[#1] BlizzardPPC i "ubity" element...
Czesc Wszystkim! :)
Sprawa sie ma krotko - podczas remontowania/rozkladania Ami wyciagajac BlizzaPPC zawadzilem o mojego elboxa i urwalem zaznaczony na obrazku element. Czy bylby ktos tak mily i powiedzial mi co to za element i jakas ewentualnie symbolike bo wypadaloby to wreszcie zrobic. Pozdrawiam! :)

Ostatnia modyfikacja: 19.07.07 14:42
[#2] Re: BlizzardPPC i "ubity" element...

@Lokaty, post #1

Prawdopodobnie rezystor lub kondensator SMD, mam nadzieję że zachowałeś szczątki? :)
[#3] Re: BlizzardPPC i "ubity" element...

@abcdef, post #2

Nawet je probowalem "przykleic"... ale jedna z "lapek" tego zwirza ;) sie ulamala przy samej obudowie. Warto jeszcze zaowazyc, ze na tym elemencie jest ciemniejszy pasek mogacy stwierdzac polaryzacje jezeli to wogole jest brane pod uwage w takich ukladach... .

[#4] Re: BlizzardPPC i "ubity" element...

@Lokaty, post #3

oj wziąłeś się na amibt Lookaty

Nareszcie !!!

[#5] Re: BlizzardPPC i

@Lokaty, post #1

Witam.
To jest kondensator tantalowy w obudowie SMD.
Tak, polaryzacja ma w tym przypadku duże znaczenie.
Jednak trzeba uważać, bo inaczej niż w elektrolitach kreska oznacza "+" a nie minus.

Co do wartości, to nie jestem teraz w stanie jej podać.
Przyczyna jest prosta, nie mam Blizarda PPC (a bardzo bym chciał mieć :) ).

Rodzaj elementu zobaczyłem na zdjęciach w internecie.
Postaram się jeszcze poszukać, ale nic nie mogę obiecać.

Pozdrawiam.

Niestety nie da się dokładnie odczytać ze zdjęć, które posiadam, wartości kondensatora.
Jedyne co mogę zasugerować to, że kształt opisów (na zdjęciu w dużym powiększeniu) jest podobny do opisów tantali, które są umieszczone na prawo od wtyczki zasilania wentylatora (6 szt. w jednym rzędzie).

Ale może ktoś już zerknął na swojego PPC i wkrótce Ci poda dokładną wartość.

Ostatnia modyfikacja: 19.07.07 17:00

Ostatnia modyfikacja: 19.07.07 17:01
[#6] Re: BlizzardPPC i

@cichym, post #5

Majac ta karte probowalem sie zapoznac z oznaczeniem tegoz elementu, ale chyba moj ulomny wzrok nie pozwala na prawidlowe odczytanie oznaczen... poczekam jeszcze - moze komus sie udalo ustalic pojemnosc tegoz kondensatora.

[#7] Re: BlizzardPPC i "ubity" element...

@flash5, post #4

Nooo trza Chopie!! :P

[#8] Re: BlizzardPPC i

@Lokaty, post #6

Na mojej karcie, na tym kondensatorze czytając od góry pisze:
106
8K
747
[#9] Re: BlizzardPPC i

@Amirul, post #8

Chyba jednak 106 6K 747

http://img128.imageshack.us/img128/6596/blizvz9.jpg

Ostatnia modyfikacja: 19.07.07 19:12
[#10] Re: BlizzardPPC i

@Sylwester, post #9

Możliwe. U mnie ta szóstka wygląda jak ósemka OK
[#11] Re: BlizzardPPC i "ubity" element...

@Lokaty, post #1

Dzieki Chlopaki!! - jestescie wielcy, cheeers!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem