[#1] Duży dysk i OS3.1.4
Mam taki problem: zamontowałem duży (dosyć) dysk do mojej Amigi 4000. Dysk to jakiś Seagate 80 GB wyciągnięty z pudła ze szpargałami, Amiga ma kick 3.1.4 i pliki systemowe tej wersji systemu. HDToolBox rozpoznaje dysk jako 8 GB, dysk jest podpięty do wewnętrznego IDE. Co jest nie tak?
Założyłem partycje, Amiga bootuje.... ale dlaczego tylko 8 GB? Dysk jest ustawiony na pełne 80 GB (bo ma zworę obniżającą pojemność do 32 GB, ale jej nie włączałem, bo po co).
Muszę coś zamieszać ze sterownikiem scsi (myślałem, że nowy kick ma już nowy sterownik radzący sobie z większymi dyskami), czy po prostu dysk jest uwalony?
[#2] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #1

To ten czarny dysk ze srebrna nalepką?

Miałem ich kilka i żaden scsi.device nie umiał rozpoznać tego hdd. Zrobiłem to tak, że spartycjonowałem go pod 4.1. Pózniej normalnie można było używać go pod 3.1 z scsi don adana.
[#3] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@Orintroper, post #2

ST3800012ACE - korpus czarny, góra to srebrna blacha, naklejka też jest srebrna.

To jaki dysk IDE w okolicach tych 80 GB byście polecili pod 3.1.4 w A4000?
[#4] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #3

Ten dysk jest ok. Jeśli nie masz PPC w amidze to podłacz go do PC. WinUae i instalka os4.1 Zrób partycje i do Amigi podłacz.

Pamiętam, ze jest jeszcze jeden sposób. Podłączyłem dysk do Peceta i za pomocą Winuae odczytałem jego geometrię. Potem to z palca wbiłem. hdtoolbox i też ruszyło.
[#5] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@Orintroper, post #4

Spróbuję z tą geometrią. Jednak dopuszczam możliwość, że to złom, zalegał gdzieś na dnie pudła.
A jakieś sugestie fajnego dysku IDE w okolicach 80 GB do Ami? Niepokoi mnie fakt, że Ami nie potrafi prawidłowo rozpoznać geometrii. Wolałbym taki, z którym nie ma takich cyrków...

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 21:20:26 przez wali7
[#6] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #5

Ja używam 40GB (WD400) pod 3.1.4 w A4000 rozpoznawany bez problemu.
[#7] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #1

a w pc lub Mac ile pokazuje ?
[#8] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@Alex, post #6

Dzięki, to jakiś konkret. Teraz sobie przypomniałem, że powinienem mieć gdzieś IDE 160 (lub 80) GB ze starej nagrywarki video DVD/HD, chyba właśnie WD.... trzeba będzie dokładniej przekopać stare pudła.
[#9] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@Dorian3d, post #7

Nie wiem, nie wkładałem do PC.
[#10] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #5

To jest jedyny dysk twardy, który mi sprawiał problemy. Pc wykrywał go normalnie.

To nie jest wina samej amigi tylko scsi.device. Don adana by może trzeba było zapytać co jest nie tak. Jak pisałem os4.1 bez problemu go wykryje prawidłowo. Co ciekawe po taki zabiegu można go już dowolnie partycjonować pod os 3.x.

Co do dysków w okolicach 80gb to możesz właściwie kupować w ciemno. Tylko z. tym typem miałem problemy ale jak już pisałem. Da się go normalnie uruchomić i używać.
[#11] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@Orintroper, post #10

A jakie jest właściwie ograniczenie pojemności HDD w 3.1.4?
[#12] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #11

Teoretycznie tyle co co max MBR czyli 2,2TB. Takich dysków nie było. Znowu teoretycznie jeśli byś włożył 3TB do Amigi to ona powinna te 2,2TB zobaczyć.

Tyle teorii.

Amigowy HDTOOLBOX nie jest wstanie obsłużyć dysków ponad 500GB.
Dzisiaj z ciekawości włożyłem do klasyka HDD 1TB ale Amiga nawet nie chciała się uruchomić mimo, że odprawiałem cuda. W tej chwili mam 240gb na ide i tyle samo na scsi. Ktoś na forum pisał, ze włożył 500gb i działało.
[#13] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@Orintroper, post #12

Dzięki.
[#14] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #13

jaki masz kontroler w amidze
[#15] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@Dorian3d, post #14

Ten wbudowany (A4000TX... ale to jest dokładnie to co w desktopowej A4000), tyle że GALe mają wsady pod PIO2.
Mam w razie czego Budha IDE, a jak znajdę czas, to polutuję sobie Zorro-LAN-IDE (pcb i części czekają), bo ma clock port... a tam wsadzę RapidRoad. Będzie na czym eksperymentować . W sumie to z tą Budhą mogę zaraz sprawdzić.
[#16] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #15

np ten kontroler

Max 128 gb
[#17] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #1

Wali uzywasz starego softu ..uzyj HDInstTool ja mam dysk 80 gb w A1200 i dziala bez problemu

link
[#18] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@HOŁDYS, post #17

HDToolBox z 3.1.4 jest mocno poprawiony i spokojnie radzi sobie z dużymi dyskami.
[#19] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@wali7, post #1

Nie mozesz spartycjonować pod MorphOSem?
[#20] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@michal_zukowski, post #19

Muszę jakiś interface do USB znaleźć (może mam w jakimś pudle), bo jedyna maszyna mosowa jaką mam, to PowerBook G4.
Przeszukam pudła, bo to co znalazłem i tak przerosło moje oczekiwania... lata zbieractwa
[#21] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@HOŁDYS, post #17

ja mam w A 3000 160 gb Scsi /IDE

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2021 03:09:24 przez Dorian3d
[#22] Re: Duży dysk i OS3.1.4

@Orintroper, post #10

Skoro to tylko sprawa odczytu geometrii dysku a na Amiga OS 4.1 ona dziala ok to powinno byc dosc proste do poprawy. Jesli tylko wroce do w miare normalnego zycia to chetnie poprawie geometrie dla wszystkich nowszych dyskow, ktore sa zle rozpoznawane o ile to bedzie mozliwe, wiec mozecie dziwne dyski kolekcjonowac do testow. Dziwne tylko, ze scsi.device z 3.1.4 nie dziala prawidlowo z tym dyskiem, bo jest to tez wersja od Hyperionu, w teorii nowsza nawet niz ta z 4.1.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem