[#1] Rekonstrukcja E/BOX
Czołem

Jakiś czas temu pytałem o to jak naprawić zardzewiałą obudowę EBOX.
Propozycje były różne - niektórzy sugerowali hammerite'a inni akryle, papiery ścierne etc. Odradzano piaskowanie z powodu potencjalnego ryzyka zniszczenia powierzchni.

Podchodziłem do tematu chałpniczo - efekt był conajmniej mizerny - doczyszczenie stelaża do zywego ręcznie jest praktycznie niemożliwe, usunięcie rdzy to katorga, kupa czasu i koszty (chemia, papiery scierne etc).
Malowanie jakimkolwiek aerozolem nie spałnia żadnych standardów estetycznych.

Postanowiłem podejść do tematu profesjonalnie - obudowę zawiozłem do mączkowania - piaskowanie pyłem - bezpieczne dla blachy.

Po dwóch (!) miesiacach odebrałem - Panowie musieli nazbierać odpowiednio dużo gratów żeby odpalić sprzęt - a nastepnie zawiozłem do malowania proszkowewgo - odebrałem w ten sam dzień

Rzecz wygląda następująco:
http://upek.pl/uploads/ff59a9da7b.jpg
http://upek.pl/uploads/c50ab18873.jpg

Żałuję że nie wziąłem się do tego od początku jak należy - byłaby oszczędność czasu i pieniędzy.

[#2] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Rembrand, post #1

Nooo, bardzo ladnie. A mozesz napisac jakie koszta poniosles za caly zabieg?

[#3] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Lokaty, post #2

Mączkowanie - 35 zeta
Lakierowanie proszkowe - 50 zeta, gdybym czekał kilka dni byłoby 10 zeta taniej.

Dla porównania wydałem więcej na ustrojstwa do szlifowania do wiertarki, papiery scierne, rozpuszczalniki etc. No i zmarnowałem cały dzień. Co sie nawdychałem to moje, mimo że mam taką bojową maskę lakierniczą - sąsiedzi jak patrzyli na balkon to myśleli że epidemia jakaś ;)))

[#4] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Lokaty, post #2

no fakt efekt niezly a jak z plastykami i reszta dalbys wiecej zdjec

[#5] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@flash5, post #4

Plastik mam nieco pożółkły ale nie będę go mordował papierem wodnym bo straci fakturę. Na razie szukam śrubek żeby zamontować front panel i kombinuję jak usztywnić kartę turbo.
Czeka jeszcze FAST ATA 3 do zamontowania, także do końca tygodnia powinno być wszystko skompletowane. ROM3.1 tez już mam :)

Trzymajcie kciuki - będzie classic jak ta lala :)

Tylko muszę wymyśleć ten przedłużacz do PCMCIA...

[#6] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Rembrand, post #1

Też mam elboxa zmarnowanego ale nie chce mi sić tak dziabać. Myślć kupić dobrą obudowć od PCta i odpowiednio przystosować do klasyka (1k2 + kanapki). Najważniejsze z głowy to gotowa blacha mocującą płytć główną od elboxa którą wykorzystam. Pozostanie tylko wyciąć z tyłu i poskrćcać. Myślć że to sić uda.

[#7] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Rembrand, post #1

Pięknie.

Obudowa jak ta lala!!!! :D :D :D

[#8] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@pekdar, post #6

wydaje mi sie ze to duzo wiecej roboty niz z renowacja

[#9] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@pekdar, post #6

akurat ta blacha to zaden cymes - mozes sobie dziurki nawiercic tam gdzie Ci sie zywnie podoba w każdej obudowie

[#10] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@pekdar, post #6

Hej, ja sprzedaje fajnego Big towerka od PC. Popatrz może Cię zainteresuje
http://www.allegro.pl/item225367024_big_tower_interfejs_klawiatury_do_amigi_1200.html ;)
[#11] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Rembrand, post #3

Jeżeli chodzi o usztywnienie to ja używałem do tego korka od wina. Odpowiednio docięty wpychałem między górną część stelaża i krawędź karty. Proste i skuteczne :)
[#12] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Rembrand, post #5

bierz podklad do plastiku i lakier w sprayu i maluj - ja swoja pomalowalem wyglada slicznie i czysto

[#13] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Kwiatki, post #12

ja spróbuje pastę polerską - daj zdjęcia jak Ci wyszło, i jakiego podkladu i spreja używałeś?

[#14] Re: Rekonstrukcja E/BOX

@Rembrand, post #13

jesli uzyjesz podkladu nie musisz czyscic obudowy - jedynia ja odtlusc

uzywalem podkladu i sprayow MOTIPa

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem