[#1] Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0
Witam,

Mam problem z GOTEK-iem ustawionym jako stacja DF1. Gotek z oprogramowaniem FlashFloppy podłączony do portu Disk Drive za pomocą tego interfejsu: link

Sam Gotek działa poprawnie zarówno w trybie native, jak i po długich walkach w trybie HXC ;) Natomiast w momencie podłączenia GOTEK-a, przestaje mi działać stacja wewnętrzna. Objawia się to długim uruchamianiem komputera podczas którego świeci dioda Disk Drive, po uruchomieniu widnieje jako "DF0??". Nie da się odczytać, sformatować, zapisać - kompletnie żadnej operacji. Próbowałem przestawiać zworki z S0 na S1, ale nic to nie dało.
Po odpięciu GOTEK-a wszystko śmiga....

Komp to Amiga 600 z Furią, kondensatory wymienione, dysk CF 16GB. Może ktoś ma jakiś pomysł jak to rozwiązać?
[#2] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #1

Czy z samym interface ale bez Gotka tez stacja df0 przestaje działać ?

Drogi ten interface.
W przypadku Gotka wystarczy podłączenie sygnałów 1-1 Gotek - złącze fdd

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2018 12:26:20 przez Norbert
[#3] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Norbert, post #2

Sprawdziłem z samym interfacem - stacja df0 też przestaje działać... Czy to w takim razie wina tego interface'u?

Trochę drogi fakt, choć udało mi się go kupić kilka tygodni wcześniej na ebay-u za połowę tej ceny. A masz może namiary, gdzie można by było kupić jakiś najzwyklejszy kabel, który rozwiązałby ten problem?
[#4] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #3

Chyba znalazłem źródło problemu, ale nie mam jeszcze rozwiązania. Wydaje mi się, że konflikt generuje stacja df0, która ma wlutowane zworki (przerobiony Alps). Jako, że nie posiadam lutownicy ani umiejętności w tym zakresie, to pozostaje chyba kupić jakąś inną stację wewnętrzną i sprawdzić ;)
[#5] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #1

Zaraz uruchomię u siebie. Może tylko wystarczy dać zworkę na S1 na Goteku.
[#6] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #4

Jeśli stacja wewnętrzna działa/widziana jest jako df0 to wszystko jest w porządku.
To ze zworki są polutowane nie ma znaczenia.

Jakie stacje widać w bootmenu:
- jeśli jest tylko df0
- jeśli jest df0 i interface zewn.
- jeśli jest df0 i df1 na interface zewn.

Akurat przy braku zworek, zmianę z df0 na df1 (DS0 na DS1 ) można wykonać na kablu fdd. ( zamiana kabla 10 z 12)
[#7] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@pong777, post #5

Ze zworką na S1 też próbowałem i jest tak samo...
[#8] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #7

A w zestawie miałeś taśmę to fdd czy podłączyłeś jakąś ze swojej kolekcji?Taśma prosta bez żadnych przeplotów?Może daj fotkę jak to masz podłączone.
[#9] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Norbert, post #6

Stacja wewnętrzna jest widziana jako df0, ale tylko widziana - nie działa. Tak jakby był zblokowany odcztyt/zapis. Jak się wkłada dyskietkę, to nie ma tego charakterystycznego dźwięku odczytywania kolejnych sektorów, tylko tak jakby kręciła się w środku - trudno mi to wyrazić dokładnie, ale pewnie wiesz, o co chodzi ;)

W bootmenu widzę:
- df0 jak jest tylko df0
- df0 jak jest df0 i interface
- df0 i df1 jak jest df0 i Gotek.

Ale wewnętrzna stacja działa tylko po odpięciu interface i Goteka.
[#10] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@snifferman, post #8

Jeśli chodzi o taśmę do GOTEK-a to była w zestawie z interface-m wlutowana na stałe: link

A na zdjęciu wygląda tak: link

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2018 20:58:01 przez Splavinho

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2018 20:58:50 przez Splavinho
[#11] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #10

Co prawda nie mam tego wynalazku (używam płytki Sakura/AmiExtFDD do podłączenia goteka), ale moim zdaniem jeśli chodzi o zdjęcie 2 to w goteku masz odwrotnie podłączoną taśmę, 1pin (czerwony pasek) powinien być od strony zasilania, a zworka w goteku powinna być na S0.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 11:31:06 przez lopezpb

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2018 11:32:23 przez lopezpb
[#12] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@lopezpb, post #11

Hmm, też rozważałem tę opcję - zwłaszcza, że kiedyś podłączyłem odwrotnie taśmę do df0 i objawy były identyczne jak teraz.

Niemniej, sprawdziłem wczoraj to z odwrotnie podłączoną taśmą - wtedy pojawił się żółty ekran przy bootowaniu i dalej nie sprawdzałem. Sprawdzę jeszcze raz jak wrócę z pracy ;)

A to nie jest tak, że przy odwrotnie podłączonej taśmie Gotek w ogóle nie powinien działać? Bo wczoraj spokojnie z niego korzystałem, nawet kilka gier zainstalowałem na hdd z adf-ów.

Sprawdzałem też Gotek-a jako DF0 na taśmie na której mam podpiętą stację dyskietek i działa idealnie.
[#13] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@lopezpb, post #11

Nie znaczenia bo odwrotnie jest przy interface i przy gotku, wiec zachowane jest właściwe połączenie
[#14] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Norbert, post #13

Czyli dobrze rozumiem, żeby w obu miejscach odwrócić taśmę?
[#15] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #14

No niestety nie da się odwrócić, bo jest w interface wlutowana na stałe... Trudno, chyba pozostaje poszukać jakiegoś innego kabla i sprawdzić czy będzie działało.
[#16] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #15

Prawdopodobnie coś z interfejsem jest nie halo, albo coś z amigą.

Możesz podłączyć goteka ze stacją na jednej taśmie. Wystarczy że weźmiesz kabel FDD od PC taki na dwie stacje i wyprostujesz "twista" na niej. Wtedy goteka przestawiasz zworką na S1 i gotowe.

Możesz też podłączyć goteka zamiast stacji na oryginalnym kablu amigowym, ale ze zworką na S1. Jeśli twój kickstart wspiera botowanie z DF1, to amiga powinna odpalić z gotekiem jako DF1 i DF0 będzie jako"???".

Info dla zwolenników teorii spiskowej, że nie trzeba prostować twista a wystarczy pozostawić zworkę w goteku na S0, bo twist zamienia sygnał SEL1 i SEL2:
- Twist w taśmie PC zamienia sygnały 10-16 i 12-14(nieparzyste pomijam, bo nie przenoszą sygnałów), a w amidze należy zamienić 10-12 więc niestety nie tędy droga.

Tak na marginesie powiem, że miałem również podobny problem na A1200 gdy podłączyłem 2 zewnętrzne stacje. Na innej A1200 wszystko działało nawet z 3 zewnętrznymi.

Wyprostuj PCtową taśmę FDD i podłącz jak opisałem wyżej.

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2018 20:34:19 przez snifferman
[#17] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@snifferman, post #16

Dzięki za odpowiedź. No właśnie nie wiem, czy to interfejs czy Amiga - generalnie poszukałem tej aukcji, i gość sprzedał ponad 500 sztuk link Z komentarzy wynika, że wszystkim działa, więc rozważam też opcję, że coś jest u mnie nie tak ustawione w Amidze. Niestety dzisiaj próbowałem odwrócić ustawienie taśmy przylutowanej w interfejsie (poszło średnio) i muszę się jeszcze z nim trochę pobawić, żeby przywrócić go do pełnej sprawności ;)

Goteka odpalałem na oryginalnym kablu amigowym jako DF0 i działał bez problemu. Kickstart 3.1, więc wspiera bootowanie z DF1. Ale właśnie zależy mi na tym, żeby działało jednocześnie DF0 jako wewnętrzna stacja dyskietek + Gotek jako DF1.

Spróbuję w takim razie tym sposobem z taśmą PC-tową, ale najpierw muszę ją zamówić bo nie mam żadnej pod ręką ;)
[#18] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #17

jeśli taśma jest odwrotnie bo obu stronach(czerwony pasek przy pinie 34 z każdej strony), to jest ok... nie ma to znaczenia. Sprzedał 500 sztuk, ale czy sprawdził 500 sztuk? Pamiętaj, że wiele osób kupuje i nie używa(kolekcjonerzy, łowcy okazji, nie mający czasu). Nie masz w pobliżu amigowca, co by przestował na swojej ami ze swoim gotekiem czy stacją?
[#19] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@snifferman, post #18

No właśnie myślałem, że to może mieć znaczenie i niepotrzebnie próbowałem odwrócić taśmę. Trudno, najwyżej będzie po interfejsie.

Fakt, nie wiem czy sprawdził 500 sztuk, przejrzałem pobieżnie komentarze, ale masz rację - równie dobrze mogą pochodzić od osób, które kupiły i nie używały sprzętu.

W pobliżu znam jednego amigowca, to chyba będzie najsensowniejsza opcja.
[#20] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #19

nie chodzi mi, że pochodzą od tych osób, tylko że 500 osób co kupiło, nie sprawdziło interfejsów, bo leżą w kolekcji. Może masz poprostu niesprawny egzemplarz. Daj komuś co ma lutownicę/rozlutownicę i ci wlutuje goldpiny. Jeżeli płytka i ścieżki całe, to wlutowanie goldpinów to 10 min roboty. Naprawdę taśma była na stałe wlutowana? daj dokładniejsze fotki.
[#21] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@snifferman, post #20

Jasne, może być tak, że nie sprawdzili interfejsów. Niestety nie bardzo mam w otoczeniu kogoś, kto potrafi się posługiwać lutownicą, jakkolwiek to brzmi ;) Generalnie w wielu takich sprawach pomagał mi Sebastian z Retrolab, ale też mu już nie chcę zawracać głowy drobiazgami.

Sama taśma nie była wlutowana - wlutowane były te styki/piny od 2 do 34, a taśma nabita na nie w taki sposób, że te piny przechodziły na drugą stronę taśmy. Nie mam teraz tego interfejsu pod ręką, żeby zrobić foty, wrzucę pewnie jutro.
[#22] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #21

Odgrzebuję wątek, bo nadal nie mogę tego ogarnąć. Zweryfikowałem kwestię ewentualnego niesprawnego egzemplarza - po prostu przetestowałem drugi identyczny i nadal występują takie same objawy. Po podpięciu GOTEK-a na zworce S0 - przestaje działać stacja DF0. Tzn. świeci się dioda, stacja się kręci, ale nie da się nic zrobić z tą dyskietką i widnieje jako DF0??

Stwierdziłem, że to może wina tego konkretnego interfejsu i spróbowałem z innym, kupionym na aukcji od jednego z forumowiczów - taki z kablem D25 przyciętym jako D23. I tu sytuacja się robi jeszcze dziwniejsza - po podłączeniu GOTEK-a nagle zaczyna "widzieć" stacje DF0, DF1, DF2, DF3 (mimo, że podłączone są tylko dwie) ale nie widać w nich dyskietek i nie da się zrobić żadnych operacji (ani na stacji wewnętrzej jako DF0 ani na GOTEK-u) jako DF1.

Hmm, czy może to być kwestia zasilania? Zasilacz miał co prawda wymienione kondensatory, ale może to jest problem? Komp to A600, w środku siedzi furia z zamontowanym dodatkowym chłodzeniem...

Może ktoś ma jakiś pomysł, o co może chodzić?
[#23] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #22

Udało Ci się podłączyć w końcu tego goteka?
Mam taki sam problem jak Ty i taki sam interface
[#24] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Kulamario, post #23

Udało się w końcu podłączyć za pomocą interfejsu sprzedawanego przez kolegę ujejskiego. Wszystko działa :)

Z kolei tamten niedziałający z A600 interfejs testowałem z A500 i A1200 i działał.
[#25] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #24

No to trzeba zrobić sobie samemu kabelek jest schemat w necie jak podłączyć bez elektroniki
Powiedz coś więcej jak poszło z podłączeniem przez przewód od ujejskiego
Jak masz zworki w goteku ustawione ?
Na df0 czy df1?
Rozpoznał stacje od kopa w biosie ?

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2019 15:22:49 przez Kulamario
[#26] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Kulamario, post #25

Zworka jest na S0, stacja pracuje jako DF1, ale wewnątrzna DF0 działa też prawidłowo. Stacje rozpoznaje od razu po starcie. Zero problemów :)
[#27] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #24

Miło mi to słyszeć że mój kabelek się sprawdził ... Panowie polecam się... Jak macie pytania to zapraszam... OK

Ostatnia aktualizacja: 02.02.2019 17:02:25 przez ujejskiego
[#28] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@Splavinho, post #4

U mnie w A500 jak gotek był podłączony jako df1 to stacja df0(przerobiony Alps) nie wczytywała niektórych gier lub był problem jak trzeba było włożyć np 2 dyskietkę(nie wczytywała się dalej). Jak wyłączyłem Goteka na wyłączniku zamontowanym w obudowie, to gry w ogóle nie chciały się wczytywać i wyskakiwał błąd typu fatal error. Jak odłączyłem goteka od discdrive to dopiero wszystkie dyskietki działały pod df0. Stacja nie chciała też nagrywać dyskietek-wyskakiwała cały czas informacja że dyskietka jest zabezpieczona. Zmieniłem teraz na próbę stację na przerobionego z PC Samsunga i problem zniknął. Powodem była stacja Alps....
[#29] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@arbuz11, post #28

Pisałem już kilka razy na tym forum. Mało kto testuje przeróbki stacji z PC z drugą stacją.
[#30] Re: Problem z Gotekiem jako DF1 - nie działa DF0

@snifferman, post #29

Hahaha, dokładnie o tym samym wspominaliśmy Ale spoko, skoro dla niektórych RD to to samo co READY, to... meeeeeh.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem