Wątek zamknięty
[#1] Amiga 600 + internet
Witam.

Mam na strychu starą A600 i zastanawiam się,czy możliwe jest podłaczenie internetu (jeśli tak, to czy wystarczy zwykła karta sieciowa PCMCIA,czy trzeba gdzieś szukać specjalne,dedykowane dla Amigi?) . Proszę o dokładnie wytłumaczenie zagadnienia internetu na A600.

Pozdrawiam,inco
[#2] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #1

1.
tak ale 16bit i popatrz na aminecie za sterownikami w których jest specyfikacja do jakich modeli

2. bez HDD i dodatkowego RAM'u to raczej się nie pobawisz

3. zainwestuj w 1200

[#3] Re: Amiga 600 + internet

@flash5, post #2

zapomnij o a1200 kup a4000 :)

[#4] Re: Amiga 600 + internet

@PrzemasIII, post #3

Kup zwyklego pc, z jakimś amd x2 i radkiem hd2900 + 4 gb ramu ok, racja

[#5] Re: Amiga 600 + internet

@arti4-92, post #4

arti4-92 napisał(a):

> Kup zwyklego pc, z jakimś amd x2 i radkiem hd2900 + 4 gb ramu

Czy ta twoja odpowiedź jest na temat ?? No chyba że ma to wszystko wsadzić do A600 aby móc korzystać z internetu.
[#6] Re: Amiga 600 + internet

@PrzemasIII, post #3

A4000 najmniej 500zł i karta sieciowa na sloty zorro tez 500zł.
Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły ?

Pozdrawiam
[#7] Re: Amiga 600 + internet

@flash5, post #2

Mógłbyś podać jakiś model karty,którą będzie działała na 100%?

Ps. Komputer mam z dostępem do internetu...a amiga to tylko tak...powiedzmy dla zabawy (chciałbym odpalic tylko amigg).
[#8] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #7

to na a600 sobie nie poodpalasz amigg, chyba ze kupisz turbo do a600, a to jest trudno dostepne i dorgie, wiec polecam a1200 sprzet do niej latwiej dostepny i tanszy. Ale nie o to bylo pytanie, wiec jesli chodzi o karty sieciowe to najlepiej jakis 3com 16bit

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 20:19
[#9] Re: Amiga 600 + internet

@Banderas, post #8

a odpale cokolwiek do komunikacji z gg? (nie chce zadnych przeglądarek,komunikator wystarczy).

ps. takie coś będzie działać :

http://www.allegro.pl/item221282929_karta_sieciowa_3com_pcmcia_od_ss_gw_okazja_.html ?

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 20:26
[#10] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #9

do gg raczej nie, jak juz to irc

edytowales post wtedy kiedy ja pisalem swoj:p
tak ta karta powinna dzialac.

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 20:28
[#11] Re: Amiga 600 + internet

@Banderas, post #10

na 100% nie odpale gg? , mógłbyś napisać,co mógłbym robić na takim "komputerze" z dostępem do internetu?

ps. dysk mam zwykły,podobno są przejściówki z którymi działa normalnie.
[#12] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #9

[#13] Re: Amiga 600 + internet

@kmilota, post #5

Amiga do netu sie nienadaj ;)

[#14] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #11

co to znaczy normalny dysk? 3,5"? jesli tak to sa przejsciowki (na allegro dostepne za pare zl) i mozna takowy dysk podlaczyc z tym ze w a600 moze byc problem ze zmieszczeniem go w standardowej obudowie

w standartowej a600 jest zbyt malo ramu, na jakakolwiek sensowna zabawe z internetem, klienty gg odpadaja na starcie.

[#15] Re: Amiga 600 + internet

@Banderas, post #14

hm,a przy zakupie np. 8MB pamięci?

nie jest wcale droga...

http://www.efunzine.com/efnz.php?a=pro&id=62&sid=4586a714e624ada35d040c2eb0640099

dodano:

pfu,teraz widze,ze max to 2 mb...

ps. to co mógłbym robić,po podłączeniu internetu do amigi?

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 20:49

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 20:53
[#16] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #15

AmiGG nie odpalisz, gdyż ma większe wymagania, ale na Amidze 600 możesz spokojnie odpalić Gadami nawet na 2 MB ramu.

http://www.gadami.prv.pl/

Podane wymagania mówią o 68020, ale ktoś na forum pisał, że na 68000 też chodzi. Możesz zawsze sprawdzić. Ponadto na pewno IRC, e-maile, hmm jeszcze trochę by się znalazło, ale za szybko nie będzie.

[#17] Re: Amiga 600 + internet

@AS, post #16

no dzięki,ale 2 mb ram to raczej nie mam (standardowo bylo 1,wiec pewnie tyle mam).

irc,gadami...extra ;d

ps. gdzie moge kupic 2mb,bo na allegro nie widze...

dodano:

Wymagania Gadami to: procesor m68020+, MUI 3.8, AmigaOS 3.0+, NListview.mcc, NList.mcc, TextInput.mcc, Betterstring.mcc, openurl.library, vaopr_toolkit.library, xml2.library.

skąd ja to wszystko wezme?!

gdzie to się zmieści,na dysku?

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 21:18
[#18] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #17

Całość może będzie ważyć ze 15 mb ;) Gozej z prockem

[#19] Re: Amiga 600 + internet

@arti4-92, post #13

arti4-92 napisał(a):

> Amiga do netu sie nienadaj ;)

Możesz to sprecyzować?
[#20] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #17

Sprawdź pod klapką, na ogół Amigę 600 kupowało się od razu z rozszerzeniem pamięci. Zresztą to akurat najtańsza rzecz do tego modelu. Jeśli chodzi o dysk to kup sobie 2,5" (są teraz tanie) i bez problemu podłącz. Sprawdź tylko, czy masz rom .300 lub 350, bo jak będziez miał .299, to możesz mieć problemy z dyskiem (nie odpali z HD). Wtedy najlepiej sprzedaj, dołóż i jak koledzy pisali kup A 1200 - wyjdzie taniej, niż poprawa i rozbudowa tego modelu.

1 MB pod klapkę (2 MB Chip ramu razem) jak nie ma na Allegro, Ebayu, Świataku, to zobacz w Elboxie lub eFunzine. Niestety trochę drożej będzie.

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 21:30
[#21] Re: Amiga 600 + internet

@kmilota, post #19

Czytałem komentaże na temat działania Ibrowser, podobno jedna z lepszsych przeglądarek na amigę, Użytkownicy mówią że nie dokonca otwiera wszystkie strony, jest problem ze nowszymi standartami. Jak jest z GG, AmiGG ma wwysokie wymagania, raczej przerastające możliwości a600, a o Gadami dowiedziałem się w tym temacie(całkiem fajny klijent gg). Z pocztą niewiem jak jest, bo nikt o poczcie nie mówi(bynajmniej ja nie widziałem), ale to chba znaczy że jest OK.

[#22] Re: Amiga 600 + internet

@arti4-92, post #21

Widzę Arti, że twoja wiedza na temat Amigi jest "ogromna" (a jesteś redaktorem gazetki internetowej). Dziwi mnie, że nie odpaliłeś jeszcze programów pocztowych jak Yam, czy SimpleMail. A o Gadami to tu na forum wiele się mówiło. A co do przeglądarek, to np. taki Sputnik radzi sobie z większością stron. Ja na AWebie też sobie radziłem przez kilka lat bez problemu. A są programiki do internetu na Amigę, które biją na głowę inne platformy w swojej klasie.

[#23] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #1

Temat już był poruszany z 5 razy poszukaj na forum znajdziesz wszystko Co by cię interesowało .

Czasami się zastanawiam czy opcja szukaj jest zbyt skomplikowana w użyciu dla przeciętnego człowieka?

Benedykt

[#24] Re: Amiga 600 + internet

@AS, post #22

Skąd wiesz że dużo wiem o Amidze?? Nie mówie o tym, bo wiem że nic nie wiem, mówie to co widziałem na forum, a a600 udzwignie Sputnik-a ??

Edycja: Ja powoli rozszyfrowuje działanie tej opcji :)

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 21:38
[#25] Re: Amiga 600 + internet

@inco, post #1

Jak do A600 podłączysz HD to zostanie Ci po odpaleniu systemu ok. 700-800KB wolnego RAMu. Z czym do ludzi. Spróbuj na PC 286 z 1MB odpalić gadu-gadu, czy inną przeglądarkę WWW...
[#26] Re: Amiga 600 + internet

@AS, post #20

niestety,w chwili obecnej nie mam jej w domu,jutro będe mógł powiedzieć coś więcej.

ps. A1200 to pewnie dobre rozwiązanie...ale mam sentyment do A600,to mój pierwszy komputer...wiec powiedzmy,że "reaktywuje" ją w celach...czysto sentymentalych (mam nadzieje,ze ten sentyment drogo kosztował nie bedzie...)
[#27] Re: Amiga 600 + internet

@APC74, post #25

Chyba troszkę przesadziłeś z tym porównaniem OK .

Odpowiedz dla inco: Inwestycja w a600 będzie cie dużo kosztować, "Amiga to drogie hobby" szczegulnie gdy inwestujesz w a600, do której np. karta turbo trafia się kilka razy na rok i w wysokiej cenie ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 21:45
[#28] Re: Amiga 600 + internet

@arti4-92, post #21

...AmiGG ma wwysokie wymagania...

Miałem napisać o tym, że wymagania AGG są praktycznie zerowe w porównaniu z pierwowzorem itd...
Ale zostawię Cię na pożarcie dla MiniQ...
[#29] Re: Amiga 600 + internet

@APC74, post #28

słuchajcie... to odpale chociaz to gg,irc czy sprawdzanie email przez to A600 czy nie?

gubie się powoli...
[#30] Re: Amiga 600 + internet

@Benedykt Dziubałtowski, post #23

Czasami się zastanawiam czy opcja szukaj jest zbyt skomplikowana w użyciu dla przeciętnego człowieka?

Wygląda na to, że tak. Nie toż, że trzeba wiedzieć czego szukać, to jeszcze wyszukiwarka na głównej stronie jest taka skomplikowana - trzeba wybierać gdzie chce się szukać itd. Strasznie dużo myślenia i klikania... Może jakaś szkółka by się przydała... ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.08.07 21:55
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem