dwa istniejace emulatory, emuluja Quadre2. Wiec najlepiej miec procek 040, minimum 32 MB Fastu i jakas karte graficzna. Na AGA, w niektorych przypadkach bardzo "muli".

2. Jezeli chce podlaczyc do Amigi tylko 1 CD-ROM i 1 HDD to nie musze nic dokladac (oprocz przejsciowki do HDD) czy moze potrzebny jest jakis dodatkowy sprzet?

Potrzebna jest zwykla przelotka z 2,5 na 3,5 cala (kazda Amiga ma taka przelotke stanadarowo juz na pokladzie. Chyba ze gdzies zniknela przechodzac z reki do reki) i zwykla tasma do HD, CD-ROMu.
[#18] Re: Kupno A1200 w efunzine

@Andrzej Drozd, post #16

wątpię, że ktoś zamieni Pegasosa1 na efikę.... Peg1 wypada korzystniej jednak...

Ostatnia modyfikacja: 20.02.07 18:20
[#19] Re: Kupno A1200 w efunzine

@Andrzej Drozd, post #17

Gdzieś ty widział w zestawie przelotkę 2.5 na 3.5 cala? Może jakaś
firma dodawała, ale w standardzie nie było takich... Z przelotek to w
pierwszych sprzedawanych zestawach była przelotka do monitora VGA...

[#20] Re: Kupno A1200 w efunzine

@Kaczus, post #19

Mozliwe. Ehh, widocznie musialem byc skazany na HD :P
[#21] Re: Kupno A1200 w efunzine

@Andrzej Drozd, post #16

Na sprzet pod AOS4 i samego AOS4, chyba sie nie doczekamy w najblizszej przyszlosci. Spekuluje ze tak za okolo 5 lat
Co tak skromnie, śmiało poużywaj sobie - może za dziesięć albo wogóle się nie doczekamy. Pewnie czujesz się bardziej męski i akceptowany jak poruszysz ten temat w każdym możliwym wątku.

kazda Amiga ma taka przelotke stanadarowo juz na pokladzie
To chyba musisz jeszcze poczytać o Amidze bo NIGDY ŻADNA nie miała tego standardowo.

[#22] Re: Kupno A1200 w efunzine

@amigafan, post #21

Co tak skromnie, śmiało poużywaj sobie - może za dziesięć albo wogóle się nie doczekamy.

Bez przesady. Mam nadzieje ze nie potrwa to dluzej niz 5 lat. Zamiast czekac, poki co i tak lepiej zastanowic sie nad jakims sprzetem dla MOSa. ClassicPPC jest troche zaslaby dla niego, chociaz ma pewna wazna zalete - mozna uzywac OS3.x
Tak wiec wpomnialem wczesniej o Efice lub tanim Pegazie1. Zawsze to jakas alternatywa i dobrze spedzony czas (nie zmarnowany) w oczekiwaniu na AOS4 i jakis sprzet...

Pewnie czujesz się bardziej męski i akceptowany jak poruszysz ten temat w każdym możliwym wątku.

Nie, po prostu jestem zlosliwy i wredny. Jestem Classicowym betarycerzem. I ja wam jeszcze pokaze.

To chyba musisz jeszcze poczytać o Amidze bo NIGDY ŻADNA nie miała tego standardowo.

Nadinterpretujesz moje teorie. Jak mowie ze moja miala, to miala i Basta! Wiem o tym dokladnie. Sa nawet legendy na ten temat. Koniec, kropka i juz. I powiadam ci - mam racje ogień piekielny wódz czerwonych
[#23] Re: Kupno A1200 w efunzine

@Andrzej Drozd, post #22

Panowie wolalbym uniknac w moim watku postow typu: "nie znasz sie, bo...", "zainwestuj lepiej w Pegaza albo Efike", "Nie inwestuj w Pegaza, Pegaz to nie Amiga. Czekaj lepiej na OS 4.0", "Klasyki nie maja przyszlosci, kup lepiej XXX", etc. Chce sie po prostu dowiedziec jak najwiecej gdzie, jak i dlaczego kupic A1200.
---
A tak na marginesie to na PPA Gieldzie jest juz moja oferta. Opis mam nadzieje wyczerpujacy.

[#24] Re: Kupno A1200 w efunzine

@PW, post #10

1) Oczywiście. Co więcej, mac emulowany na A1200 z 020/14 będzie znacznie szybszy od tego LC. Aby to jednak miało sens, potrzebujesz rozszerzenia 8MB fastu. I nie szalej z kolorami - AGA ssie.

2) Nie jest potrzebny.
[#25] Re: Kupno A1200 w efunzine

@Andrzej Drozd, post #17

Na AGA, w niektorych przypadkach bardzo "muli"

Pobaw się kiedyś Macem LC - zobaczysz co to znaczy mulić. ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem