[#1] a600 i 2mb
no wiec tak. Skolowalem sobie rozszezenie o 1mb pamieci jakiejs, ale problem jest taki ze nie ma jednej kosci ZIP no i czy moge to jakos ominac cos polutowac? czy musze zdobyc takowa kosc i ja tam wlutowac? jesli to drugie to moze ktos ma na sprzedaz taki wynazlazek?

[#2] Re: a600 i 2mb

@Banderas, post #1

Mógłbym prosić o dokładne zdjęcia płytki + pełen opis z kostki pamięci ZIP???
[#3] Re: a600 i 2mb

@*y, post #2

jak tylko bede mial dostep do jakiegos aparatu to oczywscie ze podam, niestety najpredzej bedzie to jutro

[#4] Re: a600 i 2mb

@*y, post #2

jednak udalo mi sie dzisiaj jeszcze zrobic zdjecia (kiepska jakosc bo telefonem robione)

http://img527.imageshack.us/img527/2416/dsc00292pf7.jpg
http://img232.imageshack.us/img232/7691/dsc00293sh7.jpg

te kabelki sa z tylu bo sciezki sa po przecinane/przepalone

a tu to co pisze na zipe OKI Japan 9A9Z
M5I (albo 1) 4256-I (albo jeden) 0 (albo o)Z
89 1 (albo 1) 8520 (albo o) 6

pamietam ze kiedys to dzialalo jak jeszcze byla ta kosc, a i tam gdzie ejst miejsce na zworke to tam ma byc zworka czy nie?

[#5] Re: a600 i 2mb

@Banderas, post #4

Zworkologię sprawdź sam! Podejrzewam, że jednak ma być. Służy z pewnością do wyłączania rozszerzenia! Co do kostki, zaraz będę szukał (w necie oczywiście).

Już mam:

"http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/11144/OKI/MSM514256C.html"

Jeśli nie wiesz co z tym zrobić, to pytaj.

Ostatnia modyfikacja: 24.07.07 20:22
[#6] Re: a600 i 2mb

@*y, post #5

a wiec pytam, co z tym zrobic?

[#7] Re: a600 i 2mb

@Banderas, post #6

Witam!!!
Kostki ZIP są dostępne w serwisie EBAY.de jednak ich cena jest.... wysoka.
Ta opcja więc odpada! Moja propozycja jest taka, załatw sobie odpowiednik w obudowie DIP (żaden problem) i wlutuj go w płytkę w miejscu przeznaczonym na zegar. Musisz oczywiście poprowadzić odpowiednie piny z "kostki" do miejsca gdzie był ZIP (kabelki) . Jeśli do wlutowywania wykorzystasz punkty lutownicze na płytce nie zapomnij o poprzecinaniu połączeń łączących je z resztą układu!!! Prośba zrób to starannie! To co jest po drugiej stronie płytki to lekki "dramat" !!!

[#8] Re: a600 i 2mb

@*y, post #7

wiem, ale takie to juz dostalem, kiedys jak jeszcze kumpel to mial (on tez to takie dostal:P) to to dzialalo, pozniej ja oczywscie musialem to spier***

Dziekuje za odpowiedz piwo

[#9] Re: a600 i 2mb

@Banderas, post #8

Witam teraz ja stałem się posiadaczem tego ZIP A 600 ścieżki już wyprostowałem i nie wygląda to już tak strasznie ale powiedzcie mi jak mam znaleźć ten zamiennik tego układu OKI M514256-10Z ? i czy trzeba to potem jakos przeprogramowac ?

[#10] Re: a600 i 2mb

@flash5, post #9

Poszukaj jakiejś kości pamięci 128kB (może być DIP)
o organizacji 256k x 4bit i połącz odpowiednie sygnały
(można je znaleźć na starych kartach graficznych od PC - tych na ISA i
starszych PCI).

Hint: szukaj napisu '44256'

Tutaj masz dokumentację: http://www.okisemi.com/datadocs/doc-eng/msm514256c.pdf

Nic nie trzeba programować.

Ostatnia modyfikacja: 28.08.07 14:56
[#11] Re: a600 i 2mb

@zyga64, post #10

czyli wychodzi mi na to że łączę 1 z 1; 2 z 2 .......

czy dip czy zip obojetne

[#12] Re: a600 i 2mb

@flash5, post #11

Łączysz nie wg. numeru pinu tylko wg sygnałów na tych pinach.

Czyli:

DQ1 z DQ1
DQ2 z DQ2
/WE z /WE
/RAS z /RAS

itd.
[#13] Re: a600 i 2mb

@zyga64, post #12

znalazłem kartę graficzną z grzyba i ma układy OKI M514256B-70R / 4322B10AZ9A9Z czy one się nadawają

[#14] Re: a600 i 2mb

@flash5, post #13

albo w jakich "starych " modelach kart były one zastosowane bo chyba nie potrafię właściwie skonstruować pytania do googli

[#15] Re: a600 i 2mb

@flash5, post #13

Powinny się nadawać. Cyferki po myślniku oznaczają czas dostępu/taktowanie pamięci (nie sadzę że ma to większe znaczenie w przypadku Amigi).

Najprościej będzie spróbować :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem