[#1] Rozszerzenie do A500, ale jakie?
Czesc, od dlugiego czasu "lezakuje mi" w gratach oto takie rozszerzenie:

Czy ktos spotkal sie z czyms takim? Szukalem na The Big Book of Amiga Hardware, ale dokladnie czegos takiego nie znalazlem. I moze mi powiecie ile cos takiego jest warte jezeli sie okaze ze jest sprawne? Pozdrawiam :D .

Ostatnia modyfikacja: 07.07.07 15:36
[#2] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@Lokaty, post #1

To jest bardzo ładne rozszerzenie pamięci SLOW dla A500 o 500kB. Dodatkowo ma zegarek. Mam w domu podobne, tylko bez zegarka i próbowałem do sprzedać na Allegro. Wystawiałem kilka razy od 1zł bez ceny minimalnej. Nikt się nie skusił. A przecież więcej zgarnął by na scalaczki i podstawki pod nimi :)
Tak więc nie ma chętnych obecnie na takie cudeńka :(
[#3] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@kmilota, post #2

No tak sie zastanawialem, czy czasem moze byc tak, ze jest to wiecej niz + 512 kilo ... ale nie wazne. Do tego ten przelacznik (uszkodzony zreszta, ale prawdopodobnie do wymiany...) - zastanawiam sie, czy czasem to jest wl/wyl roszerzenie, czy moze slow/chip ?? Po za tym - skoro nie chce sie cos takiego sprzedac to moze bedzie poruszenie zeby "popiecsetkowac" :D ?

[#4] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@Lokaty, post #3

Mi to wygląda na rozszerzenie o 500 kb do A500, a przełącznik to prawdopodobnie jak pisałeś chip/slow. Natomiast rozszerzenie jest fajne, bo ma zegar. Większość ich nie miała i pamiętam swego czasu że z zegarem było sporo droższe. Nie spodziewaj się raczej, że jest to większa pamięć. Były takie o 2 MB (1chip i 0,5 slow i 1 fast), ale miało to jeszcze podstawki, które nakładało się na któryś układ w Amidze.
Ech, stare dobre czasy.

[#5] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@AS, post #4

Dzekuje Wam za wszystkie podpowiedzi. :)

[#6] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@AS, post #4

Przelacznik chip to z tego co pamietam to raczej trzeba bylo kombinowac z plyta glowna a nie rozszerzeniem. No i bateria sie nie wyleje :)

[#7] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@Lokaty, post #1

A jest jakas mozliwosc, ze to nie jest SLOW, a CHIP??
Wiec pewnie ten przelacznik sluzy do wylaczenia rozszerzenia...

Ostatnia modyfikacja: 07.07.07 18:10
[#8] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@Lokaty, post #7

Nie. To jest pamięć SLOW. Ten przełącznik służył do sprzętowego wyłączenia pamięci (niektóre gry tego wymagały). Aby zwiększyć pamięć CHIP w A500, to rozszerzenie musiało by mieć jeszcze podstawkę z układzikiem wsadzaną pod Agnusa i jak pamiętam to jeden kabelek do płyty głównej.
Sam miałem w swojej A500 na rozszerzeniu pod klapką albo dodatkowy 1MB SLOW, albo 1MB SLOW i 0.5MB CHIP. Wybierało się to przełącznikiem. Ale to i tak pikuś. Jak wsadziłem do A500 kartę turbo z 1MB FAST, 68020 16MHz i 68882 50MHz, to był wtedy huragan. Sceny w Realu1.4 nie generowały mi się dniami, tylko godzinami.
[#9] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@kmilota, post #8

Oj (jak dobrze pamiętam), ja miałem taką, co tak się przełączło slow/chip. Amiga 500 adresowała pamięć z pod klapki bez problemu do 1 MB. Ty opisujesz pamięć 1 MB (razem 1,5). Wtedy trzeba było coś pod Agnusa podpiąć. Miałem też taką w ręku co dawała razem 2,5 MB. Tam to było różnych kabelków do podłączenia.

[#10] Re: Rozszerzenie do A500, ale jakie?

@AS, post #9

Zgadzam się, z Agnusem w Rev 6. i późniejszych Amiga 500 mogła zaadresować 1MB CHIP RAM (z Agnusem z A500+ 2MB), z drugiej strony wybór pomiędzy CHIP a SLOW jest realizowany bodajże na JP2 albo JP7...w każdym razie czytałem kiedyś artykuł jak dopalić A500 rev 6.a wzwyż poprzez dołożenie 512KB RAM na płycie głównej + ustawienie jej jako CHIP i te zwory miały znaczenie (chodziło bodajże o obszar adresowania...normalnie pamięć ta była adresowana tak, że układy specjalizowane nie miały do niej dostępu...czyli niby FAST, ale taktowana poprzez AGNUSa...wolno...dlatego SLOW). JAk coś przekombinowaem to przepraszam...aż tak w HW Amigi nie wnikałem, a szkoda bo to bardzo interesujący temat.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem