[#1] A570 problem z zasilaniem ?
Witam

Zdobylem takowy naped cd do mojej a500, jednak bez zasilacza. Standartowy zasilacz Commodore ma 5V 3.0 A, 12v 500mA i 12V 100mA; natomias na specyfikacji od cd jest tak :5V 3.0 A, 12V 700mA i 12V 100mA . Czy to moze byc przyczyna nie uruchomienia sie ? jezeli tak to jak przerobic taki zasilacz ?

Pozdrawiam

[#2] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #1

Ja na Twoim miejscu kupiłbym zasilacz pecetowy. Przeciążany zasilacz się zepsuje. Ten oryginalny na pewno nie ma zapasu mocy.

[#3] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@Olek, post #2

ale do napedu A570 wymagany jest oddzielny zasilacz. Pozatym nie wiem jak przerobic taki PC'towy. ewentualnie jezeli to nie jest wina zasilania to gdzie moge to naprawic (najchetniej w warszawie ale moze byc i cala polska) ?

Ostatnia modyfikacja: 15.04.07 18:37
[#4] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #1

cześć,

Mam taki napęd do swojej A500 i bez problemu powinien Ci działać na dowolnym (lekkim) zasilaczu do Amigi. Więc jeśli masz w domu drugi, to bez problemu możesz go użyć. Jeśli chodzi o uruchomienie cd, to najpierw musisz włączyć zasilacz w cd, potem przekręcić pokrętło z przodu napędu ( to jest włącznik i wyłącznik i nie tylko :) ). Potem dopiero włączasz Amigę. Na ekranie powinno pojawić sie logo cdtv. To chyba wszystko. Powodzenia :)

mic

[#5] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@mic, post #4

Cd sie wlacza (slychac jak pracuje) jednak komputer sie "zawiesza" mam ciemny obraz podczas bootowania (po normalnym resecie jest jasny) i miganie lampki power w a500 :( chyba cos sie skiepscilo...

[#6] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #5

Miałem A570. Bez swojego zasilacza (stanowiącego standardowe wyposażenie kompletu) nie działało, a nie wiem czy w takim wypadku nie blokowało startu A500 (nie pamiętam). Kolejność włączania zasilaczy też ma znaczenie. Najpierw A570, potem Amiga.
I nie jest to kwestia słabego/mocnego zasilacza amigi, Ja miałem/mam taki od A2000, 20.5A -5V, 8A -12 Volt - spawarka.

Pamiętaj że napęd włącza się i wyłącza potencjometrem głośności!

Ostatnia modyfikacja: 16.04.07 18:22
[#7] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@C2H5OH, post #6

Uściślenie; zasilaczem w komplecie z A570 był "lekki" amigowy zasilacz impulsowy, pełnowymiarowy (cegła). Był wyraźnie wydajniejszy niż ciężki transformatorowy.

Ostatnia modyfikacja: 16.04.07 22:10
[#8] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@C2H5OH, post #6

robie dokladnie tak jak napisales (uzywam 2 zasilaczy lekkich) . Niestety A570 ma uszkodzenie tzn. jest czarny obraz przy bootowaniu i nic sie nie zmienia... slychac jak cd sie wlacza i pracuje laser ale obraz pozostaje czarny. Nie wiecie gdzie moge to naprawic ?

Ostatnia modyfikacja: 16.04.07 22:22
[#9] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #8

Na początek spróbuj oczyścić złącze krawędziowe w A500 i w A570. Potem, jeśli dalej będzie źle, możesz spróbować rozkęcić napęd, a potem wyjąć lekko podważając rom, z obu sron równocześnie, możesz przetrzeć robnym papierem ściernym nóżki romu i obsadzić nim podstawkę ponownie. Na wszelki wypadek żeby się nie pomylić możesz zrobić zdjęcie cyfrówką przed demontażem. Możesz opukać też inne układy w podstawkach.

Ew naprawy, w Warszawie to wiem gdzie można (było) dokonać tu: http://tiny.pl/drd9 lub były serwis ze Stodoły, przeniesiony pod inny adres (nie mogę znaleźć konkretnie), w każdym razie też na Batorego.
[#10] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@C2H5OH, post #9

Serwis Amiga ze Stodoły jest na Batorego, ale przeniesiony na drugą stronę Alei Niepodległości. Jest tam taki budyneczek jednopiętrowy od strony parku, środkowe wejście, pierwsze piętro (chyba mają teraz inną nazwę). Tam są ci sami elektronicy co byli w Stodole i naprawiają Amigi. Jednak, czy dalej tam działają to musisz sprawdzić, gdyż ja u nich byłem ze 3 lata temu.

[#11] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@AS, post #10

Ok, dzieki za info. postaram sie tam zajrzec jakos w tym lub przyszlym tygodniu i zobacze czy nadal tam sa chlopaky.

[#12] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #11

a jakbym zamienil kick w a570 na jakis inny ? Ktory by pasowal ? Pomysl pochodzi z pewnej logiki... Po zamianie kicka w mojej A500 na 2.0 (37.300) obraz robi sie juz bialy a cd pracuje juz "normalniej" tj. nie kreci sie przez 15 sekund i ponownie proboje odczytac plyte i tak w kolko (czyli taki kreciol), tylko kreci sie juz stale, tak jakby mial juz pracowac normalnie. Niestety obrazu nadal nie moge uzyskac... (plyta A570 v 2.5) .

[#13] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #12

Przede wszystkim musisz: najpierw wlaczyc zasdilacz a570, potem a500 i pamietaj, ze POKRETLO GLOSU z przodu a570 MUSI byc wlaczone (przekrecone w prawo). Wtedy musi ruszyc. Upewnij sie tez, ze dodatkowy ram sie nie gryzie, wypnij go i dzialaj na samym a570.

[#14] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@MrT, post #13

wlasnie tak robie, krok po kroku i efekt jest taki jak opisalem post wczesniej...

[#15] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #14

A wyjmujesz rozszerzenie pamieci z boku, czy nie?

[#16] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@MrT, post #15

Ten A570 nie ma tego rozszerzenia (poprzedni wlasciciel pewnie sobie capnal) .

[#17] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #16

Mialem na mysli AlfaRam 2 MB.

[#18] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@MrT, post #17

Oczywiscie , robilem testy z roznymi a500 (a troche ich mam) i w roznych konfiguracjach...

[#19] Re: A570 problem z zasilaniem ?

@PrzemasIII, post #18

No to juz nie mam pomyslow, jedynie co to przeczyscic zlacze krawedziowe...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem