[#1] CDTV a dolutowanie pamięci
Witam,

posiadam niesprawną płytę główną pod CDTV. Myślałem aby przelutować kości pamięci do mojej sprawnej CDTV tak aby miała na starcie 2 mb ram. Czy ktos z Was tego próbował lub czy jest to przynajmniej teoretycznie mozliwe ?

Pozdr.

Maciej

[#2] Re: CDTV a dolutowanie pamiêci

@mmaaxx, post #1

Widzisz samo dolutowanie pamięci nie wiele raczej da. Zobacz że nawet w zwykłej A500 jest do tego płytka (inna sprawa co na niej jest). Nie bardzo kojarzę jakie ACDTV ma złącze procesora (o ile w ogóle ma). Jeżeli podłączać pamięć to tylko przez CPU Bus - inaczej nie wiem czy jest to możliwe.

[#3] Re: CDTV a dolutowanie pamiêci

@Red_Bullet, post #2

Nie wiem czy to cos pomoże ale prac jest M 68000 wkładany w podstawkę. Posiadam rozszerzenie do CDTV Elbox o poj 2 Mb - może do tego rozszerzenia da się coś dolutować ??? :)

[#4] Re: CDTV a dolutowanie pamiêci

@mmaaxx, post #3

Elbox posiada w swej ofercie rozszerzenie do 8 MB, jest czasem do zdobycia MageRamCD8 także z 8 MB, wszystko wkładane pod procesor.

Tak z ciekawości pytam - gdzi Ty widzisz miejsce na tej płytce na dolutowanie czegokolwiek, zwłaszcza takich dużych ZIPów?

[#5] Re: CDTV a dolutowanie pamiêci

@Skotos, post #4

Witam,

myślałem o zrobieniu nowej płytki pod te układy, a potem podłaczyć to pod .... i właśnie myślę że może podpiąć to pod rozszerzenie, patrząc jak ścieżki biegną i spróbować... ale sam nie wiem. Nikt naprawdę tego wczesniej nie próbował ?
Mam uszkodzoną płytę główną do CDTV i może by się dało ją jeszcze jakoś "wykorzystać" :)

[#6] Re: CDTV a dolutowanie pamiêci

@mmaaxx, post #5

Troszke sie zagubiłem w tym pomyśle:
- masz uszkodzoną MoBo CDTV i do tego masz rozszerzenie Elbox CDTV/2
- chcesz co:
a) kostki ZIP - RAM wylutować z Elbox CDTV/2 i wlutowac je w płyte główną CDTV?
b) dolutować kablami ("na pająka") te rozszerzenie do płyty głównej (automagicznie łącząc 1 MB w ZIPach tam istniejące z tym na rozszerzeniu)
c) zaprojektować sobie nową płytke drukowaną podobną do Elboxowej i wlutować to w płytć..

Nie jestem elektronikiem , tylko liznąłem swego czasu projektowanie takich rzeczy, wiec nie badzo czuje sie władny odpowiedzieć - może Phibrizzo bedzie wiedział, ma wiedze elektroniczna, prawdopodobnie zna na pamiec płyte główną CDTV i niestety ostatnio coś milczy :P - ale za naszymi politykami powtarzając: wydaje mi sie, że jest to niemożliwe.

To co masz wlutowane w płyte to Chip, i z powodu projektowania CDTV dla wersji 1 MB FatAgnusa, musiałbyś dodatkowo: wymienić go na FatterAgnusa, wylutować ZIPy i wlutować w to miejsce inne o wiekszej (dwukrotnie) pojemności - dostałbyś 2 MB Chip. Reszta pamieci tylko pod procesor bo to Fast. Konkluzja: istniej możliwość, ale nikt nie planował takiej wymiany, wiec i rozprowadzenia ścieżek brak.

Weź poprawke na to, ze moge opowiadac herezje... :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem