[#1] To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!
Hej!!!

Poniżej namiary na tanią przejściówkę 2,5'' na 3,5''.

aukcja.onet.pl/show_item.php?item=216699744

Żeby nie było, to nie ja je sprzedaję i nie jest to mój znajomy!!!
Chcę tylko pomóc posiadaczom A600 i A1200! Przejściówki tanie jak barszcz :

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 22:18
[#2] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@*y, post #1

Wrzuć, proszę, informację w linkiem do tutejszej giełdy - to chyba lepsze wyjście niż post na forum.
[#3] przejściówka 2,5'' na 3,5''

@*y, post #1

A poco użytkownikom A600/A1200 przelotka umożliwiająca podłączenie dysku 2,5" do kontrolera (taśmy) 3,5"?
[#4] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@APC74, post #3

spokojnie możesz podpiąć w drugą stronę - wtyk 2.5 cala na płytę główną A1200/600 i taśma 3.5 cala do HDD i CD. będzie działać.
[#5] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@wali7, post #4

Tak - tylko, czy ten wystający kawał laminatu (przy tym białym gnieździe zasilania) na to pozwoli?
[#6] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@APC74, post #5

Hmm...
Mimo wszystko przejściówka wygląda na "niski" model i myślę, że do desktopa się zmieści! Moge się jednak mylić!!!

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 23:39
[#7] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@*y, post #6

Nie to miałem na myśli, na wysokość wejdzie na pewno - gorzej, że będzie musiała być wpięta gniazdem zasilania zwróconym w kierunku gniazda RGB Amigi a tam dosyć ciasno jest i tu powstaje pytanie - czy da się ją w ogóle wpiąć do gniazda kontrolera Amigi?
Ostatecznie te 3zł z groszami to znowu nie taki wydatek i można zaryzykować, ale pewnie bez cięcia dolnej części laminatu się nie obejdzie. Tak mi się zdaje.

EDIT: A co mi tam - kupiłem, będzie na zapas gdyby stara wyzionęła ducha :D

Ostatnia modyfikacja: 27.07.07 23:56
[#8] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@APC74, post #5

ja taki mam pomysł. Bez przeróbki nie wsadzisz tego do ami, przeszkadza modulator, trzeba trochę przypiłować laminat prz miejscu do przykręcenia po stronie portu ide, ktos kuma??
[#9] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@APC74, post #7

napisałeś to jak ja byłem w trakcie pisania poprzedniego posta, jak już napisałem trzeba przypiłować laminat bo przeszkadza modulator, ale zawsze można go wylutować(mam to w planie;) ) ;)

Ostatnia modyfikacja: 28.07.07 00:03
[#10] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@arti4-93, post #8

Tak mi się zdawało właśnie, że bez przeróbki nie ruszy...

P.S. Ładnie to tak - zakładać nowe konto po zbanowaniu starego? Niegrzeczny Arti, niegrzeczny... ;)
[#11] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@APC74, post #10

używam tego konta tylko w skrajnych* przypadkach.

*-Skrajne - Takie kiedy faktycznie mogą odpowiedzieć i pomóc. OK

[#12] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@arti4-93, post #11

czyli SKRAJNE przypadki to takie kiedy możesz coś odpowiedzieć i pomóc?
to po co tu wchodzisz NORMALNIE?
[#13] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@arti4-93, post #11

Czlowieku dostales bana - nie ty pierwszy i nie ostatni - przyjmij go z honorem i daj spokoj ludziom na portalu. Nikt Cie stad nie wyrzucil, ale pamietaj, ze mozesz sobie zarobic GRATISA.

[#14] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@*y, post #1

Przejściówki tanie
> jak barszcz :

Tanie bo tanie. Wysyła listem poleconym, a koszt wysyłki 8 zł - jak za paczkę.
[#15] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@APC74, post #5

Używam tego w mojej amidze desktop, tyle tylko, że podłączone to jest do dysku 2,5 cala, tak jak w opisie produktu. W to wpięta taśma 3,5 cala no i również CD w 3,5 cala. Bez nieszczęsnej, ale drogiej przejściówki raczej się nie obejdzie. Wykorzystanie tych dwóch przejściówek polecił mi pewien znajomy informatyk, który zna się doskonale na naszym komputerze, bo mial go kiedyś. To gniazdo zasilania na mój gust, nie jest tam bez powodu.
Pozdrawiam OK
[#16] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@Louis, post #14

Za tą przesyłkę to faktycznie trochę dużo sobie życzą. Zakładam, że to przez "pancerne" opakowanie. W poniedziałek/wtorek, gdy paczka do mnie dotrze, wyjaśni się dlaczego przesyłka jest taka droga. :)
W sumie te (niecałe) 12zł to i tak taniocha w porównaniu z ceną 25zł + koszt przesyłki dla eFUNZINe.

EDIT: Tak się zastanawiam - gdyby tak ładnie przyciąć ten laminat przelotki, żeby nie uszkodzić ścieżek zasilania - to czy dałoby się wykorzystać to gniazdo zasilania z przelotki jako dodatkowy punkt zasilania płyty głównej (taki powermod)? Czy miałoby to sens wziąwszy pod uwagę włosowate ścieżki zasilania idące do gniazda IDE na płycie głównej? Co o tym sądzicie?

Ostatnia modyfikacja: 28.07.07 09:55
[#17] Re: przejściówka 2,5'' na 3,5''

@APC74, post #3

APC74 napisał(a):

> A poco użytkownikom A600/A1200 przelotka umożliwiająca
> podłączenie dysku 2,5" do kontrolera (taśmy) 3,5"?
>
mnie by sie coś takiego przydało ale nie do a600 tylko do pieca aby podłączyć dysk 2,5 cala do niego.

[#18] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@APC74, post #16

Zawsze możesz spróbować, pewnie będzie działać.
Jednak moim zdaniem jedynym sensownym sposobem polepszenia zasilania w A1200 jest podpięcie się bezpośrednio do złącza krawędziowego karty turbo, i oczywiście zasilanie napędów bezpośrednio z zasilacza. Inne rozwiązania to półśrodki.
[#19] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@*y, post #1

"Brac amigowa"...ta, przypomnial mi sie mod z chyba Lubartow Party OK

[#20] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@reactor, post #19

OT totalny. Ktoś pamięta jeszcze te (Lubartów Party) modki?? Wyszły 4 oficjalne części, ale 3 i 4 zaginęły nam (autorom) podczas padu dyszla w naszej ami. Jakby ktoś był w posiadaniu niech da znać. Dzięki.

[#21] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@Red_Bullet, post #20

jak mozna nie pamietac

http://media.putfile.com/Lubartow-Party2

download dziala jak ma sie tam konto

http://www.putfile.com/downloadfile/Lubartow-Party2

[#22] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@*y, post #1

Powinienem się skusić na taką przejściówkę. Laptop robi swoje.
Wnoszę o ban dla użytkownika arti4-93/92.
Zakładanie wielu kont powinno przy czym gdy drugie jest aktywne powinno być karalne. ;)

[#23] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@DanielJ., post #22

Ale nie jest, co ty tak wszystkich chcesz banować, już niema liczników więc nie musisz się starać o to żebym na jakiś czas przestał pisać i żebyś mógł mnie przegonić

[#24] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@APC74, post #16

mi sie wydaje ze przeszkod w tym by nie bylo, z tym ze tam chyba jest napiecie tylko 5v

[#25] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@Banderas, post #24

Ano racja. Dlatego też dam sobie z tym zasilaniem spokój.
[#26] Re: To jest TYLKO informacja dla braci amigowskiej!!!

@Louis, post #14

Wysyła listem poleconym, a koszt ... jak za paczkę.

Chyba naliczają sobie robociznę za pakowanie i wysyłkę, ;) bo przelotka przyszła w zwykłej powietrznej kopercie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem