[#1] Niewidzoczny CD-ROM SCSI
Pierwszy raz mam okazję zobaczyć w działaniu A4000. Znajduje się w niej turbo Apollo 040 z SCSI. Dysk twardy SCSI jest widoczny. Uruchamia sie z niego system 3.1. Po podlaczeniu nagrywarki scsi (Yamacha CDW4416s) jest ona niewidoczna w programie Apollo-Install5.0. Ten program sluzy do partycjonowania dysku.

Nie bardzo wiem jak ustawic zworki (parzystosci, terminate) na cd-romie i dysku twarsym. Wg zworek cd-rom i dysk maja różny ID.

Poza tym zauważyłem brak pliku cdrom-handler na dyskietce od turbo Apollo ( katalog L: ), ktory to plik wykorzystywany jest w mountliście cd0. Czy cdrom-handler powinien być na dyskietce od turbo Apollo. Ewentualnie gdzie go mogę znaleźć?
[#2] Re: Niewidzoczny CD-ROM SCSI

@rjack, post #1

A np. w hdtoolboxie widzisz nagryware jako urzadzenie? /po zmianie scsi.device na dedykowany appollo scsi/ oczywiscie.

Sprawdz aminet haslem scsi - jest tam kilka programikow do sprawdzania szyny.

[#3] Re: Niewidzoczny CD-ROM SCSI

@11MASTEr, post #2

Okazało się, że jedna z nagrywarek scsi Yamaha była walnięta. W HDToolbox jest widoczna nagrywarka z ID=3 jak ustawione na zworkach nagrywarki. Widoczna jest dokładnie jako nieznane urządzenie 6 razy z różnymi LUN-ami.

Zainstalowałem AsimCDFS i teraz czyta płytki CD-ROM na tej A4000 z AmigaOS 3.1. AsimCDFS podał dokładnie model Yamahy w przeciwieństwie do HDTBox z AOS3.1. Podobno HDTBox z AOS3.9 podaje model - w sumie mało istotne :)

Dzięki za odpowiedz :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem