[#1] Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).
Witam!
Mam kilka pytań związanych z kartami turbo i graficznymi:
1. Czy karty Blizzard PPC można też wyłączyć wciskając klawisz 2 w trakcie staru komputera, tak jak było to mozliwe przy starszych blizzardach (bez PPC) ?
2. Czy istnije jakikolwiek skuteczny programik pozwalajacy na taka stuczkę w Apollo 030, 040 itd?
3. W jaki sposób (co potrzeba i czy w ogóle to możliwe) zaistalować sobie przycisk turbo w obudowie od PC, tak żeby odłączać tę kartę, gdyby nie dało rady za pomocą jakiegoś programu?
4. Gdy sie okaże, że jakiś program, gra nie działa na karcie graficznej, to czy można ją też odłączyć przy pomocy jakiegoś programu, czy trzeba wyciągnąć ze złącza? (chodzi o BVPPC i VD3-5)
Pozdrawiam
[#2] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@ender, post #1

Mozesz wyłączyć monitor podłączony do karty graficznej i włączyć
podłączony ten do Amigi.

[#3] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@ender, post #1

BlizzardPPC odłączasz wciskając klawisz 2 w czasie botowania komputera (nie działa 2 z klawiatury numerycznej). Odłączasz wtedy wszystko, Blizzarda z pamięcią na nim i jak masz to z kartą graficzną BVision. Przyłączenie karty następuje poprzez przytrzymanie klawiszy reset przez 10 sekund (albo wyłączenie Amigi).

[#4] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@ender, post #1

ender napisał(a):

> 2. Czy istnije jakikolwiek skuteczny programik pozwalajacy na
> taka stuczkę w Apollo 030, 040 itd?

o na pewno , ja mam apolo 040/40 w towerce z Elboxu i na panelu przednim mam przycisk "turbo' :P, ktory zreszta dziala jak powinien, caly zestaw montowalem sam wiec gdzies go mosialem podlaczac wydaje mi sie ze ktores "sticki" na karcie sa za to odpowiedzialne, jak cos moge posprawdzac ;)

a dokladniej piszac "sticki" mam na mysli zworki, albo On albo OFF ;)

Ostatnia modyfikacja: 05.05.07 23:41
[#5] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@Hellena, post #4

Na pewno można tak odłączyć pamięć ram ale czy całą kartę??

Benedykt

[#6] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@ender, post #1

W BlizzardPPC wyłączasz całą kartę klawiszem "2" a tylko pamięć fast klawiszem "m". Ta druga opcja średnio przydatna bo na co mi 040 bez fastu.
[#7] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

hmm widzisz , mozliwe ze mnie zaskoczyles :P, jak pisalem sprawdze to, ale co do cpu to zdajesie byl rozkazik w C: cpu z odpowiednim parametrem powinien wylaczycz co trzeba, rowniez mozna mieszszcac z setpatch z tego co kojarze ;)

[#8] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@Sylwester, post #6

wciskając "s" wyłączasz kontroler scsi przydaje sie przy instalacji llinuxa(nawet jak nie masz scsi bo PPC zawsze myśli ze ma scsi taki głupi błąd)

Benedykt

[#9] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@Hellena, post #7

najprościej wyłączyć w boot menu - Disable cpu cache . Przydatne jak grasz np w LOTUS 2 z dyskietki a jak masz hdd to lepiej używać WHDLOAD.

Benedykt

Edit:

ciekawe kto ma 040 bez hdd ;)

Ostatnia modyfikacja: 06.05.07 01:06
[#10] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

fajnie odpaliles linuxa na BPPC + AGA czy masz juz BVizje?

[#11] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #10

Ja miałem Debiana Potato najpierw na BPPC+AGA a później na BPPC+BV, na BV komfort zdecydowanie wyższy. W dooma grało się całkiem fajnie.
[#12] Re: Wyłączanie kart turbo i kart graficznych (za pomocą programów).

@Sylwester, post #11

w DOOM... to nie bylo wersji na Amige ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem