[#1] AmigaOS dziala nie przerwanie od 28 lat
nie wiem czy to było więc wrzucam ciekawostkę

ale w USA jest do dnia dzisiejszego używana A2000 która łaczy się modemem i kieruje ogrzewaniem i klimatyzacja 19 szkół
robi to bez awaryjnie od 28 lat :P

wymiana systemu na współczesny została wyceniona na 2 mln $
dlatego Amiga jeszcze sobie pochodzi

http://www.wykop.pl/ramka/2601487/amiga-2000-zarzadza-ogrzewaniem-calego-kompleksu-szkol/
[#2] Re: AmigaOS dziala nie przerwanie od 28 lat

@AmigaPL, post #1

Dodane 3 lata temu. Już zamienili na nowoczesny sprzęt. Niestety.
[#3] Re: AmigaOS dziala nie przerwanie od 28 lat

@_arti, post #2

a wystarczyło wymienić kondensatory
[#4] Re: AmigaOS dziala nie przerwanie od 28 lat

@AmigaPL, post #1

Szkoda, że już wymienili... może rzeczywiście wystarczyło dać nowe kondensatory ;)

To, że stara Amiga sterowała jakąś infrastrukturą w USA może nam się wydawać nieprawdopodobne ("USA to nowoczesność", "USA jest bogate")... ale bardzo wpisuje się w sposób myślenia Amerykanów.
Kiedy kilka lat temu myślałem o wyjeździe do USA, i właśnie miałem wyjechać, pytałem różnych ludzi o wrażenia, opinie, itp. Kolega który był tam pięć lat, powiedział mi coś, w co na początku nie uwierzyłem... że w USA jeśli coś działa, to się tego nie wymienia. Nawet jeśli jest bardzo stare.
Potem byłem tam i ja, zobaczyłem... i wróciłem :) . I potwierdzam - jeśli w USA coś działa, to Amerykanie bardzo niechętnie to zmieniają, po co wydawać kasę i znosić niedogodności testowania nowego systemu. Mój ulubiony przykład - system bankowy. Masz konto w banku, jeśli chciałeś przekazać komuś kasę, to 100 lat temu wypisywało się czek, dawało do ręki, albo wysyłało pocztą. Dzisiaj... jest tak samo (chyba że się zmieniło w ciągu kilku ostatnich lat), gdy miałem spłacić samochód, to nie dało się zrobić "przelewu", nie ma takiej usługi. Musiałem iść do banku, poprosić o potwierdzenie papierowego czeku, i wysłać go pocztą do banku. Podobnie płaciłem co miesiąc za mieszkanie. Stąd zrobili sobie protezę jaką jest PayPal.
Słupy energetyczne (drugi przykład)... pokrzywione (nie widzieliście takiego czegoś w Polsce), połatane, pogięte, niekiedy podparte jakimś nowszym... ale stoją :)
Więc spokojnie mogła sobie ta stareńka Amiga robić swoje przez kilkadziesiąt lat. Po co zmieniać coś, co działa dobrze.
Nowoczesność to kochają w Chinach i Dubaju
I w Pcimiu pod Myślenicami

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2018 10:36:07 przez wali7
[#5] Re: AmigaOS dziala nie przerwanie od 28 lat

@wali7, post #4

Systemy, gdzie liczy się ludzkie życie jak np. kontrola lotów pasażerskich również nie podlegają wymianie w USA i działają tam systemy z lat 60.

Naprawdę ciężko testować system podając mu za parametr każdy spośród 2 do potęgi 64 kombinacji. A jest to wymóg przy testowaniu takich systemów.
[#6] Re: AmigaOS dziala nie przerwanie od 28 lat

@wali7, post #4

... czyli wychodzi z tego, że Amiga i Workbench, AmigaOS nie działały to je wymienili na PC od Billa. Taki żarcik nie bijcie.
[#7] Re: AmigaOS dziala nie przerwanie od 28 lat

@KM, post #6

Eeeee tam, od razu PC od Billa, do sterowania to spokojnie styknie Arduino :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem