[#1] MOD na amidze 600
Czy na zwykłej amidze 600 z twardym dyskiem i 1MB RAM da się słuchać plików MOD jeśli tak to jakim programem i jak przerobić MP3 na MOD tak abym mógł słuchać muzyki na A600.

[#2] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #1

Do słuchania MOD polecam program HippoPlayer.
Mp3 na MOD sie nie da przerobić, chyba że Mp3 na IFF a potem samplami poskładać ma MOD, ale kiepska jakość by musiała być żeby to miało sens (czyt. dało sie zrobić na 1MB).

Ostatnia modyfikacja: 18.05.07 19:54
[#3] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #1

Ja modułów słuchałem na A500, więc na A600 też można.

Nie ma możliwości przerobić mp3 na mod. Jest to zupełnie inny format.
Mp3 to skompresowana np. ścieżka audo z płyty CD.
Mod to format, który ma w sobie "instrumenty" i informacje, który "instrument" w którym momencie i w jakim tonie ma być zagrany.

Może lepiej to wytłumaczę na przykładzie.

MOD to taka pozytywka/katarynka. Ma w sobie dzwoneczki i jest tam jeszcze walec z kołkami, które w te dzwonki uderzają.
MP3 to kaseta magnetofonowa, na której jest nagrana muzyka.

Jedyny sposób przerobienia nagrania z kasety na pozytywkę to dobranie odpowiednich dzwonków i zrobienie odpowiedniego walca.

Wracając do Amigi, to żeby "przerobić" mp3 na modka, musiałbyś nauczyć się obsługi jakiegoś trackera, zdobyć dźwięki instrumentów, które były wykorzystane w utworze i przepisać ten utwór (ze słuchu, lub z nut).
W praktyce modkowe 4 kanały szybko okazałyby się niewystarczające, a ramu nie starczyłoby na wysokiej jakości sample (instrumenty).
[#4] Re: MOD na amidze 600

@Jaszczur, post #3

Gdy uruchamiam ten program to wyskakuje mi coś takiego
HiP frozen: no reqtools.libary V38+!
Brakuje jakieś biblioteki czy co?
PS.Czy na takiej konfiguracji da się odtwarzać WAV jeśli tak to jak :D

[#5] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #4

Brakuje Ci reqtools.library w wersji 38 lub nowszej. Zajrzyj na AmiNet.
Co do wav to spróbuj Play16 może pójdzie.
[#6] Re: MOD na amidze 600

@Jaszczur, post #3

Katarynka rulez
[#7] Re: MOD na amidze 600

@Jaszczur, post #3

Fajnie to rozwinąłeś, to się nzywa fachowa pomoc - tak trzymaj!

Dodam od siebie kolego Roszak, jeśli chciał byś zobaczyc jak "wygląda" plik MOD w czasie odtwarzania, uruchom go w edytorze ( np. słynny Protracker 2.3 ). Łatwo zrozumiesz zasadę konstrukcji plików MOD.

Ostatnia modyfikacja: 18.05.07 22:58
[#8] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #4

z powodzeniem odpalałem wav na amidze 600 1.mb przerabiałem sobie piosenki z mp3 do wav dzieliłem to na części i nagrywałem na dyskietki . Piosnka mieściła sie na 2 lub 3 dyskietkach . Przy małej zabawie ze startup - sequence odtwaraznie nie było przerywane . Nawet efektowne to było ;D

benedykt

[#9] Re: MOD na amidze 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Czym odtworzyć WAV na amidze.
I krok po kroku jak obsłużyć ten program do słuchania WAV oczywiście z HD.

[#10] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #9

HippoPlayer tez odtwarza pliki WAV oczywiscie z HD.

[#11] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #9

Najprościej i najmniej pamięciożerne użyć PLAY16 jest na aminecie .

Benedykt

[#12] Re: MOD na amidze 600

@Benedykt Dziubałtowski, post #11

Stąd pobrałem Play16
http://aminet.net/mus/play/Play16.lha
I program po uruchomieniu sie wyłącza.
Wyskakuje okienko jakiś napis raz mignie i okienko się wyłącza!!!

[#13] Re: MOD na amidze 600

@Jaszczur, post #3

Teoretycznie dałoby się przełożyć MP3 na MOD... ale tylko niezbyt skomplikowanego. Są programy przekładające proste sekwencje dźwięków na np MIDI. Działa to na zasadzie rozpoznawania częstotliwości i przypisania odpowiednim zakresom odpowiedniej wysokości tonu. Ale tutaj zapewne chodzi o piosenki, które raczej są wieloinstrumentowe i z wokalem.

[#14] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #12

dzieje się tak zapewne dlatego że program jest komendą używaną z CLI (nie posiada GUI), a ty nie dałeś żadnego parametru...

Lepiej więc ściągnij sobie HippoPlayera, albo SongPlayera... lub też jakikolwiek program z GUI odtwarzający sample i mający małe wymagania. Najłatwiej chyba poszukać na aminecie.

Edit: dziwne... właśnie sprawdziłem Play16, i działa. Widocznie brakuje ci bibliotek (asl.library, req.library albo reqtools.library). Ściągnij sobie te biblioteki (najlepiej wszystkie) i następnie spróbuj uruchomić program jeszcze raz.

Acha, i jak ci się pokaże okno requestera, wybierasz plik.

Ostatnia modyfikacja: 19.05.07 23:35
[#15] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #1

Bóg mnei obdarzył takim pomysłem: podłacz dźwiek z amigi, do karty dźwiękowej PC, pusc sobie na ami modka, a na PC jakimś programem zacznij to zgrywać.... i zapisz jako MP3

Edit: Tak jak czytam to Twoje pytanie, to mnie zasanawia to ze napisaleś to tak jakbys chcial MP3 na gołej A600 słuchać...

Ostatnia modyfikacja: 20.05.07 01:42
[#16] Re: MOD na amidze 600

@Mir3k, post #15

koledze chodziło o odwrotny trik - zrobić z MP3 MODuł

A swoją drogą znacznie prostsze niż podany przez ciebie pomysł jest zgranie MODułu do sampla za pomocą np PS3M Recorder, DeliTracker + 14bitNotePlayer lub jakiegokolwiek programu odtwarzającego poprzez AHI...

Ostatnia modyfikacja: 20.05.07 02:29
[#17] Re: MOD na amidze 600

@Solo Kazuki, post #16

Na PC można też MODa przerobić JetAudio lub Foobarem (tu akurat będzie wcześniej potrzebny kodek do odtwarzania Modków).
[#18] Re: MOD na amidze 600

@MikeN, post #17

Na PC można też MODa przerobić JetAudio lub Foobarem (tu akurat będzie wcześniej potrzebny kodek do odtwarzania Modków).

Nie o to chodziło! Miało być MP3 -> MOD
[#19] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #1

MP3 najlepiej przerobic na ADPCM4 (1/2) czyli z 44100 na 22050 i sluchac pod SongPlayerem z HD w 14-bitach na Pauli bez odpalania GUI np z Shella. czemu ADP4, bo ADP4 w porownaniu do sampla WAV/AIFF zajmuje 4x mniej miejsca na dysku, a encodowanie/decodowanie jest szybkie i jakosc nie odbiega od oryginalu. aha tylko musisz miec stara wersje SongPlayera napisana w "ASM", bo nowe wersje napisane sa w "C" (sa wolne) i jeszcze zeby dzialala na procku 68000.

www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=39661&t=39438#reply_39661

[#20] Re: MOD na amidze 600

@mailman, post #18

to tak jakby przerabiać mp3 do midi

Ostatnia modyfikacja: 20.05.07 17:41
[#21] Re: MOD na amidze 600

@QkiZ, post #20

czemu MP3 na DBM i juz, ale zeby odczytac takiego modka z kawalkiem 3 minuty 44.1 stereo musisz miec jeszcze wolne w Amidze 30MB pamieci fast :)

[#22] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #1

Biorąc pod uwagę myki, jakie trzeba zastosować, żeby posłuchać sobie utworu na A600, chyba szkoda zachodu... Moduł jest w całości wczytywany do pamięci - to raz. Dwa, trzeba sporo roboty, żeby utwór wyjściowy pociąć na kawałki a potem dobrze zsynchronizować z tempem odtwarzania w ProTrackerze. Jeśli już to w grę wchodzi WAV/IFF 8SVX. HippoPlayer - o ile pamiętam - radził sobie z tym całkiem dobrze. Ale jakość będzie znacznie gorsza niż mp3 na PC.

[OT]
Wspomniano o nagrywaniu modków z Amigi na pececie - parę razy się w to bawiłem i mam kilka utworów lekko "zremasterowanych". :) Na przykład ten: LINK Pamięta i kojarzy ktoś? :>

(Do ściągnięcia tylko w najbliższych dniach - potem skasuję bo mam mało miejsca na serwerze. )
[/OT]

[#23] Re: MOD na amidze 600

@mailman, post #18

Zobacz, na który komentarz odpowiedziałem
Wiem, o co chodziło założycielowi tematu, ale skoro już padły sposoby konwersji MOD -> MP3, to podałem też "swoje" sposoby OK
[#24] Re: MOD na amidze 600

@Roszak, post #1

Odkopuję :)

Hippoplayer zassany z Aminetu, odpalam na A600 (2 MB CHIP + 2 MB FAST) i się wiesza - 80000004

Wszystkie pliki poprawnie skopiowane, reqtools.library v39.3, rom 37.350

Dlaczemu się wiesza? :)

[#25] Re: MOD na amidze 600

@AceMan, post #24

Jak te 2MB Chip są osiągnięte? 1MB + 1MB pod klapkę? A może jakieś nalutowane kości pamięci? Może to być coś z rozszerzeniem. Hipold działa nawet na 1MB.

[#26] Re: MOD na amidze 600

@Red_Bullet, post #25

CHIP pod klapkę, FAST na PCMCIA.

Ok, sprawdzę z innym rozszerzeniem CHIP, bo leży gdzieś w szafie.

[#27] Re: MOD na amidze 600

@AceMan, post #26

Nope, to samo, dwa różne rozszerzenia CHIP i dwie różne Amigi 600.

AHX-68000 też się wiesza :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem