[#1] za długie zasłony
pomóżcie, koledzy
kupiłem sobie bardzo ładną zasłonę o wymiarach 140x250 cm. Ale do sufitu mam 240.
wymyśliłem, że trzeba ją uciąć, ale później wymyśliłem, że nie trzeba, bo można zagiąć 10 cm i nikt nie zauważy. Tak czy inaczej trzeba te 10 cm równo odmierzyć. Tylko jak to zrobić, bez rozkładania całej zasłony na powierzchni płaskiej? (a właściwie w ogóle bez rozkładania, bo nie mam na czym rozkładać, bo to bardzo ładna zasłona i jeszcze się pobrudzi)
A może ktoś ma lepszego pomysła?

p.s. obracanie zasłony o 90 stopninie wchodzi w grę.

Ostatnia aktualizacja: 17.06.2020 11:12:08 przez snajper
[#2] Re: za długie zasłony

@snajper, post #1

Odmierzasz 10cm na górze przy "żabce" i przypinasz. Sprawa załatwiona.
Jeśli okaże się z sufit nie jest równoległy do podłogi, to wykonujesz korektę.
Najlepiej w dwie osoby. Jedna poprawia, druga sprawdza czy jest już równo. szeroki uśmiech
[#3] Re: za długie zasłony

@snajper, post #1

kupiłem sobie bardzo ładną zasłonę o wymiarach...

Nie znam żadnego faceta, który w życiu kupiłby zasłonę :) Może Ty tęczowy jesteś ?
[#4] Re: za długie zasłony

@snajper, post #1

Masz kota? Jeśli jego ogon ma długość 10 cm to go utnij a posłuży za linijkę. Przyłóż ogon poziomo do rogu zasłony i zagnij w miejscu gdzie się zaczyna. Krok drugi. Tu z pomocą przyjdzie drugi kot bo tamten uciekł.

Tak w ogóle to jeszcze aktualne?
[#5] Re: za długie zasłony

@snajper, post #1

Aby uzyskać fachową pomoc zapytaj na forum krawieckim, ew. skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą ;)
[#6] Re: za długie zasłony

@snajper, post #1

dobuduj se 10 cm podsufitu w suficie pomysł OK
[#7] Re: za długie zasłony

@Norbert, post #2

Odmierzasz 10cm na górze przy "żabce" i przypinasz. Sprawa załatwiona.
Jeśli okaże się z sufit nie jest równoległy do podłogi, to wykonujesz korektę.
Najlepiej w dwie osoby. Jedna poprawia, druga sprawdza czy jest już równo

gdybym miał drugą osobę do dyspozycji, to by nie było problemu. :/ Jednak to chyba jedyna sensowna opcja.

@ingenic logo Amigi jest tęczowe, więc można powiedzieć, że jestem tęczowy. :) A zasłona nie jest tęczowa, tylko w tonacji ciemnozielonej i w dodatku dizajnerska (cokolwiek by to znaczyło).

@amikoksu mam kota, ale linijkę też mam, to po co psuć dobrego kota?

@selur to jest pewien plan.
[#8] Re: za długie zasłony

@snajper, post #1

Wieszasz na jednym końcu z 10 cm zakładem potem na drugim końcu z zakładem 10cm. A po środku"samo wyjdzie".
[#9] Re: za długie zasłony

@Tomski, post #8

Serio odpowiadacie na ten topic?
[#10] Re: za długie zasłony

@snajper, post #7

mam kota, ale linijkę też mam, to po co psuć dobrego kota?

Zawieszona zasłona albo kot bez ogona, jak tam chcesz. A linijka do zmierzenia długości ogona.
[#11] Re: za długie zasłony

@Tomski, post #8

ok OK
póki co muszę je chyba wyprać A do tego trzeba mieć szpencjalne środki piorące oraz inne rzeczy. Ehhh, a myślał człowiek, że to przyniesie listonosz zasłony i cyk, i już.
[#12] Re: za długie zasłony

@snajper, post #11

póki co muszę je chyba wyprać

Tu z pomocą też przyjdzie kot no i jakiś detergent by się przydał. Masz mleko na stanie?
[#13] Re: za długie zasłony

@mikecios, post #9

A dlaczego nie? Jest ciekawiej, śmieszniej i co tam kto chce jeszcze. Ważne, że każdy z nas dobrze się bawi przy tym:)(piszę o sobie). W dzisiejszych czasach małe rzeczy cieszą ...
[#14] Re: za długie zasłony

@amikoksu, post #12

nie mam mleka. Dorosłe koty nie piją mleka (znaczy nie powinny). Pamiętam, że mleko to była zmora w przedszkolu. Do tego na niektórych pływały korzuchy... wymiotuje I jeszcze te zakłamane plakaty "pij mleko - zostaniesz karateką" i każdy mówił, że jak nie będziesz pił mleka, to nie urośniesz. Ja jednak przeczuwałem, że to wszystko jest grubymi nićmi szyte. Jedyne akceptowalne mleko to było mleko w proszku, oczywiście jedzone łyżeczką z torebki.
[#15] Re: za długie zasłony

@snajper, post #14

Nie pisałem o piciu mleka. Po prostu polaną mlekiem zasłonę kot by elegancko wyczyścił. Zmora nie zmora ale się piło i nie żałuję. Karateki nie pamiętam, że nie urośniesz pamiętam. I Jeszcze mówiono dlaczego murzyny mają tak białe zęby, bo piją mleko.
[#16] Re: za długie zasłony

@amikoksu, post #15

A mnie coś chodzi po głowie, że czarnoskórzy mają problem z przyswajaniem mleka.
[#17] Re: za długie zasłony

@Tomski, post #16

100% Koreańczyków nie trawi mleka. I trochę Chińczyków którzy pochodzą z rejonów pobliskich Korei także.
[#18] Re: za długie zasłony

@Tomski, post #16

A nie wiem, może murzyni nie są w jakiś sposób przystosowani do jakiegoś składnika w mleku. Wśród białych też zdarzają się przypadki na nietolerancję laktozy. A z tymi białymi zębami u murzynów i mlekiem to był raczej kit hihi.
[#19] Re: za długie zasłony

@amikoksu, post #18

"Nietolerancja laktozy" to mit. Laktaza jest wytwarzana "na żądanie". Jeśli w ogóle nie pijesz mleka to będziesz miał kłopoty jak wypijesz nawet pół szklanki. Jak zaczniesz od naparstka dziennie i będziesz stopniowo podnosił dzienną dawkę to po pewnym czasie wypijesz całą paletę jak zechcesz.
[#20] Re: za długie zasłony

@Tomski, post #16

A mnie coś chodzi po głowie, że czarnoskórzy mają problem z przyswajaniem mleka.

no tak, teraz wszystko jasne:
"Mama po­wia­da: Na­pij się mle­ka,
A on na drze­wo ma­mie ucie­ka"

wracając do tematu - kupiłem dziś Kokolino płyn do płukania tkanin. Bo na stronie o praniu zasłon pisali, że Kokolino. Tylko teraz nie wiem czy wziąłem dobry, bo na jednym było napisane sensitive i że hipoalergiczny itp., a na drugim nie. Ale ostatecznie wziąłem ten drugi, bo na drugim były kwiatki, a pierwszym był jakiś niemowlak i jeszcze by wyszło, że zasłony po wypraniu mają zapach niemowlaka.
A na tym "sensitive" to już raz się przejechałem, kupując proszek do prania, który też był sensitive, a po szczegółowym zapoznaniu z informacjami z tyłu małym druczkiem dowiedziałem się, że proszek sensitive nie nadaje się do tkanin delikatnych. No, logiczne.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2020 02:18:39 przez snajper
[#21] Re: za długie zasłony

@Tomski, post #16

[#22] Re: za długie zasłony

@recedent, post #19

Nie zagłębiałem się w szczegóły, tak tylko o laktozie wspomniałem. Nie mam z tym problemów. Chłonę mleko prosto od krowy jak i wyroby mleczne prawie każdego dnia. Raz tylko po litrze mleka na czczo miałem przeboje, ale to inna historia na osobny temat hihi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem