[#1] Padla stacja?
Byłbym pisał w moim wątku ale komuś przeszkadzał i go zamknął... W dalszym ciągu sprawa sprzedaży jest aktualna nad ceną się jeszcze zastanowie - grosze nie wchodzą w grę. Ale nie o tym chciałem pisać. Jak pisałem amiga nie była uruchamiana ok 10 lat. Z nią wszystko w porządku ale stacja zaczęła swirować - wcześniej działała bez zarzutu. Teraz czyta kiedy jej sie podoba i coraz rzadziej. Po włożeniu dyskietki 3 razy próbuje ją złapać ale sie nie udaje. Innym razem rzęzi niemiłosiernie. Nie ma co chyba pada. Myślałem że zajrzę przedmucham popukam podokręcam i będzie ok. Po zdjęciu obudowy okazuje się że w środku znajduje sie taka sama z wyglądu stacja co w pececie i już dalej zrezygnowałem z rozkręcania żeby do końca jej nie zmasakrować. Po włączeniu raz załapała - potem już nie... Gdy przyłożę ucho to słychać takie wibracje ale to chyba powoduje ten napęd spod spodu.

A więc wiecie co może szwankować? Może te objawy są wam znane? Jest szansa ażebym sam to naprawił? Gdyby stacje takie były jeszcze w sklepie to kupiłbym i zamontował ale że nie ma. Firma Sony.

Ps. Nie pomyśleliście o przeniesieniu forum na phb?

[#2] Re: Padla stacja?

@ami600, post #1

Można przerobić zwykłą spotykaną w PC. Kupić na allegro, efunzine, giełdzie ppa. Stacje dyskietek i dyskietki to relikt przeszłośći :P Kup od razu A1200, będzie mniej problemów :P

P.S: Forum PPA rulez! Phpbb i inne świństwa? NIGDY!!1

[#3] Re: Padla stacja?

@ami600, post #1

Stacja samsunga z PC (odpowiednia seria) i po przelozeniu 2 zworek (ew. przelutowaniu zworek smd) i jestes w domu.
[#4] Re: Padla stacja?

@ami600, post #1

Pomyślałem by nigdy nie przenosić forum na phpBB.

[#5] Re: Padla stacja?

@ami600, post #1

Nie przenoście nam forum na phpBB!

[#6] Re: Padla stacja?

@ami600, post #1

mi sie te forum osobiscie bardzo podobo i jest hmm takie jakby bardziej czytelne

[#7] Re: Padla stacja?

@ami600, post #1

Ok widzę że się przyzwyczailiście do tej formy. Nic mi do tego.

Co do stacji dyskietek każdą pecetową da się przerobić czy tylko i wyłącznie tego samsunga z określonej serii? Bo używaną można mieć nawet i za 5zł na allegro. A tak to szukać igły w stogu siana pewnie za wygórowaną cene...

Co do ceny mojego zestawu to na efunzine łysa używana amiga 600 z myszką i zasilaczem chodzi za 140. To czyli ja mam za swoją wziąć 80? Takie padały propozycje. To chyba nieporozumienie. Zakładam że stacja będzie sprawna.

I jak widzę te wszystkie dodatki które mam w zestawie raczej nie podnoszą ceny - na to wychodzi że trzeba je sprzedać osobno bo lepiej na tym wyjdę.

Ostatnia modyfikacja: 23.07.07 20:24
[#8] Re: Padla stacja?

@ami600, post #1

Jak stała to na pewno zakurzona głowica, dodatkowo mechanizmy mogły
sie troszkę "rozkalibrować" pod wpływem temperatury/wilgoci ect...

Co do PHPBB - bo chyba o to Ci chodziło, to mam nadzieję, że nie
zmieni się engine - tamten potworek jest okropny w używaniu....

[#9] Re: Padla stacja?

@ami600, post #7

Kto ci powiedział, że ktoś kupuje? ;p

[#10] Re: Padla stacja?

@abcdef, post #3

W sumie dowolna stacja od PC i ew poprawka na to skad idą niektóre
sygnały.

[#11] Re: Padla stacja?

@Kaczus, post #8

Tak moja pomyłka PhpBB.

Hmm czy stacja dała radę się zakurzyć od wewnątrz? Cały zestaw był dość szczelnie zapakowany w kartonie a karton stał w rzadko otwieranej szafie ale kto tam go wie?

[#12] Re: Padla stacja?

@ami600, post #7

ami600 napisał(a):

>
> Co do ceny mojego zestawu to na efunzine łysa używana amiga 600
> z myszką i zasilaczem chodzi za 140. To czyli ja mam za swoją
> wziąć 80? Takie padały propozycje. To chyba nieporozumienie.

Jasne, że nieporozumienie. Za samo rozszerzenie żądaj minimum 80 zł. Sam takie sprzedałem zimą za 95.
[#13] Re: Padla stacja?

@abcdef, post #3

Stacja samsunga z PC (odpowiednia seria) i po przelozeniu 2 zworek (ew. przelutowaniu zworek smd) i jestes w domu.

Takla stacja nie generuje sygnału ready . Nie BĘDĄ działac nie-dosowe gry . Np mortal kombat , cannon fodder , spur frog

Aby stacja PC generowała sygnał redy trzeba sie troszke nameczyć .(wpiać odpowiednio diody)

Benedykt

[#14] Re: Padla stacja?

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

W artykule w ktorym opisalem montaz stacji dyskow w CDTVzastosowalem wlasnie stacje dyskow Samsunga.
Jaki model tego dokladnie nie powiem, jednak po malej drobnej i nie skomplikowanej przeobce (dwie zworki i jeden przewod)
stacja dziala jak za Amigi wyjeta. Generuje wszystkie sygnaly. Nie musialem dokladac zadnych diod.
[#15] Re: Padla stacja?

@ami600, post #1

Witam.
Wiekszosc stacji od PC mozna przerobic aby pracowaly w Amidze.
Najlepiej aby taka stacja miala duzo zworek.
Temat ten byl juz poruszany na tym forum.
Pozdrawiam.
[#16] Re: Padla stacja?

@Phibrizzo, post #14

A ja czekam, aż wreszcie - po przeczytaniu jednego z tych artykułów - spłynie na mnie odpowiednia wiedza, żebym *w końcu* zrozumiał jak to właściwie przerobić tę badziewną stację piecową. ;)
Zawsze mam inne modele niż opisane, co mnie przeraża, więc tak właściwie się nawet za to nie chwytam...

[#17] Re: Padla stacja?

@Benedykt Dziubałtowski, post #13

Przykro mi dobry przyjacielu, w tej stacji można wybrać by generowała RDY albo DC, tak samo jak można wybrać DS0 albo DS1 ;) W takim wypadku przeróbka ogranicza się chyba niemal wyłącznie do właśnie przelutowania zworek. W przypadku innych napędów konieczne zdaje się dobudowanie układu logicznego 'wytwarzającego' sygnał READY. Ja osobiście mojego samsunga z pieca przerobiłem, ale nie miałem okazji sprawdzić działania, natomiast w internecie napotkałem na informacje że samsungi sfd - 321b nadają się do amigi właśnie z w/w drobnych modyfikacji zapewniających pełną sprawność. Niestety nie wiem czy stacja działa jako HD czy DD
[#18] Re: Padla stacja?

@abcdef, post #17

W innych sygnal ready i kilka innych moze znajdowac sie w innych miejscach - kiedys jak sam przerabialem to sie okazalo, ze w rezultacie znalazlem wszystkie sygnaly, pomogla mi w tym taka bardzo stara ksiazka z opisami, gdzie moga byc wyprowadzone sygnaly nieuzywane w kontrolerach w pecetach....

[#19] Re: Padla stacja?

@abcdef, post #17

W tej stacji?? to znaczy w jakiej?? W tym wątku wyraźnie pisze ,że chodzi o samsunga jednak nikt nie podał modelu . Miałem samsunga z zworkami i tak jak pisze nie udało mi się za pomocą zworek ustawić sygnału redy .

KAŻÐĄ stacje pc 3,5 można w przerobić na stacje amigową 880kb . Jeszcze nie trafiłem takiej co by się nie dało .

Benedykt

[#20] Re: Padla stacja?

@5h00n4y, post #16

Na stronie www z mojego profilu znajdziesz artykul o przerobieniu stacji.
Dziala nie tylko na A1200.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem