[#1] Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.
Tak jak w temacie, chciałbym mieć hdd 20gb w swojej Amidze, a nie mam fastaty Co muszę zrobić żeby był obsługiwany dysk 20 gb.

P.S. Czy wystarczy wgrać inne scsi.device ?? Chciałbym żeby HDToolBOX na dyskietce "instal" widział mój dysk ;)

[#2] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #1

najprosciej to zainstalowac aos3.9, ale to nie o to tutaj chodzi.
Bodajze trzeba bylo uzyc innego file systemu np sfs
http://strohmayer.org/sfs/

bylo na forum poszukaj

[#3] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #1

Robisz partycje poniżej 4GB, instalujesz tam 3.1, wgrywasz nowe scsi.device (Aminet: LoadV43Module), robisz partycje powyżej 20GB i gotowe. Nie wiem po co tu 3.9...
[#4] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Malin, post #3

A jak by te nowe scsi.device skopiować do dyskietki "instal 3.1" ??

[#5] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #4

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby cos takiego zrobic... to AmigaOS - preparujesz taka dyskietke i juz (chociaz sensu kompletnie nie widze...).

[#6] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Lokaty, post #5

wiesz 20 gb w ami :D xD, ojciec "buchnoł" mi 60gb do laptopa a mi dał 20gb :(

Edycja: Da ktoś mi linka do scsi.device ??

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 22:11
[#7] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #6

Aminet? :)
[#8] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Kubal, post #7

właśnie nic nie moge znaleźć xD

[#9] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #8

Scsi.device mozna wyciagnac z pamieci jesli uzywa sie FASTATA (GETSCSI -Aminet) lub z boingbag dla 3.5/3.9
[#10] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Norbert, post #9

skąd wezme boingbaga ?? Mógłby ktoś mi ten device przysłać na maila. Z góry dziękuję :)

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 22:58
[#11] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #8

nic nie moge znaleźć

Zabijasz mnie tym tekstem normalnie.
W wyszukiwarce Aminetu (wiesz, że Aminet ma wyszukiwarkę?) wstukałem: scsi.device i na pierwszej pozycji wyskoczyła mi łata na scsi.device umożliwiająca obsługę dużych dysków, o której było tu pisane wcześniej

http://aminet.net/disk/misc/frap_v1.0.lha

A na drugiej pozycji był GetSCSI, o którym również była mowa w tym wątku:

http://aminet.net/util/boot/GetSCSI11.lha
[#12] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #10

użyj Google!

Amiga Boing bag download

Nie uwierzysz, co wyświetli się na pierwszej pozycji po wklepaniu w Google powyższego zapytania...
[#13] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@APC74, post #12

eee, jak tego frapa używać, 5min temu miałem to na pulpicie, ale nie wiedziałem jak użyc ;P

[#14] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #13

Martwisz mnie...
Zdradzę Ci tajemnicę - większość archiwów z programami na Aminecie oprócz właściwego programu zawiera również jakąś instrukcję/dokumentację.
Teraz skup się bo nie będę powtarzał: ;) jeżeli nie masz pewności jak obsłużyć dany program to czytasz dołączoną do niego dokumentację. pomysł :D
[#15] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #13

eee, jak tego frapa używać, 5min temu miałem to na pulpicie, ale nie wiedziałem jak użyc

Pewno było spakowane za pomocą lha...

[#16] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Dopuser, post #15

rozpakowałem i był plik :D dokładnie 2 :D

Edycja:

System requirement :
--------------------

A1200/A4000 with KickStart 3.0 or 3.1
An accelerator board with an MMU (030, 040 or 060) or an hardware equivalent
to support the Fast ROM mode (KickStart remapped in Fast RAM).
!!!! THIS IS ESSENTIAL !!!!

Wyczytałem że potrzebuje turbo z mmu :(

Ostatnia modyfikacja: 06.08.07 23:53
[#17] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #16

To przeczytaj ten plik który ma rozszerzenie typowe dla MSWord...:)
są tam zawarte ważne informacje...

A przy okazji: napisz jak rozpakowałes... ciekawym...

[#18] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Dopuser, post #17

winrarem

[#19] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #16

Wyczytałem że potrzebuje turbo z mmu

No, no... zasakakujesz pozytywnie... zaprzyjażnij się w takim razie z np.
LoadModule...

[#20] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@arti4-92, post #18

winrarem

Za pomocą Windy ? Obrzydlistwo...
Jak napiszesz jak praktycznie rozpakowac za pomocą Lha z poziomu okienka Shella to może znajdzie się więcej chętnych do pomocy...

[#21] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Dopuser, post #20

Rozpakowałem tak mui toż, ale poprostu nie chce mi sie rozpakowywać tego pod amigą ;P

[#22] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Malin, post #3

Malin napisał(a):

> Robisz partycje poniżej 4GB, instalujesz tam 3.1, wgrywasz nowe
> scsi.device (Aminet: LoadV43Module), robisz partycje powyżej
> 20GB i gotowe. Nie wiem po co tu 3.9...

A niby skąd weźmiesz nowe scsi.device?
[#23] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@kmilota, post #22

A niby skąd weźmiesz nowe scsi.device?

Wystarcza scsi.device w wersji 43.23, a takie jest zupełnie darmowe, podobnie jak odpowiedni FFS... wszystkie pliki konieczne były udostepnione za darmo na starutkiej, oryginalnej stronie amiga.org za starych dobrych czasów...

Linki do plików:
http://www.nyx.net/~rdavis/AmigaHints.html
http://rachael.dyndns.org/amiga/main.php
http://os.amigaworld.de/index.php?lang=de&page=37

Nie dajmy się zwariowac że bez AmigaOS3.9 nie da rady używac twardych dysków większych od 4GB... już za czasów OS 3.0 było to możliwe z pełnym błogosławieństwem firmy Matki i to zupełnie za darmo !

[#24] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Dopuser, post #23

Chwała tobie mistrzu :D Dzięki za device, zaraz ide go wsadzić na dyskietke ;)

[#25] Re: Pytanie: Co zrobic żeby moja amiga obsługiawala hdd 20 gb bez fastaty.

@Dopuser, post #23

Dopuser napisał(a):

> Nie dajmy się zwariowac że bez AmigaOS3.9 nie da rady używac
> twardych dysków większych od 4GB... już za czasów OS 3.0 było
> to możliwe z pełnym błogosławieństwem firmy Matki i to zupełnie
> za darmo !

Zgadza się. Sam mając AmigaOS3.0 spokojnie używałem dysków większych od 4GB. Tylko że w tym wypadku odpowiednie soft zapewniała Phase5.
A jak ktoś pisze o najnowszym scsi.device, to zawsze myślę o AmigaOS3.9.
No i dodatkowo jeśli nasz arti4-92 kupi w końcu AmigaOS3.9, to przestanie sie pytać o podstawowe rzeczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem