[#1] Body Blows Galactic - pełna lista ruchów
Witam,

Otwieram wątek, bo były jakieś problemy z wysyłaniem komentarzy do tytułowej gry "Body Blows Galactic".

Otóż chciałbym tu opublikować pełną listę ruchów do tej gry. Myślę, że przydadzą się fanom tej gry, jak i tym bardziej zachęcą Amigowców do kupowania oryginałów. Bo warto!

Dzięki tej liście mam nadzieję, że gra Wam da o wiele więcej, jak i będziecie mogli nauczyć się grać lepiej swoimi ulubionymi postaciami.

Tutaj link do zeskanowanego fragmentu instrukcji:

http://coreprogramming.pl/Upload/BBGMovements.jpg

A tutaj legenda ruchów joysticka:

Ruch bez Fire:
1 - Góra
2 - Prawo-góra
3 - Prawo
4 - Prawo-dół
5 - Dół
6 - Lewo-dół
7 - Lewo
8 - Lewo-góra

Ruch z Fire:
9 - Góra
10 - Prawo-góra
11 - Prawo
12 - Prawo-dół
13 - Dół
14 - Lewo-dół
15 - Lewo
16 - Lewo-góra

Ruch w powietrzu z Fire:
17 - Góra
18 - Prawo-góra
19 - Prawo
20 - Lewo

Ruch specjalny:
21 - Przytrzymaj przycisk joysticka na czas załadowania, następnie zwolnij
[#2] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@Hexmage960, post #1

Ty tak poważnie sądzisz, że odkryłeś coś, z czym inni mogą mieć w tej grze problem?
[#3] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@mailman, post #2

No więc dla mnie taka lista ciosów jest bardzo pomocna. Nic nie odkryłem, ale myślę, że komuś, kto nie ma oryginału, ta lista będzie również pomocna.

Tym się różni moje podejście do gry od większości graczy - uznaję takie drobnostki jak ta lista za bardzo ważne.

Być może ktoś nauczy się ciosów zupełnie bez pomocy listy i pewnie o to Ci chodzi.

P.S. Pograłem już trochę w tę grę i uważam ją za bardzo fajną i pomysłową. Animacja w mojej opinii jest bardzo dobra. Zaś wersja AGA, jaką posiadam olśniewa feerią barw.

Poziom trudności w tym momencie mi pasuje, częściej przegrywam niż wygrywam.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 19:10:30 przez Hexmage960
[#4] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@Hexmage960, post #3

Zachęcasz do kupowania oryginałów i jednocześnie zamieszczasz instrukcję dla kogoś, kto nie ma oryginału.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 19:14:37 przez SuperBuster
[#5] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@SuperBuster, post #4

Przecież to proste - ludzie zobaczą, dlaczego warto kupować oryginały.
[#6] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@Hexmage960, post #5

Ale po co, jak już mają dostępną instrukcję
[#7] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@SuperBuster, post #6

Tak, aczkolwiek myślę, że zmieni to podejście do oryginałów ogólnie.

Tylko w oryginałach znajdzie się takie informacje, które przecież rzutują na wrażenia z gry.

Jeżeli ktoś lubi grać bez instrukcji to i tak z tego nie skorzysta.

Reszta osób dowie się co w oryginałach jest takiego fajnego.

Poza tym uchyliłem tylko rąbka tajemnicy, choć przyznam że dość istotny w tej grze.

Zresztą myślę, że gdyby umieszczali recenzję lub opis Body Blows Galactic w jakimś czasopiśmie to dołączyliby taką listę obowiązkowo.

A poza tym wszystkim ja zamieściłem fragment instrukcji głównie, by podzielić się pozytywnymi wrażeniami z gry, a nie tylko, żeby promować oryginały.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 19:32:48 przez Hexmage960
[#8] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@Hexmage960, post #7

Body Blows Galactic to była najlepsza bijatyka na Amigę. Była, bo niestety na dzień dzisiejszy gra bardzo dużo straciła na atrakcyjności. W zasadzie niczym już nie porywa.

Najlepsza w taj chwili dla mnie jest seria Tekken, szczególnie Tekken 5 odpalany na emulatorze Playstation 2.
[#9] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów
[#10] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@Motyl, post #8

Body Blows Galactic to była najlepsza bijatyka na Amigę.

Ja grywałem w Street Fightera, trochę w Mortal Kombat, Elfmanię i kilka innych i też uważam, że Body Blows Galactic jest bardzo udaną grą.

Pograłem dopiero kilka pojedynków z CPU, ale wypowiem się nt. zalet:

Zalety w mojej opinii:
+ Kolorowa, piękna grafika AGA
+ Pomysłowe postacie i ciosy
+ Pomysłowe scenerie
+ Grywalność
+ Przepiękna muzyka

Poziom trudności w tej chwili mi zupełnie pasuje.

Z ciekawostek, to tą grę zaprojektował uwaga: grafik! Nie programista. Dlatego ta gra urzeka śliczną, wielobarwną oprawą graficzną.
[#11] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@Hexmage960, post #7

Hex, z całym szacunkiem ale... Te gry mają po dwadzieścia i więcej lat. Cud że oryginalne dyskietki jeszcze działają. Moim skromnym zdaniem kupowanie takich oryginałów ma aspekt tylko i wyłącznie kolekcjonerski (nie wspominając o tym że część oryginalnych wydań wręcz zaleca zrobienie sobie kopii i nieużywanie oryginalnych nośników). Natomiast co do tajemnic które skrywają instrukcje dostępne jedynie w oryginałach... Te gry mają po dwadzieścia i więcej lat. Każdy kto chciał i potrzebował to zfotografował, zeskanował, przepisał i udostępnił gdzieś je w całości podejrzewam jakiś pierdyliard razy.
I tak jak napisał SuperBuster... Skanowanie i udostępnianie instrukcji do gry przy jednoczesnym namawianiu kup oryginał, tylko tam bity są najsłodsze a gra wgniata w fotel, jest trochę sprzeczne ze sobą.
Ale cieszy fakt że gra Ci się podoba i chcesz się tym podzielić. Też tak czasem mam choć wtedy zwykle nie jestem do końca trzeźwy. Wiem, nie pijesz i dobrze że miewasz takie momenty na trzeźwo. Poważnie piszę.
[#12] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@softiron, post #11

Akurat ten egzemplarz gry, jaki kupiłem, jest w doskonałym stanie. Nośniki 100% sprawne, instrukcja i pudełko bez śladów zużycia.

Każdy kto chciał i potrzebował to zfotografował, zeskanował, przepisał i udostępnił gdzieś je w całości podejrzewam jakiś pierdyliard razy.

Nie byłbym tego taki pewien. Wiele informacji, jakich się dowiedziałem z oryginalnych egzemplarzy gier nie znam z żadnych źródeł. Przykładowo poradniki do The Settlers.

Skanowanie i udostępnianie instrukcji do gry przy jednoczesnym namawianiu kup oryginał, tylko tam bity są najsłodsze a gra wgniata w fotel, jest trochę sprzeczne ze sobą.

No więc zakładam, że ktoś przeczyta instrukcję, zagra i może go ruszy serce i kupi oryginał.

Ostatnia aktualizacja: 06.12.2017 20:26:03 przez Hexmage960
[#13] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@Motyl, post #8

Body Blows Galactic to była najlepsza bijatyka na Amigę

Owszem niezła, ale prawdziwy "majtersztyk" amigowych bijatyk to Shadow Fighter (wykorzystanie amigowego chipsetu do granic i fajny "gejm-play") ok, racja

Elfmania technicznie jest też śliczna, ale już sam rozgrywka trochę nudzi.
[#14] Re: Body Blows Galactic - pełna lista ruchów

@BULI, post #13

Zapomniałem o Mortal Kombat 2, we dwóch grało się świetnie. W zasadzie to MK 2 można by uznać za najlepszą bijatykę na Amigę...
Elfmania była za trudna, ale gdyby nie to, też super bijatyka by była. Absurdalny poziom trudności położył ją niestety na łopatki.
Shadow Fighter jakoś mnie nie zachwycił, coś mi w nim nie pasowało, ale już nawet nie pamiętam co...chyba bardzo nienaturalne ruchy bohaterów.
To już wolałem prościutkie IK+ ...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem