[#1] amiga A1200 a oryginalna gęsta stacja
witam wszystkich magikow. od jakiegos czasu zaczalem zastanawiac sie dlaczego stacja HD nie czyta i nie formatuje tych dyskietek. aby sformatowac dysk musze zaklejac "oczko" (format tylko DD)
os 3.9, amiga chyba Escomu (ma napis amiga a 1200 - nad i jest ten "nowoczesny" czerwony kwadracik), kick 3.1.
jest ktos odwazny podjac sie tematu?:)
dzieki z gory
[#2] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@shake, post #1

A wcześniej stacja czytała dyski HD?

[#3] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@PopoCop, post #2

nigdy nie czytala ale dopiero ostatnio zaczelo mnie to zastanawiac dlaczego:)
[#4] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@shake, post #3

Bo to piecowa gęsta stacja dyskietek przerobiona przez Escom na rzadką. Escom tak robił w sprzedawanych A1200
[#5] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@APC74, post #4

i to juz koniec tematu?:)
[#6] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@shake, post #5

Ano. Choć kiedyś na Aminecie spotkałem się ze sterownikiem do takiej przerobionej stacji dyskietek z Escomowskiej edycji A1200 - niestety nie miałem możliwości jego sprawdzenia bo sam mam A1200 by Commodore. Z tego co pamiętam można było zapisywać dyskietki na gęsto, ale we własnym formacie tego sterownika. Niestety po tylu latach nie pamiętam nazwy tego sterownika.
[#7] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@shake, post #5

Tak, koniec. Amiga 1200 standartowo nie ma gęstej stacji dyskietek. Escom przerobił gęstą PeCetową na Amigową, ale Amiga widzi ją jako rzadką. Jak chcesz gęstą, to dokup zewnetrzną Amogową gęstą i bedziesz miał w Amidze 1,7 MB.

[#8] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@APC74, post #6

Ja natomiast słyszałem, że można z odpowiednim sterownikiem czytać w tych stacjach gęste dyskietki PC, ale Amigowe rzadkie. Nie testowałem tego, gdyż wtedy dorobiłem się Amigi 4000, a ta miałą gęstą standartowo.

[#9] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@AS, post #7

coz...to ladna lipe panowie odwalili swojego czasu...;)
co do dodatkowego sterownika - jesli to ma swoj format to cala zabawa jest bez sensu...
a jesli chodzi o zewnetrzna gesta stacje do Ami...to juz chyba teraz nie ma sensu kiedy standardem jest HDD i CDROM...
ok...dzieki Wam wszystkim!
[#10] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@shake, post #9

dlaczego lipe?standard wymagal dyskietki DD to byla.Inna sprawa ze te przerobienie stacji HD nie bylo az tak latwe.Nasz uklad sterujacy byl bardziej skomplikowany od windzianej,chocby sygnal ready(te m.in. stukanie stacji) dzieki ktoremu komp sam rozpoznawal ze wlozono dyskietke.

[#11] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@AmiChris, post #10

poniekad masz racje...widzialem schemat elektroniki do przerobki piecowej stacji. mi by sie nie chcialo:)
[#12] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@shake, post #11

Przerobienie stacji pecetowej HD na amigowa HD nie jest az takie trudne.
Najlepiej do takiej przerobki nadaja sie starsze napedy.
Polecam poczytac strone Mono:
http://www.mono.cyb3r.org/index.php?page=elektronika
[#13] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@AS, post #7

Nozna (bylo?) dokupic dla A1200 wewnetrzna stacje HD i czytala (a u mnie czyta do dzis) 1,76 i 1,44 MB. Kosztowala wtedy (1998r) ok 150zl ale chodzi do dzis ok, racja

[#14] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@necavi, post #13

Masz racje - cholerna kase kosztowala. Minusem jest ze zwalnia swoja predkosc w trybie HD.

[#15] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@AS, post #8

Kiedys w ACS byla o tym wzmianka, probowalem ale nie udalo mi sie nic tym programem zdzialac.

[#16] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@11MASTEr, post #14

Zwalniać niestety będzie każda - ograniczenie Pauli, która wymusza stałą prędkość transmisji, a w efekcie niższe obroty przy stacji HD.
[#17] Re: amiga A1200 a oryginalna gësta stacja

@shake, post #1

Ostatnia modyfikacja: 18.07.07 22:02
[#18] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@madman15, post #16

Nie kazda, bo np. podpieta prze IDE lub SCSI nie bedzie - mam tu na mysli np. LS120

[#19] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@11MASTEr, post #18

LS120 nie obsluzy dyskietki amigowej :(
[#20] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@Norbert, post #12

Wiesz jak to Mono zrobił? Rozebrał moją oryginalną 1,76MB amigową stację (uprzednio zrywając plombę i oświadczając że nie ma prawa nic się zepsuć w niej ), coś dołożył do stacji grzybowej 1,44MB, coś ujął i wyszło. Mono jest naprawdę niezły. Pozdrawiam Monuś )
[#21] Re: amiga A1200 a oryginalna gêsta stacja

@11MASTEr, post #14

Moja nie zwalniała w trybie HD
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem