[#1] PPC vs XPC
Ponieważ w miom CSPPC 604-ka coś niedomaga (a może tylko się "odkleiła"?), udało mi się zdobyć zapas. Obecnie mam tam PPC604e 233:

- jak widać trochę ukruszony pewnie przy kombinacjach z radiatorem - nie wiem, czy to ma znaczenie, choć na zdjęciach widziałem w podobnym stanie działające.
A zapasowe to wersje 200 MHz (jedną PPC/IBM i druga XPC/Motorola).

Ciekawe, czemu XPC ma większy chip niż PPC? Ze znalezionych informacji wynika, że obie wykonane w tym samym procesie 0.35um. Tyle że XPC to tak naprawdę nie produkt końcowy, a jakaś seria pilotażowa przedprodukcyjna.
Pytanie brzmi, czy po przelutowaniu i zapewnieniu odpowiedniego odprowadzenia ciepła, wersja 200MHz ruszy w miejscu poprzednika 233MHz, czy cośtam trzeba pozmieniać jeszcze (jakieś mnożniki)?
[#2] Re: PPC vs XPC

@BigBang, post #1

Sprawdź czy jakiś 450 mhz nie pójdzie
Chyba są takie mody
[#3] Re: PPC vs XPC

@WojtekX, post #2

najwyższy chyba jest 604e 375MHz, którego można podkręcić nawet ponad 400 MHz, jest o tym w tym wątku
[#4] Re: PPC vs XPC

@WojtekX, post #2

Nie chcę modować, tylko przywrócić do sprawności, z ewentualna zamianą cpu 233 na 200 MHz.
Wiem że Stachu podkręcał, więc szansa jest że wersja 200 MHz pójdzie na 233 MHz, tylko nie wiem czy jakieś dodatkowe rzeczy należy zrobić (jakieś mnożniki itp., bo kwarc może chyba zostać ten sam...).
Wciągnę jutro doca z Motoroli, pewnie gdzieś to jest opisane.
[#5] Re: PPC vs XPC

@BigBang, post #4

Powiedzmy 400 mhz w ogóle nie obciąży niczym karty.
Ja bym kupił max. Sama zaleta. Morph OS znośnie by działał.
[#6] Re: PPC vs XPC

@BigBang, post #4

Wiem że Stachu podkręca

Nie podkręca, tylko wymienia procesor.
A to spora różnica.
[#7] Re: PPC vs XPC

@stachu100, post #6

Stachu a jaki jest max w przypadku blizzarda ppc?
[#8] Re: PPC vs XPC

@stachu100, post #6

Czyli co, taka 200 wlutowana zamiast 233 powinna działać bez dodatkowych zabiegów, co najwyżej trochę się bardziej może grzać - dobrze rozumiem?
[#9] Re: PPC vs XPC

@BigBang, post #8

dużo zależy od farta, jaka się trafi sztuka, jak Trafisz na taką z końcowego okresu produkcji to często cyferka na obudowie mało znaczy bo większość sztuk chodzi i tak więcej niż max modele danej serii, więc taka 200MHz z końca produkcji może lepiej się kręcić niż 233MHz z początku.
Ta 375MHz to już inna sprawa, ona jest w innym procesie produkowana, na niższe napięcie i przy 375MHz pewnie mniej się grzeje niż fabrycznie montowana 233MHz ( sytuacja analogiczna jak z 040@40MHz i 060@60MHz ).
Co do Twoich procków ja bym tego XPC zostawił sobie jako artefakt kolekcjonerski, a do karty wrzucił tego nowszego ( a najlepiej kupił 375MHz, jak i tak karta będzie męczona wymianą procka to lepiej na najnowszego który miej się grzeje ).
Ta XPC to seria próbna, może mieć błędy i bardziej się grzać, po wielkości samego rdzenia można podejrzewać że jednak jest wykonana w innym procesie niż produkcyjne sztuki ( zdarzało się motoroli już to, gdy nie mieli jeszcze w pełni wdrożonego nowego procesu )
[#10] Re: PPC vs XPC

@fazior, post #7

Max PPC jaki można zainstalować w Blizzardzie to 300MHz MPC603RRX300LC
można go jeszcze lekko podkręcić jakieś 10%
300MHz można ustawić 6x50MHz, a jak pamieć i karta się wyrobi to lepiej 5x60MHz
a najlepszy wynik uzyskałem na 5x66MHz ( @330MHz )

teoretycznie w Blizzardzie można ustawić max 450MHz ( max mnożnik x6 i max zegar 75MHz ) ale mój procek miał już problemy przy 360MHz ( 6x60MHz ) i nie akceptuje magistrali 75MHz mimo że 060 i pamieć się wyrabiają, a ten 603e oficjalnie powinien chodzić z zegarem miedzy 33-75MHz, w przeciwieństwie do 060 która oficjalnie mam max 60MHz
[#11] Re: PPC vs XPC

@UJP, post #10

Tu jest coś opisane - są jakieś zworki wyboru mnożnika, ale to ewentualnie przy korekcie zegara.
Google znalazł też kilka "rozebranych" fotek różnych CSPPC i niekóre mają włożone XPC - czyli te procki dają radę jednak, choć może nie pociągną najwyższych częstotliwości.
[#12] Re: PPC vs XPC

@BigBang, post #11

Na ebay.uk są 604e 332 mhz oraz 375 mhz
[#13] Re: PPC vs XPC

@BigBang, post #8

To zależy od konkretnego egzemplarza procka.
Najlepiej oczywiście puścić na znamionową częstotliwość z FSB 66MHz max (najlepiej FSB 60MHz).
[#14] Re: PPC vs XPC

@BigBang, post #1

Naprawiona:
link

Ktoś wcześniej nieźle smażył, aż dziwne że nic nie padło.
[#15] Re: PPC vs XPC

@stachu100, post #14

Super! Ale się cieszę że oryginalna 604e się odpaliła. Będzie trochę radochy w tym trochę ponurym okresie.
Kiedyś, ładnych już parę lat temu, dałem ją do reballingu jakimś lajkonikom w serwisie laptopów (no wiem, durne to było), no i pewnie słabi w tym byli. Teraz już wiadomo gdzie szukać pomocy!
Jeszcze na koniec - ten widoczny na nagraniu radiator to oryginał? Ja w pudle po karcie znalazłem dwa podobne, być może jeden to oryginał, ale i tak jakieś przymałe mi się wydają...

Czy 604e ma możliwość odczytu temperatury rdzenia (z poziomu systemu)? A jak nie sam cpu, to czy CSPPS ma taki myk?
[#16] Re: PPC vs XPC

@BigBang, post #15

Czy 604e ma możliwość odczytu temperatury rdzenia (z poziomu systemu)? A jak nie sam cpu, to czy CSPPS ma taki myk?

Niestety nie.
[#17] Re: PPC vs XPC

@stachu100, post #14

No to odpaliłem w końcu!
WhichAmiga pokazuje mi tak:
---------------------------
WhichAmiga 1.3.25 (7.02.07)
Written by Harry "Piru" Sintonen. Copyright Š 1995-2007 Harry Sintonen.

Evaluating system...
Central Processing Unit: MC68060 50.0 MHz (rev 1)
1 WarpUP Processor(s): PPC 604e 233 MHz (rev 18.3), 66 MHz busclock
Floating Point Unit: 68060fpu 50.0 MHz
Memory Management Unit: 68060mmu running
Custom graphics chip: AGA Lisa 4203 (rev 0)
Custom animation chip: AGA PAL Alice 8374 2M (rev 3-4)
Other custom chip(s): Paula 8364 (rev 0), Ramsey (rev 15), Gary (rev 0)
Graphics system: CyberGraphX V4
Graphics board(s): CyberVision PPC
Hardware Clock: clock + battmem found, sunday 22-mar-2020 18:50:48
Max. Chipmem available: 2032 K
Max. Fastmem available: 146432 K
ROM chip version: 40.70 (Kickstart 3.1)
ReKicked ROM, version: 45.57 (Kickstart 3.9)
Workbench version: 45.3 (Workbench 3.9)
SetPatch version: 44.38
Cyberstorm PPC serial # DC50001 (board version 4)

Your computer is an Amiga 4000 Tower.
-------------------------------------
Troche mam do aktualizacji.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem