[#1] Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC
Jeszcze nie zainstalowałem swoich kart, ale nasuwa mi się pytanie czy dzięki karcie graficznej można zmodernizować WORKBENCH tak by śmigał w 256 kolorach :D ? Poza tym, czy tylko programy i gry z interfejsem CyberGraphx (np. Boulder Daesh) będą w pełni wykorzystywały te karty?
Dzięki za odpowiedź.

[#2] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #1

> tak by śmigał w 256 kolorach

ja WB mam w 24-bitach

btw. http://powerup.morphos-team.net

[#3] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #1

Ty wiesz w ogóle jak działa karta graficzna, i po co się ją w amigach instaluje?

[#4] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #1

1. W 256 kolorach można, ale ja wolę 16 milionów.
2. Gierek malutko działa z kartą grafiki. Rozwiązaniem jest równoczesne podłączenie monitora (Workbench) i telewizora (gierki).

[#5] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@MinisterQ, post #3

Karty Blizzard'a kupuje się by uruchomić i pobawić się w takie gry jak QUAKE, chyba NAPALM w wyższej rozdziałce (choć nie mam pewności) itp.

Ciekawostka: Ja w mojej Amidze używam 8 kolorów i własnoręcznej tapety z klocków w programie WBPattern... Czasami przełączam na 64 kolory gdy chcę pooglądać ładne ikonki systemu OS3.5. Z nową kartą graficzną to się zmieni... :D

Trafiłem na ludzi z doświadczeniem, więc proszę o wyrozumiałość.
Dzięki za odzew!

Ostatnia modyfikacja: 02.08.07 19:39
[#6] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #5

Tryb 256 kolorowy (8 bitów) to opcja z której nikt nie korzysta na kartach graficznych. To nie ma sensu. Minimum to 15 bitów, amigowy standard to 16 bitów, ewentualnie 24 bitów, ale przy 24 bitach trzeba się liczyć z odczuwalnym spowolnieniem względem 16 na BVision.
Na >15 bitach nie ma problemów znanych z AGA - wszystko co systemowe działa i wygląda znacznie lepiej. Ikony można mieć nawet w formacie PNG, czyli w znacznie większej ilości kolorów niż te z OS3.5...
Co do gier napalm, czy quake - to działają szybciej niż na AGA, ale wielkiej rewolucji się nie spodziewaj. Tu wąskim gardłem będzie m68k i szyna łącząca kartę graficzną z blizzardem ppc.
Nie ma czegoś takiego jak "interfejs CyberGraphx". Wszystko co odwołuje się do graphics.library i działa w sposób systemowy (czyli na pewno nie Twoje programistyczne wynalazki ;) ) będzie działać. Z cybergraphics.library korzystają programy które konkretnie muszą operować na trybach powyżej 15 bitów.

[#7] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #1

wiesz co mnie goła A1200 zawsze szła w 256 kolorach

[#8] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #1

kurcze - szczesliwiec co zanabyl ppc i bvizje - ja usiluje zakupic i jakos mam z tym problemy

BTW - podlaczajac drugie pytanie czy na ppc 160 MOrphos jakos bedzie sie poruszal czy jednak skok pomiedzy ppc200-240 jest tak wielki ze nie warto zawracac sobie glowy ppc160??

Ostatnia modyfikacja: 03.08.07 10:41
[#9] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Kwiatki, post #8

Mam małe problemy z zamontowaniem BVisionPPC w mojej wieży Infinitiv. Podajcie jakich używacie wież, i czy w Infinitiv można zainstalować tę kartę. Czy trzeba ciąć niektóre plastikowe elementy wieży (ja musiałem to zrobić by zainstalować kartę Blizzard 1260/50.

[#10] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #9

W E/boxie i Gifcie mieści się bez problemu. W Infinitivie faktycznie trzeba się pozbyć nieco plastiku.

[#11] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Kwiatki, post #8

zawsze mozna podkrecic na 200mhz np przez wymiane samego oscylatora.

[#12] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Czyli mogę wyciągnąć coś więcej jak 200mhz z 160?? To co daje zmiana mnożnika??

[#13] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #11

Tylko czy ktoś będzie chciał ryzykować z kartą, z której nabyciem już w tej chwili jest taki problem, chyba, że za zaporową cenę ktoś będzie chciał opylić??

[#14] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@arti4-92, post #12

http://xoomer.alice.it/giorsign/ppc.html

[#15] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Kitech, post #10

Super wiadomość. Dzisiaj w końcu udało mi się bezproblemowo podpiąć obie karty (turbo i graficzną) w mojej wiezy Infinitiv. Wcześniej podjąłem się kilka prób i w końcu się udało.

Niestety problemów ciąg dalszy: Zainstalowałem z dyskietki BlizzardPPC i BVisionPPC. Jak skonfigurować aby ekrany (przede wszystkim Workbench) korzystały z karty graficznej?

Gorąco dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.07 12:40
[#16] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #15

Prefs/screenmode i wybierasz żądany ekran. Tak to się robi jak sie ma Mediator.

[#17] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Olek, post #16

Problem w tym, że jak dodam rozdzielczość np. 640x480x8 bitów w CGXMode, jak wybieram tę rozdzielczość w ScreenMode ekran staje się biały i się zawiesza. Jakieś sugestie? Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Przecież na forum jest mnóstwo osób z PPC na pokładzie!

Drugie pytanie: co jest lepsze: CyberGraphX czy RTGMaster?

Ostatnia modyfikacja: 10.08.07 14:01
[#18] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #17

ciezko chyba bedzie o takie porownanie, bo to dwie rozne rzeczy. cybergraphx to z picasso96 moglbys chciec porownywac.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.07 14:04
[#19] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@quaint, post #18

O ile wiem to picasso96 to karta graficzna, a CyberGraphX oraz RTGMaster to oprogramowanie do kart. Ale największą moją bolączką jest skonfigurowanie karty tak by działała - pomocy! Są tu przecież ludzie z BVisionPPC!? :(

[#20] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #19

Picasso96 to nie karta graficzna. Pomyliłeś z PicassoIV lub PicassoII(+). Picasso96 to konkurencyjny do CGX system obsługi kart graficznych i instalujesz tylko jeden z nich. RTGMaster to biblioteka do obsługi grafiki niezależnie od systemu. Sama w sobie nie obsługuje kart graficznych. Robi to poprzez CGX, P96, a także EGS.
[#21] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #19

rtgmaster to pewne api ujednolicające programowanie różnych sytemów rtg, jest wiechliwe i na razie sie nim nie zajmuj

zeby działała bvision potrzebujesz:
biblioteki cybergraphics.library w libsach

pliku monitora BVision w devs:monitors
oraz konfiguracyjnch zworek w env:

problemy: karty bvision nieraz nie chca dzialac w roznymi wersjami cgx, oraz z najnowszymi flashami bppc, oczywiscie z najstarszymi tez nie pójdą.
sprawdz tez w bootmenu karty ppc (klawisz esc podczas bootu) czy nie masz pamieci ustawionych na 60ns. jesli tak to przelacz dla pewnosci na 70ns. Aha, najwazniejsza rzecz. Majac karte bppc bootmenu zwykle amigowe oraz tryb cli z bootwitnossequence powinno byc przekierowane z agi na karte graficzną (inacze mówiąc powinienes) widziec na monitorze podlaczonym do karty graficznej bootmenu oraz cli (nawet dziala workbenech w tym trybie). napisz czy tak sie dzieje.

[#22] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #19

1. Podepnij monitor od PCta pod wyjście BVision i włącz Ami trzymając wciśnięte oba klawisze myszy. Jak zobczysz bootmenu Amisi, to będzie to oznaczał, że "sprzętowo" wszystko gra.
2. BVision potrzebuje prądu. Wetknięcie wtyczki od zasilacza do gniazda zasilającego stację dyskietek na płycie głównej, jest w zasadzie nieodzowne.
3. Zflaszuj pałerkę do ostatniej oficjalnej flaszki Phase5 (z marca 1999 roku na Aminecie), z nowszymi różnie bywa.
4. I najprzykrzejsze (kosztowo): kup i zainstaluj CGX4!
5. Zainteresuj się CGXMode (w Prefsach).

[#23] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Kitech, post #22

Wieści są takie: w ScreenMode pojawiają się w końcu pozycje np. CyberGraphics 8bit 640/480 itp. ale gdy taki wybiorę ekran monitora staje się biały i jedynym wyjściem jest reset... Bardzo proszę o dalszą pomoc.

[#24] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #23

Nie instalowałeś wcześniej drivera AGA dla CGXa ??.
[#25] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Kitech, post #22

Powiedzcie, czy to dobrze: ja nie używam monitora VGA podpiętego pod wyjście z karty graficznej BVision, ale podpiętego pod scandoubler wewnętrzny. Jeśli to jest przyczyną usterek to dajcie znać.

2. BVision potrzebuje prądu. Wetknięcie wtyczki od zasilacza do gniazda zasilającego stację dyskietek na płycie głównej, jest w zasadzie nieodzowne.

Proszę podaj mi bardziej szczegółowo jak podpiąć dodatkowe zasilanie do karty. W instrukcji do karty piszą, że rzeczywiście, karta wymaga dodatkowe zasilanie.

@rzookol

cybergraphics.library jest w LIBS:, a BVision w DEVS:Monitors
Nie próbowałem jeszcze włączać Early Startup.

Już byłoby wszystko w porządku gdyby nie ten biały ekran.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.07 17:02
[#26] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #25

1. Chłopie, scandoubler zmienia sygnał AGAty na VGA (w uproszczeniu), więc jak zmieniasz w screen mode tryb na BVision, to sygnał monitora idzie przez BVision. WIĘC AGA ZOSTAJE ODŁĄCZONA I WIDZISZ BIAŁY EKRAN!!!
2. Małą wtyczkę z zasilacza (taką jak do zasilania stacji dyskietek) musisz wpiąć w nóżki znajdujące się przy nóżkach, w które wpinasz wtyczkę służącą do świecenia się LEDek. W BVision jest specjalny prostokątny otworek aby wpiąć obie wtyczki (LEDkową i Stacjo-dyskietkową).
3. Jak chcesz mieć gierki z AGAty i BVision na jednym monitorze, musisz kupić przełącznik typu KVM.
Powodzenia.

Ostatnia modyfikacja: 10.08.07 17:12
[#27] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #25

ja nie używam monitora VGA podpiętego pod wyjście z karty graficznej BVision, ale podpiętego pod scandoubler wewnętrzny.
Jak w takim razie chcesz zobaczyć obraz z bvizji skoro fizycznie nie podlaczyleś jej do monitora? Jeżeli chcesz mieć podpiętą agatę i bvizję musisz nabyć przełącznik sygnału i podpiąć do niego kartę i agatę. Do testowania bvizji polecam jednak przepiąć wtykę monitora ze scandoublera na bvizje:). Spoźnilem się:)

Ostatnia modyfikacja: 10.08.07 17:12
[#28] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #25

pierwsze.
monitor vga odepnij od scandoubler-a i przypnij do BVPPC potem amige podlacz do telewizora aby miec ekran z agi
jak sie workbench zabootuje to odpal screenmode i zacisnij na vga-640x480x8 (aha monitor vga w tym czasnie musi byc podpiety
do zlacza BVPPC) daj zapisz i ekran sie przelaczy na BVPPC i podpiety do niego monitor pozniej Ci zostaje konfiguracja CGXMode
jak sobie nie dasz rady z CGXMode to daj maila ja Ci wysle ustawienia i bedziesz sie cieszyl pieknymi rozdzialkami.
drugie.
zasilanie wez wtyczke z zasilacza z koncowka od FDD i przypnij ja do gniazda zasilania FDD na plycie.

[#29] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Kitech, post #26

@kitech

Stokrotne dzięki!!!

Pozdrawiam!

[#30] Re: Pytanie posiadacza BlizzardPPC i BVisionPPC

@Minniat, post #29

Wreszcie uzyskałem obraz z karty graficznej, ale pojawił się nowy problem: kolory - mimo ustawienia trybu wyświetlania na 640x480 8 bit kolorów jest raptem osiem. Co jest przyczyną? Oryginalny ScreenMode obsługuje kolory od 2 do 256.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem