[#1]
moje boje z GVP COMBO 040 A2000
Witam serdecznie
Kilka dni temu pytałem o MMU na 040 - w mojej GVP AIBB i Sysinfo podawały wyłączone MMU.
Zrobiłem co nastepuje - wywaliłem wszystkie zworki z karty, wziąłem rozpiskę i pomalutku zacząłem wszystko zworkować.
Najwięcej schodów jest właśnie ze zworką odpowiedzialną za MMU - opisana jest tak że naprawdę trzeba mieć mikroskop lub sokole oko :) żeby rozczytać. Tak czy inaczej zezworkowałem, wsadzam do kompa i ... buba.
Nie wstaje.
Sprawdzam zworki, wszystkie OK, przekładam pamięci i .. nic.
Po około godzinie walki z gadem, doszłem do zworki 22 - tryb burst.
Okazało się że zadziała tylko wtedy kiedy obsadzone są wszystkie 4 simmy - u mnie tylko dwa.
Szczęśliwy i usmiechnięty widzę - bootuje się!!
Odpalam (zworka MMU włączona) i... dupa. Nie ma MMU.
Nie znam żadnego softu który byłby w stanie zidentyfikować wersję CPU (EC/LC/Normalna) zresztą chyba się nie da? NIe wiem czy motorole mają jakieś ID?
Ale w ostatnim odruchu natchnionej desperacji ściągnąłem dyskietkę instalacyjną i zainstalowałem podmieniając bibliotekę 040 na oczko starszą i... SUKCES! DZIAŁA!!!
Zrobię jutro zdjęcia i rozpiszę te zworki żeby ktoś się nie musiał mordować jak ja. Manuala nigdzie na sieci pełnego nie znalazłem do ściągnięcia, tylko niemiecką instrukcję ale od innej wersji - u mnie 6. jakby ktogdzie miał - poproszę :)
Teraz tylk znaleść ładną obudowę do A2000... przynamniej panel frontowy.. nie ma kto w pinicy? ;>