[#1] Kontroler z cdtv do a1200
Czy jest możliwość przeszczepienia kontrolera bezprzewodowego z a cdtv do a 1200?
Chodź o to, by móc sobie sterować bezprzewodowo tysiacdwusetka jak cdtv.
[#2] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@Shredder, post #1

Raczej nie.

To nie jest tylko kwestia pada, ale musiał byś mieć jeszcze odbiornik do tego pada i oprogramowanie do sterowania nim.

Lepiej i prościej będzie kupić adapter myszy i adapter klawiatury USB i odpowiednio mysz i klawiaturę bezprzewodową. Do tego możesz jeszcze kupić adapter, przejściówkę do pada od PS2 i np takiego pada: link do pada, lub odpowiednik, tylko na USB.
[#3] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@gilban, post #2

Ja uwazam ze to jest mozliwe. Jednak nie wiem czy bedzie to w 100% zgodne.

Musialbys miec uklad lacznie z odbiornikiem z CDTV i podpiac go pod konkretne piny w zlaczy Joy/Mouse i to wszystko.
Zadne oprogramowanie nie powinno byc potrzebne.
[#4] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@Phibrizzo, post #3

No właśnie o to chodzi, czy pójdzie przełożyć i podłączyć podzespół odpowiedzialny za odbiór sygnałów z cdtv i podłączyć go w a 1200. Przecież dalej to nie być podłączony tak samo jak w cdtv. Sygnały sterujące są raczej te same.
[#5] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@gilban, post #2

Raczej do dupy. Obsługa myszy joja musi być tak jak w cdtv.
[#6] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@Shredder, post #5

tu może ci zrobią
link

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2018 13:56:10 przez Dorian3d

Ostatnia aktualizacja: 21.01.2018 13:59:39 przez Dorian3d
[#7] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@Shredder, post #1

Procesor 6500/1 obsługujący pilota i myszkę jest podłączony do portów myszki i Joya zamiast tych urządzeń. Sam procesor bez problemu można by podłączyć do 1200 ale nie jestem pewien czy sam procesor zadziała prawidłowo bez innych elementów systemu z którymi wymienia dane np. procesor wyświetlacza. Ale myślę że zamiast trudno dostępnego procesora z CDTV ja bym wykorzystał inny tani procek i go tylko odpowiednio zaprogramował. Jak tylko znajdę w śmieciach jakiś odbiornik IR to sprawdzę taką możliwość.
[#8] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@krystian77, post #7

Jak tylko znajdę w śmieciach jakiś odbiornik IR to sprawdzę taką możliwość

OK
[#9] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@krystian77, post #7

No właśnie w ramach mojego projektu chciałem przełożyć całość razem z wyświetlaczem.
[#10] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@Shredder, post #9

Czy możliwe? Raczej wątpię, bo pilot to po części mysz po części joy.
W trybie myszy działają oba klawisze a kursor przemieszcza się liniowo.
W trybie joya masz tylko jeden klawisz i przemieszcza się skokowo.
Do tego dochodzą dodatkowe klawisze.
Więc, jedynie co możesz mieć to obsługę dwóch klawiszy A i B i ruch skokowy, lub gdy przełączysz w tryb myszy, wtedy powinien się włączyć oscylator w obwodzie kierunków aby emulować ruchy wychylenia joya- i tak otrzymasz ruch liniowy.

Oczywiście mogę się mylić
[#11] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@Shredder, post #9

To od razu Ci powiem że z tym zegarem to była niezła kombinacja - pomijając sam zasilacz -30v to sam dostęp układ multipleksowanego dostępu do szyny zegara przez komputer i wyświetlacz to z tego co pamiętam kilkanaście dodatkowych bramek logicznych.
[#12] Re: Kontroler z cdtv do a1200

@kubaslonka, post #10

Pilot przesyła z tego co pamiętam to kilku bajtowe kody o sowim stanie a sam procesor 6500/1 zamienia to w zależności czy otrzymany kod jest dla joya to na wychylenie, jeśli myszy to to na sekwencję sygnałów na liniach wychyleń joya(po dwie pary dla każdego kierunku). Nie pamiętam które sygnał są dla myszki spięte w pary ale wystarczy odpalić Sysinfo i zaobserwować sekwencję.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem