[#1] montowanie A1200 do EBOXa, pomocy
cześć

przed zdemontowaniem zrobiłem sobie zdjęcia, ale gdzieś posiałem i teraz nie wiem co do czego.

1. moze mi ktos dać foto jak ma zamontowany wyłącznik?
tj jak ma blaszkę ustawioną i jak ułożony wyłącznik - muszę wyginać nóżki wyłącznika (nóżki do dołu obudowy, lekko pod kątem w kierunku na zewnątrz skrzynki) żeby się mieściło może robię coś nie tak?

2. Do czego podpiąć i jak kabelek czerwono-czarny idący od płytki zakładanej na złacza fdd? Mam wyprowadzone dwa piny (między lisą i gaylem, bodajże kondesator C5B i rezystor R51B o ile widzę) czy to do tego?
Do czego służy ta płytka na złączu FDD? tylko do lampek?

3. Wyłazi mi jeszcze reset (zielono czarny przewód) do czego go?
Do Fast ATA czy do tych pinów C5B i R51B?

4. Z Przycisku Turbo wychodzi podwójny czarny przewód - do wyłączania karty turbo?

DZIĘKI ZA POMOC

[#2] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Rembrand, post #1

ad 1) Foto nie dam bo moj telefon przy takim swietle nie pokaze tego dobrze, ale moge powiedziec, ze zaczepy z wylacznika/wlacznika powinny isc pod katem do dolu w strone zewnetrzna obudowy (czyli tak jak piszesz)

ad 2) Ja ten przewod mialem zawsze wolny... a plytka, ktora sie wpina sluzy do diod i do ich zasilenia - prad do stacji doprowadza sie z zewnetrznego zrodla, czyli bezposrednio z zasilacza... .

ad 3) U mnie jest z regoly podlaczone do FastATA, ale czasami podpinam pod interfejs klawiatury Giftu.

ad 4) Te przewody chyba wlanczaja/wylaczaja LEDa, ktory podswietla przedni panel obudowy - czyli mozesz wlaczyc badz wylaczyc ta diode.

[#3] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Lokaty, post #2

a jestes mi w stanie powiedziec co to za zworke mam zrobiona na plycie i do czego ja ewentualnie podpiac?

dzieki

[#4] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Rembrand, post #3

Hmmmm, zworki nie spotkalem w swoim zyciu na plycie A1200, ale jezeli to sa dwa wystajace piny to prawdopodobnie jest to wyprowadzenie sygnalu reset.

[#5] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Rembrand, post #1

Jezeli masz Apollo, to turbo wyłacza tylko fast, wsio inne to tylko w boot lub programowo , a co do reszty kabalkow , to trza zajrzec do mojej obudowy , nie mam fastaty, ale zielono-czarny to jest od resetu.Ja mialem go wlutowanego do jakiegos ukladu ale juz nie pamietam jakiego (siakos temu sie oderwal i go zostawilem poprostu ) Jesli nie rozwiazesz problomu daj znac to zrobie fotki.Hmm faza jest no :D

Ostatnia modyfikacja: 15.08.07 00:49
[#6] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Hellena, post #5

no dobra, fajno , tylko po cholere ja mam te zwore na plyce i co robi czerwono czarny kabelek z plytki na fdd?

[#7] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Rembrand, post #6

Z tego co pamiętam, to czerwony: +5V, czarny: zero. Możesz np. podłączyć pod to wiatraczek do chłodzenia, albo "dopalić" pałerkę wtykając miniwtyczkę w jej gniazdo zasilania wiatraczka.
Te wystające piny jak zewrzesz, to faktycznie powinien być reset (ktoś Ci go pewnie dorobił), ale jak możesz podpiąć w FastATĘ, to mniejsze ryzyko. OK

[#8] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Kitech, post #7

No i pieknie dziękuję :)
Prądu w A1200 jest zawsze mało - będę się zasilał z zasilacza zewnętrznego.
Na allegro jest płyta z taką zworką i gość pisze że to reset więc zakładam że tak jest i nie dotykam :)

Teraz tylko Fast ATA - dziś dokonałem upgrade'u w Elboxie na MK3 - podobno ma mniej obciążać CPU i działać stabilniej i szybciej - pozyjemy zobaczymy...

Szykuję się na Dragona, ma być we wrześniu, przymierzają się też do restartu scandoublerów/flickerfixerów, ponoć jakiś nowy design.

Jutro CDN walki :)

[#9] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Rembrand, post #8

Reset najczęściej montowało się na złączu serwisowym (po lewej stronie płyty, na dole rząd kilku otworków). Dokładny opis znajdziesz na Aminecie.
[#10] Re: montowanie A1200 do EBOXa, pomocy

@Rembrand, post #8

Dragon , ja myślałem że to kolejna rzecz która była zapowiadana, a nic z tego nie wyszło.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem