[#1] obrazki RAW na Amidze i PC
Czesc,
czemu na amidze (program artPro) wyswietla mi elegancko obrazek RAW (znam wymiary i liczbe bitplanow) a na PC (Gimp) pokazuje takie jakby "na czesci podzielone" ?

Po lewej Amiga , poprawej PC
[#2] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #1

Jest ciekawy program na Windows w Javie do edycji grafiki raw z różnych konsol i komputerów , tylko nie pamiętam nazwy.
Jak tylko znajdę nazwę to podam
[#3] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@Norbert, post #2

Po chwili
Tile Molester
[#4] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@Norbert, post #3

Dzieki, zaraz sprawdze, musze tylko jave zarzucic
[#5] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #1

A w gimpie można podać że to bitplany a nie zapisywane bajtami?
[#6] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@Norbert, post #3

wyglada to tak samo.
Program ma przewage nad Gimpem bo moge przynajmniej klawiatura robic to co MUSZE myszka w Gimpie podczas ladowania obrazka (czyli "szukanie" w pliku)
[#7] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@michal_zukowski, post #5

Nic mi o tym nie wiadomo.
Tu jest jakby co link do pliku:
448x400x8

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 22:43:21 przez peceha
[#8] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #1

Ponieważ na Amidze raw=bitplanes, a wczytujesz raw=chunky.
[#9] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #7

Zrób jakiś porządny iff ilbm w tym formacie, skopiuj od początku do BODY łącznie z BODY. zapisz do oddzielnego pliku. Potem w pętli przeleć po wszystkich plikach raw. Połącz nagłówek binarny z plikiem raw a otrzymasz poprawny (raczej) plik iff (o ile się wyrównania nie rozjadą).

ps. jak masz maszyne z mosem to moge machnąć jakis konwerter w reggae na szybko.

Ostatnia aktualizacja: 13.10.2017 23:32:38 przez michal_zukowski
[#10] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@michal_zukowski, post #9

Hmmm, dzieki za pomysl. Mysle ze sam moge napisac takie cos - zobacze co mi z tego wyjdzie.

@cholok
a czy jest jakis program na PC ktory wyswietli to tak jak wlasnie artPro na amidze?
[#11] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #10

aha,, naglowek iff ilbm musi miec wpisane ze nie ma kodowania (rle)
[#12] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #10

Bo RAW to RAW. Nikt nie wie dokladnie w jakim jest formacie. Niektore aplikacje pozwalaly wybrac ale wlasnie po to stworzono formaty nie-raw zeby takich sytuacji uniknac. Ogolnie na 99% nie wczytasz rawa do jakiejkolwiek aplikacji poza ta w ktorej zostal stworzony
[#13] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@michal_zukowski, post #11

Dobrze ze wspomniales o RLE (bylo ustawione na 1 i pokazywal sie czarny caly obrazek) - po zamianie na 0, pokazuja sie... smieci niestety

Naglowek pliku IFF przygotowalem tak:
-otworzylem dPainta i nagralem cokolwiek jako iff w 256 kolorach
-wyjalem z niego czesci do BODY wlacznie i wkleilem na poczatek pliku z linka pare postow wyzej
-przerobilem w naglowku rozdzielczosci na te odpowiadajace plikowi RAW
-ustawilem RLE na 0

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2017 01:05:25 przez peceha
[#14] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #13

Przeca artpro potrafi zapisać w iff. Po drugie, stawiam, ża raw jest noninterleaved.
[#15] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@cholok, post #14

No tak... nie napisalem co chce zrobic.
Wiec jest tam okolo 1800 plikow, czesc z nich to kod, czesc to dzwieki, a czesc to obrazki.

Grafika zapisana jest jako RAW i do tego w 80% z duzymi smieciami na poczatku pliku - czyli nawet po rozmiarze nie uda mi sie powiedziec jakie sa wymiary obrazka.

Chcialbym mimo wszystko w szybki wmiare sposob podejrzec te grafike - w Gimpie idzie to sprawnie ale wyswietla jak wyswietla - nic prawie z tego nie mozna sie dowiedziec. Chcialbym znalezc program na PC , ktory potrafi mi pokazac RAW-a tak jak artPro na Amidze (post 1).

Nie ma co ukrywac , na PC cale zajecie trwa 100? a moze i wiecej razy szybciej.

Oczywiscie wiem ze mi sie i tak znudzi niedlugo szeroki uśmiechszeroki uśmiechszeroki uśmiech
[#16] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #1

Witam
NA Peceta polecam program IrfanView + biblioteka do RAW
do pobrania z tej strony :
link
Program pozwala poprawnie wyświetlić rawy i dodatkowo można
w nim skonwertować z tego rawa na amigowy Iff.

Pozdro
[#17] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@viger, post #16

No wlasnie ja uzywam irfanView odkad siegam pamiecia i pierwsza rzecz jaka sprawdzilem to byl wlasnie ten program.
Mimo, ze na ich stronie jest:

to nie udalo mi sie otworzyc tego pliku RAW.

O jakim plugin-ie mowisz?
[#18] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #17

po zainstalowaniu programu musisz jeszcze wrzucić plugin formats dzięki któremu rozszerzasz ilość rozpoznawanych plików. Miedzy innymi właśnie o RAW. Jeśli tego nie zrobiłeś to
pliki raw nie zostały otwarte. Polecam wersje 32 bit. nawet jam masz 64 bitówy system.
Lepiej obsługuje iff.a
[#19] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@viger, post #18

Hmmm, no nie wiem...
mam wersje 32 i 64 i obie maja formats.dll w katalogu plugins.

dodano:
Menu rozwijalne dla typu plikow w oknie OPEN pokazuje na swojej liscie typ "RAW" - pokazuje ale nie laduje obrazka - wyswietla ze nieznany typ i "game over".

W poscie nr.7 dalem linka do obrazka RAW (wymiary jak w nazwie linka) - moglbys sprawdzic czy u Ciebie otworzy?

Ostatnia aktualizacja: 14.10.2017 14:07:02 przez peceha
[#20] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@peceha, post #19

Zapomnij o irfan, problem chunky/planes aktualny praktycznie w każdym programie, który czyta raw. Ty potrzebujesz raczej gfx rippera. Jest taki, deluxegfxripper (na forum EAB), który się nadaje. Niby wczytuje tylko save state'y, ale można mu wczytać cokolwiek. Suwakami ustalasz rozmiary, bitplany i co ważne offset, masz aktualny pogląd pamięci, więc szybko znajdziejsz obrazek. Jedynie paletę trzeba będzie dodać czym innym.
[#21] Re: obrazki RAW na Amidze i PC

@cholok, post #20

Dzieki za podpowiedz.
Te ostatnie 2 dni spedzilem na szukaniu grafiki i teraz to juz nawet rippera nie potrzebuje bo mam juz podstawowa wiedze jak wygladaja obrazki w Biing (wiec jest duzo latwiej niz gdy sie za to zabieralem):
- rozdzielczosc pozioma zawsze podzielna przez 16
- (prawie) kazdy obrazek ba 8 bitplanow
- obrazki z przezroczystoscia to 7 bitplanow !!!
- i kilka mniej waznych spraw

wiedzac o tym i wiedzac jakiego szukam obrazka, wystarczy mi artPro, kalulator i komenda "split" aby miec gotowa grafike w mgnieniu oka.

DODANO:
oraz linijka do mierzenia grafiki w centymetrach na monitorze szeroki uśmiech - to daje mi startowa rozdzielczosc do dalszych obliczen

Ostatnia aktualizacja: 15.10.2017 12:38:24 przez peceha
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem