[#1] Naprawa obudowy EBOX?
Czołgiem.

Mam pytane - kupiłem obudowę EBOXA, niestety.. rdza ją zżera.
Pytanie czym ja doczyścić? Myslałem o piaskowaniu lub mączkowaniu, a póxniej lakierowaniu proszkowym, niestety w Krakowie nikt mi tego nie chce zrobić.

Macie jakieś pomysły? Idzie o stelaż obudowy - blacha na zewnątrz jest nówka sztuka.

Dzięki!

[#2] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@Rembrand, post #1

szczota druciana i hameraid

[#3] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@arti4-92, post #2

w ten sposob sobie mozna tylko kuku zrobic.
A obudowe probowalem hameritem malowac, nie powiem Ci jak to wyglada.

ZAPOMNIJ :)

Jakies inne sugestie?

[#4] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@Rembrand, post #3

A Byles u jakiegoś blacharza od aut? Piaskowanie tez sie da w crackowie zrobic...
[#5] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@DiloN, post #4

piaskowanie takiego niewielkiego elementu

najprostszy sposob oczyscic ze rdzy (np.jakis delikatny papier scierny), szpachla lub inne wypelnienie, znow papier scierny i malowanie jakims anty rdzewnym lakierem

tu nie ma wielkiej filozofii

[#6] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@kutafon, post #5

To o tym mówiłem, ojciec właśnie wczoraj pozbywał się rdzy w naszym samochodzi, najpierw zdrapywał to szczotką drucianą, a potem hameraid

[#7] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@Rembrand, post #1

Swego czasu mechanik reperował mi progi w aucie, bo pojawiły się małe dziurki. Używał jakiejś taśmy, która później smarował jakimś środkiem, tak że stawało się to twarde jak blaszana wstawka. Popytaj blacharzy, co to było, bo ja nie pamiętam. Twierdził, że dostał to w sklepie z farbami. (Właśnie, może tam Ci doradzą. Ja bym spytał)
[#8] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@ender, post #7

W sumie to najlepiej bedzie, jak zamiescisz fotke ile tej rdzy jest naprawde. Jesli to sa dziury na wylot (w co watpie), to mozna powalczyc wloknem szklanym. Ale chyba najlepszym i najtanszym sposobem jest papier scierny (2-3 rozne grubosci) i do tego farba/lakier zabezpieczajace przed korozja (ja hamerajta nie polecam, to co jest sprzedawane na polske to badziew w porownaniu z hamerajtem z anglii - za polowe mniejsza cene Masz sniezke o takim samym dzialaniu i wytrzymalosci). Oczywiscie sa rozne inne metody, ale fotka definitywnie by rozwiala wszelkie watpliwosci...
[#9] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@Rembrand, post #1

jak przedmówcy miałem też problem z Eboxem ale zaparłem się wziąłem papier ścierny i stelaż przeleciałem nastepnie pociągnąłem całość farbą podkładową w sprayu. Podobnie było z blachą tylko już nie malowałem podkładówką tylko normalną. Najgorzej miała się sprawa z plastykowym przodem obudowy tu wymagana była większa ostrożność, czyli drobniusi papier + farba do PLASTYKU !!!

[#10] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@flash5, post #9

no i czad - chodzi mi o stelaz. jakiej farby uzyles? spray czy pedzel?
Ja pomalowalem czesc hammeritem ale dran oczkuje i powierzchnia wyglada jak stare ogrodzenie.

[#11] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@Rembrand, post #10

No to teraz wam podpowiem.
konstrukcja metalowa czy to inny stelaż powinno być odpowiednio przygotowane, tak jak każda metalowa powierzchnia.
NIE używaj hameraid to badziew do bramek i furtek na wsi a nie do kompa a na dodatek w żaden sposób nie wstrzymuje rdzewienia, tylko ukrywa je przed twym okiem. Blacharz który posługuje się tym środkiem musi być nie źle nabzdryngolony że tak robi
co do piaskowania możliwe było by że niektóre elementy bardziej skorodowane znikną.
pozostaje ci jedynie papier ścierny grubość 100,150 lub 240 potem taki fajny tani środek który naprawdę wstrzymuje rdze. nazywa się cortanin. do nabycia w każdym sklepie z farbami.
po wyschnięciu tego środka znowu papier a potem odtłuszczanie i malowanie
najlepiej było by prysnąć metalikiem w sprayu tylko tym akrylowym. no i masz spokój z rdzą na jakieś 50 lat

[#12] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@Rembrand, post #10

podkład w spray'u

[#13] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@krzysiekk, post #11

Cortanin F - taki fioletowy o 'ciekawym' zapachu? Hmm...kiedyś się tym posługiwałem...na dobrą sprawę działa tak, że oddziałuje z rdzą chemicznie i na jakiś czas zapobiega dalszej korozji. Chyba dobry środek jako 'grunt' ^^ Ale podkład i tak by się przydał.
[#14] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@abcdef, post #13

nie no podkład oczywiście bo inaczej to kicha po prostu zapomniałem dopisać

[#15] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@arti4-92, post #6

arti4-92 napisał(a):

> To o tym mówiłem, ojciec właśnie wczoraj pozbywał się rdzy w
> naszym samochodzi, najpierw zdrapywał to szczotką drucianą, a
> potem hameraid

Hameraid używać do samochodu? Jakie auto ma twój ojciec? A o IQ już się nie będę pytał.
Hameraid się nie nadaje nawet do malowania barierek na balkonie. To przereklamowana farba.
[#16] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@kmilota, post #15

zabezpieczał go przed rdzą, on nie miał ładnie wyglądać(progi i podłoga trochę z zwieszchu były pokryte rdzą) a samochód to golf ;P

[#17] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@arti4-92, post #16

Hameraid i zabezpieczenie przed rdzą ?? To już minia jest lepsza.

Ostatnia modyfikacja: 22.07.07 18:12
[#18] Re: Naprawa obudowy EBOX?

@kmilota, post #17

Moim zdaniem najlepiej przetrzeć papierem sciernym cienko ziarnistym te elementy które są pokryte rdzą a później dać na to podkład i pomalować farbą
akrylową w spreju tak ze 3 razy . Sam tak robiłem polecam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem