[#1] Tymczasem w CDACTION
W najnowszym numerze można znaleźć ciekawy artykuł:
[#2] Re: Tymczasem w CDACTION

@jarokuczi, post #1

Nie wiele brakowało a by była petarda.

Ostatnia aktualizacja: 12.06.2018 20:19:45 przez Dorian3d
[#3] Re: Tymczasem w CDACTION

@jarokuczi, post #1

Fajnie że piszą, ale zdjęcie jak z najlepszych lat gazety "Fakt".
[#4] Re: Tymczasem w CDACTION

@adam_mierzwa, post #3

[#5] Re: Tymczasem w CDACTION

@Dorian3d, post #4

No otóż to :) A nie pecetowa karta z 1997 roku.
[#6] Re: Tymczasem w CDACTION

@jarokuczi, post #1

cda, czyli zdjęcie voodoo z wklejoną nazwą Amiga i Commodore. Tak, wiem brakuje wielkiej litery.
[#7] Re: Tymczasem w CDACTION

@adam_mierzwa, post #5

Tylko, że AAA to nie jest Hombre, więc zdjęcie tego prototypu zajumane z filmu byłoby równie nieprawdziwe co nieostre.

A redakcja chciała pokazać zdjęcie "akceleratora" made by C=, więc wzięli VooDoo. Co niby innego miałoby się kojarzyć z akceleratorem 3D?
[#8] Re: Tymczasem w CDACTION

@adam_mierzwa, post #3

Fajnie że piszą, ale zdjęcie jak z najlepszych lat gazety "Fakt".

Ogólnie cała ta sprawa z Hombre jest jak z gazet typu "Fakt", bądź "Życie na gorąco".

Nie można mieć wszystkiego. Commodore miało Amigę. Microsoft np. przegapił wejście na rynek Mobile. Inne firmy typu Google, czy Apple sprzątnęło mu sprzed nosa klientów.

I co, Microsoft znalazł sobie swoją "niszę", czyli głównie system operacyjny i stacjonarki. Mają też XBOX. Zrobili też Windows Phone i zagarnęli ileś procent rynku.

Nie płaczą, że nie są liderem w technologiach Mobile.

Amiga również musiałaby znaleźć swoją niszę. Nie ma mowy, by wychodziła z rewolucyjnymi technologiami w każdym aspekcie, jak chciałby redaktor CD Action.

Commodore zbankrutowało przez swoje PC-ty, a później technologia Amigi była rozumiana dosłownie, jako najnowsze modele, czyli A1200, A4000 i CD32. Brakło kasy na rozwój, "wymyślanie" nowych, rewolucyjnych technologii, pomysłu na przyszłość, planu, bądź też oparcia w twórcach Amigi, np. w Jayu Minerze.

Ja widzę Amigę w bardzo prostych barwach. Amiga już w 1993 roku przestała być interesującą platformą, mimo że nadal milion ludzi na świecie się nią fascynowało. Nikomu nie udało się wydźwignąć tej technologii. Więc czemu miałoby się to udać komuś później?

Brak spójnej wizji Amigi - teraz to zarówno sprzęt ma być jak PlayStation, system jak Windows 10, popularność jak iPhone. Chwileczkę - nie można mieć wszystkiego...
[#9] Re: Tymczasem w CDACTION

@recedent, post #7

Tylko, że AAA to nie jest Hombre, więc zdjęcie tego prototypu zajumane z filmu byłoby równie nieprawdziwe co nieostre.

Nie byłoby "równie" nieprawdziwe, przede wszystkim Hombre jest faktem, i są analogie; zdjęcie to fotomontaż.
Nie miałbym nic przeciwko jakby to było podpisane na zasadzie "Tak mógł wyglądać akcelerator Amigi w 1997 r.". Tymczasem jest to wstawione "jak gdyby nic" jako ilustracja treści. A później taki kwiatek na przykład wyląduje na polską Wikipedię.
Co niby innego miałoby się kojarzyć z akceleratorem 3D?

Chyba masz słaby dzień :) Druga rzecz do wywalenia to ten zrzut Super Froga. No ale jego też będziesz bronił pewnie, że dany "żeby się kojarzyło".
I tak mamy artykuł, który potwierdza, że to co amigowcy mogli mieć inni zrobili lepiej, a Amiga to Super Frog.

Plus za znalezisko, mniejszy dla autora za uproszczenia.
[#10] Re: Tymczasem w CDACTION

@adam_mierzwa, post #9

Zgadzam się, że podpis pod zdjęciem mogli dać właśnie w ten sposób. Dzięki temu kilku amigowców pewnie by się nie oburzyło. Superfrog zapewne ma być "kwintesencją grafiki planarnej w jakiej Amiga świetnie się sprawdzała", ale nie mnie roztrząsać intencje autora artykułu. Jak dla mnie - to za dużo wymagacie od tej gazety. To przecież tylko CD Action.
[#11] Re: Tymczasem w CDACTION

@recedent, post #10

A tak w ogóle to Commodore jest producentem akceleratora! Jak się ktoś przypatrzy na pudełko od Amigi CD32 to jest tam wspomniane o "nowym akceleratorze graficznym Buster".

W artykule w nagłówku mówi się o akceleratorach w ogóle, nie 3D. szeroki uśmiech

@Adam Mierzwa
Druga rzecz do wywalenia to ten zrzut Super Froga.

A co kolega by dał w zamian? Superfrog to ikona Amigi.

Czyżby Ruff'n'Tumble?

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2018 15:19:47 przez Hexmage960
[#12] Re: Tymczasem w CDACTION

@Hexmage960, post #11

A co kolega by dał w zamian?

Jakąś grę 3D z Amigi, która powstała mimo braku akceleratora. Niestety na tę chwilę oprócz tego krapa "Tales Heaven" nic mi nie przychodzi do głowy.
Superfrog to ikona Amigi.

Tylko na PPA. Kilka lat temu tutaj pojawiło się kpiące określenie "Super Frog i gradienty w Deluxe Paintcie" jako wyznacznik pewnego standardu, czym Amiga współcześnie jest dla obecnych posiadaczy. I to się przyjęło
Napisać, że Super Frog to ikona Amigi, to potwarz :)
Na marginesie - to jedna z pierwszych platformówek w jakie grałem na PC.
[#13] Re: Tymczasem w CDACTION

@adam_mierzwa, post #12

Uch. Współczuję. Wersja na PC jest masakryczna.
[#14] Re: Tymczasem w CDACTION

@adam_mierzwa, post #12

Tylko na PPA. Kilka lat temu tutaj pojawiło się kpiące określenie "Super Frog i gradienty w Deluxe Paintcie" jako wyznacznik pewnego standardu, czym Amiga współcześnie jest dla obecnych posiadaczy. I to się przyjęło

Ale prawdą jest, że portal PPA ma najwięcej użytkowników spośród polskich portali. Zatem dla 90% ogółu polskich użytkowników Amig - Amiga to Super Frog, zaś dla 10% Amiga to niespełnione marzenia o mainstreamowej platformie z akceleratorem 3D.

W moim odczuciu geneza i historia Amigi jest bardzo istotna. Jakby ktoś przyjrzał się pracy, wykonanej przez programistów z Commodore-Amiga-Technical-Support to zobaczy, że oni robili rzeczy wspaniałe.

Wprowadzali innowacje software'owe, jakie się ludziom nie śniły - system Datatypów, rozszerzenie standardu IFF, sterowniki DOSDrivers, AmigaGuide, Installer, programy typu Commodity.

Z jakichś względów producent upadł i ta praca została zatrzymana ze względu na brak dofinansowania. Pamiętajmy, że gdyby Commodore wypuścił - teoretycznie - zupełnie nową platformę bazującą na PA-RISC, nowy system operacyjny na bazie Windows NT - może by się to przyjęło, może powstało by coś zupełnie nowego, być może ochrzczone nazwą "Amiga" i - pewnie - znalazłoby się wiele osób, którym by się to podobało.

Historia Amigi to jednak nie nowinki sprzętowe, ale długie, bo trwające wiele lat, przebywanie w niszy. Wydawanie czasopism dla platformy teoretycznie martwej. Jednak energia tych ludzi pozwoliła marce przetrwać, a nawet się w pewien sposób rozwinąć.

Ja to cenię w Amidze najbardziej - chęć przetrwania, jak również wszystkie te wspaniałe gry, które powstały przed i po 1994 roku.

Platforma PC zgarnęła później wszystko, jako najprężniej rozwijająca się. Do PC można było włożyć wszystkie te nowe "zabawki".

Ja nie czuję NextGena tak jak koledzy. W teorii jest to naturalne rozwinięcie idei Amiga OS na nowych platformach. Wolę jednak ten okres, kiedy Amiga, pozostając w niszy, przetrwała.

A jeśli chodzi o DPainta, to ja z przyjemnością poznaję jego możliwości dzisiaj. Gradienty to stereotyp, gdyż DPaint ma mnóstwo innych, wspaniałych funkcji.

Superfrog to też stereotyp. Choć gra znakomita, jest mnóstwo innych.

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2018 17:17:51 przez Hexmage960
[#15] Re: Tymczasem w CDACTION

@Hexmage960, post #14

Superfrog to też stereotyp. Choć gra znakomita (...)

zapomniałeś o "moim zdaniem".
Superfrog to ikona Amigi.

tu też zapomniałeś. Już z litości pominę, że obydwa Twoje zdania są mylne. siedzi, pije i chrupki

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2018 17:58:50 przez snajper
[#16] Re: Tymczasem w CDACTION

@recedent, post #10

Jak dla mnie - to za dużo wymagacie od tej gazety

"To nie jest gazeta! To czasopismo!" Jak kiedyś grzmiał pewien pism... redaktor
[#17] Re: Tymczasem w CDACTION

@adam_mierzwa, post #12

adam_mierzwa

Dla odmiany u mnie jedną grą na Amidze, którą przeszedłem całą, od początku do końca, jest Doom.
[#18] Re: Tymczasem w CDACTION

@R-Tea, post #17

To ja dla odmiany Gloom deluxe ;)
[#19] Re: Tymczasem w CDACTION

@mikecios, post #18

@ mikecios
Wskazałem na sytuację dokładnie odwrotną, bo Adam pisał o graniu w Froggera na PC.
[#20] Re: Tymczasem w CDACTION

@R-Tea, post #19

Tak, wiem. Na szczęście w deluxa nikt nie mógł rozrzucać mięsa na pc ;)
[#21] Re: Tymczasem w CDACTION

@mikecios, post #20

Przeszedłeś całego Glooma bez cheatów? Dla mnie piekło nie do przejścia.
[#22] Re: Tymczasem w CDACTION

@Hexmage960, post #21

Tak, trwalo to wiecznosc ale dałem radę ;)
[#23] Re: Tymczasem w CDACTION

@Hexmage960, post #21

Ja też przeszedłem. Trudne ale wykonalne.
[#24] Re: Tymczasem w CDACTION

@mikecios, post #20

oddajcie cezarowi to co należy do cezara a bogu to co należy do boga

Gry 8 bitowe grać należy na 8 bitach - nie łamać prawa boskiego
[#25] Re: Tymczasem w CDACTION

@adam_mierzwa, post #5

na age

Ostatnia aktualizacja: 16.06.2018 13:40:53 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem