[#1] Kopia zapasowa HDD na real amidze
Czy jest na Amigę jakiś program, który by robił kopię zapasową hdd?

Interesują mnie dwie rzeczy.

1.kopia system zgrywana do lha/zip
2. Kopia plików zgrywana z jednego hdd na drugi.

Problem z lha mam taki, że mój system zajmuje ponad 200mb. Lha robi archiwum wielkości 12mb z częścią plików. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest.

Wiem, że pliki można sobie ręcznie przegrywać ale na dłuższa metę ciężko nad tym zapanować.
[#2] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@Orintroper, post #1

a jaką komendą kompresujesz?
[#3] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@snajper, post #2

Tak jak jest w filemaster lha a
[#4] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@Orintroper, post #3

z opcją -r, czy bez? Jak bez, to dodaj.
[#5] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@snajper, post #4

wygląda to dokładnie tak:

lha a {r, Archive name}
[#6] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@Orintroper, post #5

a te nawiasy co robią?
na Amidze wywołanie komendy lha a -r #? dupa.lha u mnie pakuje wszystko. To, co napisałeś, jedynie pliki z bieżącego katalogu.
[#7] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@snajper, post #6

Czy na pewno dobrze to napisałeś? Jak to wklejam to nic mi nie chce pakować.

Edit:

Te nawiasy są z filemastera. Przesiałem to co tam pisze.

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 22:11:07 przez Orintroper
[#8] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@Orintroper, post #1

Wchodzisz w cli na partycję, którą chcesz zarchiwizować i dajesz:

lha -aezrx a DH1:backup.lha #?

gdzie DH1:backup.lha to nazwa pliku docelowego na innej partycji/dysku (gdy np. robisz backup DH0:). Przeleci przez wszystkie podfoldery i doda każdy napotkany plik. Dodatkowo z zerową kompresją by nie trwało to wieki

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 22:13:28 przez t-bone
[#9] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@Orintroper, post #1

Quaterbackup tools robi piekny bak partycji plikowej.nawet na dyskieki
Najlepszy jaki znam to Diavolo moze zrobic bak z kompresja (w stopien kompresji ustalasz w zaleznisci od CPU) robilem na streamer kopie i takie tasiemki mam do dzis.

[*] link

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2021 22:35:02 przez HOŁDYS
[#10] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@Orintroper, post #7

Działa ale tylko wersja 68k. Wos zatrzymuje się i nic dalej się nie dzieje.

Jak włączyć kompresję?
[#11] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@Orintroper, post #10

Jak chcesz cały dysk tzn. partycje całe to najlepszy jest diavolo backup do tego.
Jak masz golasa amigę to najlepiej backup robić bez kompresji żadnej.
Ja robię tak:
Wyjmuje kartę CF idę do PC i WinUae odpalam tam emu z jak najszybszymi ustawieniami cpu itd. Montuje tez jakieś miejsce na PC żeby sobie backup robiło do PC na dysk.
No i mam później takie pliki nie spakowane dh0.db i dh1.db - jak chce je trzymać to 7z'ipem je pakuje na ultra kompresji szybko pod pc idzie i malutko zajmują takie pliki.
Bardzo fajnie można cała zawartość przenieść sobie w Diavolo restore na inną kartę pamięci czy inny dysk twardy.
Lha i Lzx bym nie polecił żeby cały system backup'ować.

Jest też jeszcze inna metoda robienia backupów - cały dysk lub kartę pamięci można skopiować pod PC w 1 plik jako raw data 1:1 wielkościowo a później taki plik spakować jakimś kompresorem. Przywracanie takiego pliku może być tylko na ten sam nośnik lub większy ale ten większy wtedy będzie taki sam jak wielkość oryginalnego pliku i nie da się już wtedy go powiększyć (trochę lipa jak chcemy większy nośnik mieć w ami - dlatego najlepszy do backup'u i przenoszenia plików na większe nośniki jest Diavolo Backup.
[#12] Re: Kopia zapasowa HDD na real amidze

@Orintroper, post #10

zamiast małego z użyj dużego, czyli:
-aeZrx

Wpisz samo lha w cli pod wosem - powinna pojawić się lista komend i opcji.

Generalnie użyte -aezrx to:
a - zapamiętanie atrybutów przy pakowaniu,
e - pakowanie pustych folderów,
z - pakowanie bez kompresji,
r - pakowanie podfolderów i plików w nich się znajdujących,
x - zachowanie pełnych ścieżek plików (niejako już wymuszone przez użycie parametru r).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem