[#1] Port zegara w A1200
Mam prośbę o pomoc w rozwiązaniu problemu. Otóż chcę rozbudować Amigę 1200 desktop na ile się da. Między innymi chcę włożyć do środka kartę Subway USB, którą się podłącza pod port zegara. Chciałbym podłączyć też kartę muzyczną i do środka wejdzie mi tylko Delfina Flipper Edition, też pod port zegara. Panowie z eFunzine potwierdzili, że żadna z nich nie jest przelotowa.
Jak podłączyć obie? A może jest jakieś inne rozwiązanie, chodzi mi o kartę muzyczną, bo USB jest tylko to jedno (zresztą już mam zamówione)?

[#2] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #1

Chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zakup Mediatora albo Prometeusza. Możesz wtedy korzystać z tanich kart PCI.
Ale musisz kupic teű obudowë tower, a to juű spory wydatek.

Ostatnia modyfikacja: 20.04.07 17:03

Ostatnia modyfikacja: 20.04.07 17:04
[#3] Re: Port zegara w A1200

@Olek, post #2

Prometeusz jest tylko do duzych amig....

[#4] Re: Port zegara w A1200

@Olek, post #2

Dziękuję za poradę, ale to wszystko wiem. W tym sęk, źe właśnie chcę rozbudować desktopa. Gdyby chodziło o sloty, tobym kupił dużą Amigę - zresztą mam. Proszę sobie wyobrazić jakie wrażenie zrobi Amiga 1200 z cd-romem i HD w środku, USB, PPC, kartą graficzną, kartą muzyczną 16 bit., kartą sieciową. Jest to wszystko realne, tylko to nieszczesne rozgałęzienie portu zegara. Ta rozbudowa to moje hobby i moja frajda. A ponadto reklama, co moźe zrobić jeszcze 10 letni komputer.
I wracam do problemu, kto wie, przetestował np. połączenie równoległe itp. proszę o pomoc.

[#5] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #1

zdaje się jest mozliwość rozgałęzienia portu zegara, ale żadnych szczegółów nie znam
[#6] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #1

jesli chodzi o dzwiek pod port zegara to tylko Melody1200 (pro) melody jest przelotowa :)

Ostatnia modyfikacja: 20.04.07 18:33
[#7] Re: Port zegara w A1200

@Kaczus, post #3

To fakt, zapomniałem.

[#8] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #1

Może użyć karty USB pod PCMCIA? Działa toto z amigami?
[#9] Re: Port zegara w A1200

@Grygus, post #8

Grygus napisał(a):

> Może użyć karty USB pod PCMCIA? Działa toto z amigami?

Nie.
[#10] Re: Port zegara w A1200

@kmilota, post #9

kmilota napisał(a):

> Grygus napisał(a):
>
> > Może użyć karty USB pod PCMCIA? Działa toto z amigami?
>
> Nie.
Witam.
Nie ma (chyba) kart USB pod PCMCIA 16-sto bitowych a 32 bitowe nie beda dzialaly pod A1200 i A600.
Co do rozdziałki potu zegara to widziałem ostanio na stronie www.vesalia.de podwojny port zegara do A500.
Pozdrawiam.
[#11] Re: Port zegara w A1200

@ted, post #10

Właśnie szukam takiej rozdziałki portu zegara. Dziękuję za informację, popatrzę w vesalii. Denver polecił Melody 1200, bo jest przejsciowa - świetne rozwiązanie, ale nie do dostania. Obecnie mogę zamówic Delfina Flipper Edition.
Dziękuję wszystkim za pomoc i rady, może ktoś ma jeszcze jakieś pomysły i rozwiazania.

[#12] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #11

Popatrzyłem na vesalii i to rozgałęzienie portu zegara do Amigi 500/1000 jest pod procesor M68000, a więc do 1200 się nie nadaje. Nie znalazłem do 1200, choć podobno jest jakieś.
A ma ktoś może Delfina Flipper Edition i mógłby opisać wszystkie porty jakie są na tej karcie? Przejrzałem internet, ale wszędzie są opisy jaka to ona świetna, a nie znalazłem opisu technicznego.

Ostatnia modyfikacja: 21.04.07 13:34
[#13] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #12

Ale Delfina Flipper Edition jest pod Zorro więc nie wciśniesz do desktopa
[#14] Re: Port zegara w A1200

@Arbuz, post #13

Jest pod port zegara, ale dzięki modułowi flipper można ją podłączyć do karty ze slotami Zorro lub PCI. Zresztą w opisie jest wyraźnie zaznaczone, że jest pod port zegara, ale nie uzyska takiej wydajności jak pod Zorro z modułem flipper, choć poradzi sobie dobrze w większości zastosowań. Zobacz w opisie na stronie np. eFunzine.
Mnie interesuje co to jest za gniazdo obok gniazda zegara (prostopadły do niego). Może to przelotówka do portu zegara. Bo ten duży z boku, to pewnie do modułu flipper.

Ostatnia modyfikacja: 21.04.07 14:06
[#15] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #14

Może i masz rację OK
[#16] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #14

Rozwiązaniem byłby Quaddddroport:

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=787

Miałem kiedyś ten rozgałęźnik i z rozszerzeniami Serial/Parallel/Zegarem radził sobie bez problemów.

[#17] Re: Port zegara w A1200

@lord_spider, post #16

Jest on do Amigi 1200 desktop? Wygląda jakby był podłączany pod port zegara. Ale gdzie go dostać?

Ostatnia modyfikacja: 21.04.07 14:27
[#18] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #17

Czy czasami Kiero nie chciał sprzedać delphiny pod port zegara
ostatnio??

[#19] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #17

Może być do desktop, bo podłącza się go do portu zegara przy pomocy taśmy.

Pewnie jedyna szansa, żeby go dostać, to śledzenie eBaya, bo na Allegro niczego takiego nie spotkałem.

[#20] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #1

A Subway przypadkiem nie jest przelotowy?

[#21] Re: Port zegara w A1200

@vi-bee, post #20

Wygląda na to, że nie jest. Zresztą Panowie z eFunzine potwierdzili to.

[#22] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #1

A jakby podłączyć karte muzyczną na usb i schować ją w środku, a wejscia i wyjscia audio wyprowadzić na zwenątrz?? Przeciesz Subway USB ma 4x usb, czyli ci zostaje jeszcze 3x usb.

[#23] Re: Port zegara w A1200

@arti4-92, post #22

Możesz podłączyć i czekać jak się zrobią sterowniki do tego ;)

[#24] Re: Port zegara w A1200

@Korni, post #23

Ja się zastanawiam, czy nie da się po prostu równolegle (czyli 2 taśmy w 1 gniazdku). Sterowniki powinny rozpoznać swój sprzęt, tylko czy adresowanie nie będzie się pokrywało. Bo jeśli będzie, to Amiga nie zobaczy, albo jednej, albo obu kart. Na zdjęciach tych rozgałęzień specjalnie nie widać elektroniki.

[#25] Re: Port zegara w A1200

@Korni, post #23

Niepasowały by staerowniki dla DOS-a, gdzieś czytałem że takowe sterowniki działają, tak chociasz czytałem;]

[#26] Re: Port zegara w A1200

@AS, post #24

Możliwe że tak by zadziałało. Po pierwsze Speedcom i Paralizer są na jednej taśmie. A po drugie dodatkowo mam podlutowane drugie gniazdko z Zegarem RTC do płyty A1200.
[#27] Re: Port zegara w A1200

@TomK, post #26

Port zegara w A1200 i A4000 umożliwia zaadresowanie do 4 urządzeń. Problem tylko w tym, iż ta możliwość w A1200 jest (o ile dobrze pamiętam) tylko teoretyczna - ponieważ przy adresowaniu aktywują się zawsze wszystkie piny adresowe. Natomiast w A4000 aktywuje się dokładnie ten wybrany. Być może istnieje możliwość "programowego" obejścia tego "problemu"...
Bawiłem się kiedyś kartą Par + Com, ale tam adresowanie było "zintegrowane" - dało się rozdzielić adresy dla par i com, ale drugiej karty podpiąć się już nie dało...

[#28] Re: Port zegara w A1200

@MaaG^dA, post #27

MaaG^dA napisał(a):

> Port zegara w A1200 i A4000 umożliwia zaadresowanie do 4
> urządzeń. Problem tylko w tym, iż ta możliwość w A1200 jest (o
> ile dobrze pamiętam) tylko teoretyczna - ponieważ przy
> adresowaniu aktywują się zawsze wszystkie piny adresowe.
> Natomiast w A4000 aktywuje się dokładnie ten wybrany.

Wiesz co. Ja swoją A4000 mam od 1993 roku i jakoś nie zlokalizowałem na płycie głównej portu zegara. Możesz mi pomóc w zlokalizowaniu tego?
[#29] Re: Port zegara w A1200

@arti4-92, post #25

arti4-92 napisał(a):

> Niepasowały by staerowniki dla DOS-a, gdzieś czytałem że takowe
> sterowniki działają, tak chociasz czytałem;]

Nie pisz tu takich głupot, bo się strasznie ośmieszasz.
[#30] Re: Port zegara w A1200

@kmilota, post #29

Pisze to co słyszałem, dzięki z wyprowadzenia mnie z błędu ;]

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem